PTYSIE Z ŁOSOSIOWYM KREMEM
PTYSIE WYTRAWNE
Ptysie w wersji wytrawnej to wykwintna i bardzo smaczna przekąska na przyjęcia. Zaprezentujemy wam dziś ptysie z łososiowym kremem. Są bardzo efektowne
dla oka i pełne smaków; doskonale sprawdzają się na
spotkaniach towarzyskich jako przekąski typu finger food. Można po nie
swobodnie sięgać podczas imprezy sylwestrowej czy karnawałowej bez
konieczności poszukiwania wolnego miejsca przy stole, talerzyków i
sztućców.
Ich wykonanie jest znacznie łatwiejsze niż sądzicie. Dziś krok po kroku pokażemy wam jak je zrobić prezentując nasz sprawdzony przepis na ciasto parzone.
Ptysie możecie upiec 2 - 3 dni wcześniej i tuż przed samym przyjęciem przełożyć je wybranym kremem.
CIASTO PARZONE :
składniki :
* 0,25 l wody
* 20 dkg mąki pszennej
* 10 dkg masła
* 5 jajek
* szczypta soli
* 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
wykonanie :
Wlewamy wodę do garnka. Dodajemy sól i pokrojone masło. Zagotowujemy.
Na wrzątek wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy.
Cały czas mieszając podgrzewamy do momentu aż ciasto zacznie odchodzić od garnka i stanie się szkliste.
Lekko przestudzone ciasto przekładamy do misy miksera. Dosypujemy proszek do pieczenia. Miksujemy na gładką masę dodając kolejno po jednym jajku.
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni Celsjusza.
Ciasto
przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką w kształcie
gwiazdki. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wyciskamy ciasto
nadając mu kształt skorupki ślimaka. Zachowujemy spore odstępy pomiędzy
ptysiami.
Pieczemy 25 - 30 minut.
ŁOSOSIOWY KREM DO PTYSI LUB TARTINEK
składniki :
* 300 g łososia wędzonego
* 300 g kremowego serka białego (np. sera Philadelphia)
* 2 łyżki posiekanego koperku
* sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
wykonanie :
Wędzonego łososia drobno siekamy i łączymy z kremowym serkiem białym; dodajemy koperek i przyprawy; całość mieszamy.
NASZE PROPOZYCJE DAŃ SYLWESTROWYCH ZNAJDZIECIE NA
To jest mój smak :) Szczęśliwego Nowego Roku :)
OdpowiedzUsuńcudenko. :) Dobrego Nowego Roku :))
OdpowiedzUsuńFajnie wyglądają ale nie wiem czy mi się uda zrobić bo zawsze mam pecha jeśli chodzi o ptysie :(
OdpowiedzUsuńJeśli zrobisz krok po kroku tak jak w naszym przepisie to nie ma prawa żeby się nie udały !
UsuńNooo.... to mnie się nie udały :D płaskie jak podeszwa wyszły :D
UsuńKasiu, ja wyjmuję dziś już 3 blachę zrobionych według tego przepisu ptysi z pieca i wszystkie są puchate i pięknie wyrosły. I dokładnie tak jest za każdym razem gdy korzystam z tego przepisu. Może wyciskając ciasto na ptysie z rękawa cukierniczego na blachę uformowałaś je zbyt płasko (nie tak jak na zdjęciu), a może nie dodałaś proszku do pieczenia - tego już nie wiem. Wiem natomiast, że ptysie robione z tego przepisu wychodzą piękne.
Usuńzaraz idę robić :)
OdpowiedzUsuń