PIERNIK ŚWIĄTECZNY Z POWIDŁEM ŚLIWKOWYM
Rzecz będzie o pierniku świątecznym, takim na ciemnym piwie, pachnącym miodem i korzennymi przyprawami, przełożonym cienką warstwą powideł śliwkowych, oblanym aromatyczną czekoladą - jednym słowem pysznym :)
Jego korzenny, intensywny zapach to pierwszy świąteczny aromat jaki wkrada się do naszego domu, rozchodzi się po wszystkich jego zakamarkach i wprawia nas w cudowny nastrój. Zaraz po nim pojawia
się zapach choinki. To zapach lasu
i żywicy. A potem
przychodzi zapach suszonych jabłek i wędzonych śliwek...
Każdy dobry przepis ma swój magiczny składnik, coś co czyni go wyjątkowym, niepowtarzalnym. W naszym rodzinnym pierniku świątecznym tym magicznym składnikiem zawsze były powidła śliwkowe robione przez babcię ze śliwek rosnących w ogrodzie obok domu. Do piernika babcia zawsze podawała nam aromatyczny, słodko-winny mus z jabłek. To był smak dzieciństwa "w pigułce" :)
Jak go odtworzyć gdy babci już z nami nie ma ? Czasem wydaje się to niemożliwe, bo gdzie takie śliwki i jabłka kupić teraz ? Skąd wziąć czas by smażyć je przez kilka dni ? Nam ten smak babcinego, świątecznego piernika udało się jednak odtworzyć w 100 procentach !
PIERNIK ŚWIĄTECZNY
proporcje na kwadratową formą 23 cm x 23 cm (20 cm x 20 cm)
* 160 ml ciemnego piwa ( typu Guinness)
* 260 g mąki
* 1 i 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
* 2 łyżki kakao
* 2 łyżeczki cynamonu mielonego
* 1 łyżeczka imbiru mielonego
* 1 łyżeczka gałki muszkatołowej mielonej
* 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
* 7 goździków zmielonych (lub rozdrobnionych np w moździerzu)
* 180 g masła + masło do wysmarowania formy do pieczenia
* 2 duże jajka
* 130 ml miodu
* 130 g cukru
* 330 g (1 słoik) powideł śliwkowych: 3 łyżki powideł do ciasta + reszta zawartości słoiczka do przełożenia upieczonego piernika
* 100 g śliwek suszonych - najlepiej suski sechlońskiej lub żurawiny
POLEWA CZEKOLADOWA :
* 1/2 szklanki śmietany kremówki (36 lub 30 % tłuszczu)
* 140 g gorzkiej czekolady (40 % kakao)
* 1 łyżka miodu
DEKORACJA CIASTA :
* połówki orzechów włoskich
DODATKI :
* mus z jabłek z cynamonem - skład: jabłka, cynamon
Kwadratową formę wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy masłem.
Piwo zagotowujemy, rozpuszczamy w nim masło i miód. Studzimy.
Śliwki kroimy w kostkę.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 175 stopni Celsjusza.
Śliwki kroimy w kostkę.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 175 stopni Celsjusza.
W misce łączymy suche składniki: mąkę, sodę, kakao, cynamon, imbir, goździki, gałkę muszkatołową i pieprz.
W misie miksera ucieramy całe jajka z cukrem. Dodajemy do nich porcjami naprzemiennie suche składniki oraz 3 łyżki powideł i przestudzone masło z piwem i miodem stale miksując do połączenia się składników. Dodajemy pokrojone śliwki lub żurawinę. Mieszamy. Przekładamy ciasto do formy.
Pieczemy 50 - 55 minut w temperaturze 175 stopni C. Robimy test suchego patyczka.
Upieczony piernik studzimy. Przekrawamy na pół, smarujemy powidłami śliwkowymi i składamy obie części ciasta.
Wierzch piernika oblewamy polewą czekoladową i dekorujemy połówkami orzechów włoskich.
POLEWA CZEKOLADOWA :
W garnuszku zagotowujemy śmietanę z dodatkiem miodu; zdejmujemy z pieca. Wrzucamy kawałki czekolady, rozpuszczamy ją dokładnie. Całość lekko studzimy i oblewamy piernik.
ŚWIĘTA BOŻEGO NARODZENIA
ZOBACZ WSZYSTKIE NASZE RODZINNE PRZEPISY KULINARNE ZWIĄZANE ZE ŚWIĘTAMI BOŻEGO NARODZENIA
Zjadłabym;)
OdpowiedzUsuńMniam, pysznie ten piernik wygląda :)
OdpowiedzUsuń