PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI
PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI
Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami.
Na wigilijnym stole Babcia zawsze stawiała dużą misę pierogów z kapustą i grzybami. Były pachnące, mięciutkie, pyszne. Jesienią razem z Dziadkiem zbierali grzyby w lesie. Znali takie miejsca i takie leśne polany, na których zawsze piękne grzyby rosły. Suszyli je potem nad chlebowym piecem. Cały dom wypełniał cudowny, grzybowy aromat. Potem Babcia wysuszone grzyby zamykała w słojach. Najpiękniejsze grzybowe kapelusze czekały zawsze w słoju z naklejką "NA WIGILIĘ".
POZNAJCIE WSZYSTKIE NASZE PRZEPISY KULINARNE ZWIĄZANE ZE ŚWIĘTAMI BOŻEGO NARODZENIA
PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI SKŁADNIKI
CIASTO NA PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI
Proporcja na 28 do 30
pierogów
* 400 g maki
* 1 jajko
* 1 szklanka gorącej wody
* 1/2 łyżeczka soli
* 1 łyżka roztopionego masła
* 1 jajko
* 1 szklanka gorącej wody
* 1/2 łyżeczka soli
* 1 łyżka roztopionego masła
wykonanie :
Do miski wsypujemy mąkę,
sól, wlewamy roztopione masło i gorąca wodę, dodajemy rozmącone jajko, mieszamy
i zagniatamy elastyczne, gładkie
ciasto. Przykrywamy je ściereczką bawełniana i odstawiamy na około 10 minut by
„odpoczęło”.
NADZIENIE DO PIEROGÓW Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI
* 400 g kapusty kiszonej ( używamy kapustę charsznicką)
* 100 g suszonych
podgrzybków
* 2 cebule
* 2 łyżki oleju do smażenia
* 2 liście laurowe
* 3 ziarna ziela angielskiego
* sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
* 2 cebule
* 2 łyżki oleju do smażenia
* 2 liście laurowe
* 3 ziarna ziela angielskiego
* sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
wykonanie :
Suszone grzyby zalewamy na
kilka godzin niewielką ilością wody. Gotujemy około 20 minut. Odcedzamy, wywaru
nie wylewamy – wlewamy go do gotującej się kapusty kiszonej!
Grzyby kroimy w drobną
kosteczkę.
Kapustę płuczemy (aby po
ugotowaniu nie była zbyt kwaśna), zalewamy wodą, dodajemy wywar z gotowanych
grzybów oraz liście laurowe, ziele angielskie, 1/4 łyżeczki soli i gotujemy do
miękkości (około 1,5 godziny). Kontrolujemy ilość wody. Pod koniec gotowania
musimy ją całkowicie odparować, aby wszystkie smaki pozostały w kapuście. Z
kapusty wyjmujemy liście laurowe i ziele angielskie; przestudzoną drobno
siekamy.
Cebule kroimy w kostkę i
podsmażamy na złoty kolor na oleju.
Łączymy ugotowaną kapustę,
grzyby i cebulę; dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą i świeżo
zmielonym czarnym pieprzem.
LEPIENIE PIEROGÓW Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI
Od ciasta odcinamy kolejno
kawałki i rozwałkowujemy je na podsypanej mąką stolnicy. Wycinamy z niego
szklanką krążki. Na każdy z nich nakładamy farsz i dokładnie zlepiamy brzegi
pierogów.
Pierogi wrzucamy partiami
na wrząca, lekko osolona wodę, gotujemy 2 minuty od momentu gdy wypłyną na wierzch; łyżką
cedzakową przekładamy je na talerz i podajemy polane roztopionym masłem.
pierogi z kapustą i grzybami
Bardzo dziekuje za wspanialy przepis na ciasto do pierogow.Od tej pory nie bedzie juz dla mnie przeszkod w robieniu pierogow.Cos wspanialego!!Wesolych Swiat!!
OdpowiedzUsuńJuż sobie są u wszystkich... tylko nie u mnie. xD
OdpowiedzUsuńNie może ich zabraknąć na Wigilijnym stole:). Zdrowych i wesołych Świąt:)
OdpowiedzUsuń