Podczas sylwestrowej imprez nie może zabraknąć pyszności na stole. Poniżej proponujemy zastawienie niektórych imprezowych przepisów, które ukazały się już na naszym blo…
PTYSIE WYTRAWNE Ptysie w wersji wytrawnej to wykwintna i bardzo smaczna przekąska na przyjęcia. Zaprezentujemy wam dziś ptysie z łososiowym kremem. Są bardzo efektowne
d…
SOS ŚLIWKOWY DO MIĘS Sos śliwkowy to doskonały dodatek do półmiska wędlin i mięs. Świetnie sprawdza się na imprezach. Na naszym sylwestrowym przyjęciu z pewnością go nie …
TORT MAKOWY Świąteczny, wykwintny tort makowy. Idealny w okresie bożonarodzeniowym; pełen bakalii, aromatyczny. Podbije serca wszystkich wielbicieli maku. W smaku jest nic…
KAPUSTA Z GROCHEM I GRZYBAMI Przepis na wigilijną kapustę z grochem i grzybami. W naszym domu kapustę z grochem i grzybami przygotowujemy tylko raz w roku w Wigilię. Jest …
PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami. Na wigilijnym stole Babcia zawsze stawiała dużą misę pierogów z kapustą i grzybami. Były pachnące, mi…
PIEROGI Z SUSKĄ SECHLOŃSKĄ SUSKA SECHLOŃSKA Żadne wędzone śliwki nie mają takiego smaku i aromatu jak
suska sechlońska. Nazwa pochodzi z gwary Beskidu Wyspowego, gdzie „s…
KLUSKI Z MAKIEM Przepis na wigilijne kluski z makiem. Kluski z makiem to tradycyjny deser wigilijny. Potraw z makiem nie może go zabraknąć na wigilijnym stole, bo mak to…
FIZOŁY ZE ŚLIWKAMI Fizoły ze śliwkami czyli fasola z suszonymi śliwkami to tradycyjne góralskie danie wigilijne. Na Podhalu, w Gorcach i w Pieninach nie może go zabrakną…
GRZYBOWA ZUPA WIGILIJNA Przepis na tradycyjną grzybową zupę wigilijną. Na naszej rodzinnej kolacji wigilijnej nie może zabraknąć grzybowej zupy. Przygotowujemy ją zawsze…
GOŁĄBKI WIGILIJNE Przepis na postne gołąbki wigilijne Na małopolskich stołach wigilijnych tradycyjnie goszczą postne gołąbki z pęczakiem i grzybami. Aby nadać im niepowta…
KARP WIGILIJNY Od
początków XX wieku fundamentem postnej wieczerzy wigilijnej była ryba.
Dziś większość osób nie wyobraża sobie Wigilii bez karpia, ale pewnie
nie każ…
Zbliżają się Święta Bożego Narodzenia. Teraz jest ten czas gdy czynicie przygotowania, ubieracie choinkę, wybieracie dania, które staną na Waszych świątecznych stołach, …
BARSZCZ WIGILIJNY Najlepszy barszcz czerwony na zakwasie. Na naszym wigilijnym stole stawiamy zawsze te same dania. Nie poszukujemy nowych inspiracji i wariacji na temat w…
USZKA DO WIGILIJNEGO BARSZCZU USZKA Z PIECZARKAMI Święta tuż tuż. W naszej rodzinie nadszedł czas wielkiego lepienia uszek, bo od czerwonego barszczu z uszkami tradycyjni…
Konkurs z nagrodami ufundowanymi przez markę INKA dobiegł końca. Bardzo Wam wszystkim dziękujemy za udział i za zaangażowanie. Z wielką przyjemnością i zainteresowaniem …
PRZEKŁADANIEC KRAKOWSKI to pulchne, czterowarstwowe drożdżowe ciasto przełożone orzechową masą, owocami z domowych przetworów i kandyzowaną skórką pomarańczową. Jest to …
Rzecz będzie o pierniku świątecznym, takim na ciemnym piwie, pachnącym miodem i korzennymi przyprawami, przełożonym cienką warstwą powideł śliwkowych, oblanym aromatyczn…
KONKURS Z NAGRODAMI Dziś mamy dla was miłą wiadomość - właśnie na naszym blogu startuje nowy konkurs. Czekają na Was dwa zestawy kawy I NKI wraz z kubkiem zapakowane w za…
PAELLA W każdym domu i każdym regionie Hiszpanii robi się paellę trochę inaczej i z innych składników. Nie istnieje jeden jedyny przepis na paellę. Nie istnieje, poniewa…
Jesienią budz i się w nas zawsze tęsknota za słońcem, za ciepłym wiatrem. Wszechogarniająca szarość panująca za oknem zaczyna wzbudzać w nas sprzeciw. Chc emy znów otoczyć…
MAŁOPOLSKA JESIEŃ ENOLOGICZNA 2015 okazała się być jednym z największych wydarzeń branży winiarskiej w Małopolsce. To całkiem nowe wydarzenie kulturalne w naszym regioni…
W SushiMi kilka dni temu ... Taka sytuacja : Kraków, jesień, trzy kobiety i tysiące spraw do obgadania; radości i smutki, sukcesy i drobne porażki, wielkie życiowe spraw…
Jesienna melancholia coraz zuchwalej panoszy się nam po domu. Nikt jej nie zaprasza. Sama wkrada się przez okno wraz ze zmrokiem. Każdego dnia coraz wcześniej przychodzi…
Bataty coraz częściej goszczą na naszym stole. Ich lekko słodką nutę smakową lubimy podkręcać ostrymi przyprawami i pikantnymi sosami. Po upieczeniu stają się miękkie w …
Wszystkie materiały znajdujące się na blogu ŻYCIE OD KUCHNI są chronione prawem autorskim. Kopiowanie i wykorzystywanie bez zgody autorów jest zabronione i stanowi naruszenie art.17 oraz art.23 ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych.