TRYB JASNY/CIEMNY

PIERNIK ŚWIĄTECZNY Z POWIDŁEM ŚLIWKOWYM


Rzecz będzie o pierniku świątecznym, takim na ciemnym piwie, pachnącym miodem i korzennymi przyprawami, przełożonym cienką warstwą powideł śliwkowych, oblanym aromatyczną czekoladą - jednym słowem pysznym :) 
Jego korzenny, intensywny zapach to pierwszy świąteczny aromat jaki wkrada się do naszego domu, rozchodzi się po wszystkich jego zakamarkach i wprawia nas w cudowny nastrój. Zaraz po nim pojawia się zapach choinki. To zapach lasu i żywicy. A potem przychodzi zapach suszonych jabłek i wędzonych śliwek...

Każdy dobry przepis ma swój magiczny składnik, coś co czyni go wyjątkowym, niepowtarzalnym. W naszym rodzinnym pierniku świątecznym tym magicznym składnikiem zawsze były powidła śliwkowe robione przez babcię ze śliwek rosnących w ogrodzie obok domu. Do piernika babcia zawsze podawała nam aromatyczny, słodko-winny mus z jabłek. To był smak dzieciństwa "w pigułce" :)  
Jak go odtworzyć gdy babci już z nami nie ma ? Czasem wydaje się to niemożliwe, bo gdzie takie śliwki i jabłka kupić teraz ? Skąd wziąć czas by smażyć je przez kilka dni ? Nam ten smak babcinego, świątecznego piernika udało się jednak odtworzyć w 100 procentach !






PIERNIK ŚWIĄTECZNY

składniki :

proporcje na kwadratową formą 23 cm x 23 cm (20 cm x 20 cm)

* 160 ml ciemnego piwa ( typu Guinness)
* 260 g mąki
*  1 i 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
* 2 łyżki kakao
* 2 łyżeczki cynamonu mielonego
* 1 łyżeczka imbiru mielonego
* 1 łyżeczka gałki muszkatołowej mielonej
* 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
* 7 goździków zmielonych (lub rozdrobnionych np w moździerzu)
* 180 g masła + masło do wysmarowania formy do pieczenia
* 2 duże jajka
* 130 ml miodu
* 130 g cukru
* 330 g (1 słoik) powideł śliwkowych: 3 łyżki powideł do ciasta + reszta zawartości słoiczka do przełożenia upieczonego piernika
* 100 g śliwek suszonych - najlepiej suski sechlońskiej lub żurawiny

POLEWA CZEKOLADOWA :

* 1/2 szklanki śmietany kremówki (36 lub 30 % tłuszczu)
* 140 g gorzkiej czekolady  (40 % kakao)
* 1 łyżka miodu

DEKORACJA CIASTA :

* połówki orzechów włoskich

DODATKI :

 * mus z jabłek z cynamonem  -  skład: jabłka, cynamon
 

wykonanie :

Kwadratową formę wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy masłem.
Piwo zagotowujemy, rozpuszczamy w nim masło i miód. Studzimy.
Śliwki kroimy w kostkę.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 175 stopni Celsjusza.
W misce łączymy suche składniki: mąkę, sodę, kakao, cynamon, imbir, goździki, gałkę muszkatołową i pieprz.
W misie miksera ucieramy całe jajka z cukrem. Dodajemy do nich porcjami naprzemiennie suche składniki oraz 3 łyżki powideł i przestudzone masło z piwem i miodem stale miksując do połączenia się składników. Dodajemy pokrojone śliwki lub żurawinę. Mieszamy. Przekładamy ciasto do formy.

Pieczemy 50 - 55 minut w temperaturze 175 stopni C. Robimy test suchego patyczka.

Upieczony piernik studzimy. Przekrawamy na pół, smarujemy powidłami śliwkowymi i składamy obie części ciasta.

Wierzch piernika oblewamy polewą czekoladową i dekorujemy połówkami orzechów włoskich.

POLEWA CZEKOLADOWA :

W garnuszku zagotowujemy śmietanę z dodatkiem miodu; zdejmujemy z pieca. Wrzucamy kawałki czekolady, rozpuszczamy ją dokładnie. Całość lekko studzimy i oblewamy piernik.





ŚWIĘTA BOŻEGO NARODZENIA 
ZOBACZ WSZYSTKIE NASZE RODZINNE PRZEPISY KULINARNE ZWIĄZANE ZE ŚWIĘTAMI BOŻEGO NARODZENIA 

Komentarze

Prześlij komentarz

SEZONOWA KUCHNIA

STYCZEŃ

LUTY

MARZEC

KWIECIEŃ

MAJ

CZERWIEC

LIPIEC

SIERPIEŃ

WRZESIEŃ

PAŹDZIERNIK

LISTOPAD

GRUDZIEŃ

KOLORY W KUCHNI

WIELOBARWNIE

BIAŁY

CZERWONY

FIOLETOWY

POMARAŃCZOWY

ZIELONY

ŻÓŁTY

POLECANE ARTYKUŁY

POLECANE

instagram @zycie_od_kuchni

Copyright © ŻYCIE OD KUCHNI