TRYB JASNY/CIEMNY

PTYSIE Z ŁOSOSIOWYM KREMEM


PTYSIE WYTRAWNE
Ptysie w wersji wytrawnej to wykwintna i bardzo smaczna przekąska na przyjęcia. Zaprezentujemy wam dziś ptysie z łososiowym kremem. Są bardzo efektowne dla oka i pełne smaków; doskonale sprawdzają się na spotkaniach towarzyskich jako przekąski typu finger food. Można po nie swobodnie sięgać podczas imprezy sylwestrowej czy karnawałowej bez konieczności poszukiwania wolnego miejsca przy stole, talerzyków i sztućców.

Ich wykonanie jest znacznie łatwiejsze niż sądzicie. Dziś krok po kroku pokażemy wam jak je zrobić prezentując nasz sprawdzony przepis na ciasto parzone.

Ptysie możecie upiec 2 - 3 dni wcześniej i tuż przed samym przyjęciem przełożyć je wybranym kremem.



CIASTO PARZONE : 

składniki : 

*  0,25 l wody
*  20 dkg mąki pszennej
*  10 dkg masła
*  5 jajek
*  szczypta soli
*  1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

wykonanie :

Wlewamy wodę do garnka. Dodajemy sól i pokrojone masło. Zagotowujemy.
Na wrzątek wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy.
Cały czas mieszając podgrzewamy do momentu aż ciasto zacznie odchodzić od garnka i stanie się szkliste.


Lekko przestudzone ciasto przekładamy do misy miksera. Dosypujemy proszek do pieczenia. Miksujemy na gładką masę dodając kolejno po jednym jajku.

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni Celsjusza.

Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką w kształcie gwiazdki. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskamy ciasto nadając mu kształt skorupki ślimaka. Zachowujemy spore odstępy pomiędzy ptysiami. 
Pieczemy 25 - 30 minut.

Na zdjęciu: ptysie przygotowane z ciasta w podwójnej proporcji .



ŁOSOSIOWY KREM DO PTYSI LUB TARTINEK

składniki : 

* 300 g łososia wędzonego
* 300 g kremowego serka białego (np. sera Philadelphia)
* 2 łyżki  posiekanego koperku
* sól i świeżo zmielony pieprz do smaku

wykonanie :

Wędzonego łososia drobno siekamy i łączymy z kremowym serkiem białym; dodajemy koperek i przyprawy; całość mieszamy.

Ptysie przekrawamy na pół i nakładamy do ich środka kremem łososiowy. Możemy nakładać go łyżeczka lub korzystać z rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką.


NASZE PROPOZYCJE DAŃ SYLWESTROWYCH ZNAJDZIECIE NA 

Komentarze

  1. To jest mój smak :) Szczęśliwego Nowego Roku :)

    OdpowiedzUsuń
  2. cudenko. :) Dobrego Nowego Roku :))

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajnie wyglądają ale nie wiem czy mi się uda zrobić bo zawsze mam pecha jeśli chodzi o ptysie :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli zrobisz krok po kroku tak jak w naszym przepisie to nie ma prawa żeby się nie udały !

      Usuń
    2. Nooo.... to mnie się nie udały :D płaskie jak podeszwa wyszły :D

      Usuń
    3. Kasiu, ja wyjmuję dziś już 3 blachę zrobionych według tego przepisu ptysi z pieca i wszystkie są puchate i pięknie wyrosły. I dokładnie tak jest za każdym razem gdy korzystam z tego przepisu. Może wyciskając ciasto na ptysie z rękawa cukierniczego na blachę uformowałaś je zbyt płasko (nie tak jak na zdjęciu), a może nie dodałaś proszku do pieczenia - tego już nie wiem. Wiem natomiast, że ptysie robione z tego przepisu wychodzą piękne.

      Usuń

Prześlij komentarz

SEZONOWA KUCHNIA

STYCZEŃ

LUTY

MARZEC

KWIECIEŃ

MAJ

CZERWIEC

LIPIEC

SIERPIEŃ

WRZESIEŃ

PAŹDZIERNIK

LISTOPAD

GRUDZIEŃ

KOLORY W KUCHNI

WIELOBARWNIE

BIAŁY

CZERWONY

FIOLETOWY

POMARAŃCZOWY

ZIELONY

ŻÓŁTY

POLECANE ARTYKUŁY

POLECANE

instagram @zycie_od_kuchni

Copyright © ŻYCIE OD KUCHNI