TRYB JASNY/CIEMNY

PRZEPISY KULINARNE NA WIGILIĘ I ŚWIĘTA BOŻEGO NARODZENIA

Zbliżają się Święta Bożego Narodzenia. Teraz jest ten czas gdy czynicie przygotowania, ubieracie choinkę, wybieracie dania, które staną na Waszych świątecznych stołach, robicie listę świątecznych zakupów. 
W naszym rodzinnym domu tradycyjnie na wigilijnym stole stają : barszcz z uszkami, grzybowa, pierogi z kapustą i grzybami, kompot z suszu, karp smażony i karp w galarecie, kapusta z grzybami i grochem, pierogi z suską sechlońską, śledzie w oleju i śledzie w śmietanie,  gołąbki z pęczakiem i grzybami, małopolska kutia, kluski z makiem, piernik, przekładaniec małopolski, sernik, makowiec. Część tych przepisów ukazała się już na naszym blogu i prezentujemy je tutaj w jednym miejscu, aby ułatwić Wam ich szukanie. Kilka kolejnych zaprezentujemy Wam na naszej stronie w najbliższych dniach.


MAKOWY TORT ŚWIĄTECZNY

PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI

KLUSKI Z MAKIEM

KAPUSTA Z GROCHEM I GRZYBAMI

PIEROGI Z SUSKĄ SECHLOŃSKĄ 

GRZYBOWA ZUPA WIGILIJNA

FIZOŁY ZE ŚLIWKAMI - WIGILIA W MAŁOPOLSCE

GOŁĄBKI WIGILIJNE

BARSZCZ WIGILIJNY

USZKA DO WIGILIJNEGO BARSZCZU

SPRAWIANIE I FILETOWANIE KARPIA

 WIGILIJNA SAŁATKA ŚLEDZIOWA Z ORZECHAMI WŁOSKIMI



 

KARP W GALARECIE PO ŻYDOWSKU 

 

 ŚLEDŹ W OLEJU

ŚLEDZIE W MUSZTARDOWYM SOSIE

WĘDZONY KARP ZATORSKI W CIEŚCIE KRUCHO-DROŻDŻOWYM 

 

PIERNIK Z WITRAŻEM  

 

PIERNIK ŚWIĄTECZNY Z POWIDŁEM ŚLIWKOWYM

PRZEKŁADANIEC KRAKOWSKI 

PIERNIKOWE ABC OD CIASTA DO DEKOROWANIA 

SERNIK ŚWIĄTECZNY

PASZTET DZIADKA TADKA

ZRAZY ZAWIJANE WOŁOWE W CHLEBOWYM SOSIE

DIETETYCZNA RYBA PO GRECKU 

 

ŚLEDZIE W ŚMIETANIE BABCI IRENKI

ZUPA RYBNA BEZ OŚCI Z KARPIA ZATORSKIEGO 

  

Komentarze

Prześlij komentarz

SEZONOWA KUCHNIA

STYCZEŃ

LUTY

MARZEC

KWIECIEŃ

MAJ

CZERWIEC

LIPIEC

SIERPIEŃ

WRZESIEŃ

PAŹDZIERNIK

LISTOPAD

GRUDZIEŃ

KOLORY W KUCHNI

WIELOBARWNIE

BIAŁY

CZERWONY

FIOLETOWY

POMARAŃCZOWY

ZIELONY

ŻÓŁTY

POLECANE ARTYKUŁY

POLECANE

instagram @zycie_od_kuchni

Copyright © ŻYCIE OD KUCHNI