KAMPANIA NA RZECZ OCHRONY RÓŻNORODNOŚCI BIOLOGICZNEJ MÓRZ I OCEANÓW - WARSZTATY KULINARNE
Kiedy patrzymy na nasze dzieci to mamy poczucie, że nie możemy żyć jedynie chwilą obecną. Ten świat jest naszym darem dla nich. Od naszych codziennych decyzji, takich zwyczajnych, takich w rodzaju "co zjemy dziś na obiad ? " również zależy
to, jak będzie nasz świat wyglądał gdy nasze dzieci dorosną. Mamy obowiązek zachować dla nich jego piękno, bogactwo i różnorodność.
Głównym
celem kampanii na rzecz ochrony różnorodności biologicznej mórz i
oceanów jest wzrost naszej społecznej świadomości dotyczącej siły wpływu
naszych zwykłych, codziennych decyzji konsumenckich na stan ekosystemów
morskich i na biologiczną różnorodność żyjących w nich organizmów oraz zagrożeń
wynikających z przełowienia populacji ryb. W ramach tego projektu WWF Polska prowadzi cykl
warsztatów kulinarnych dla szefów kuchni, dziennikarzy, samorządowców i
blogerów. W minionym tygodniu mieliśmy przyjemność brać udział w jednym z takich spotkań. Warsztaty kulinarne poprowadził Sebastian Gołębiewski ( na zdjęciu )
Z powodu nadmiernych połowów wiele gatunków ryb i owoców morza jest zagrożonych bezpowrotnym wyginięciem. Naukowcy oceniają, że 90 % komercyjnie poławianych
na świecie gatunków ryb i skorupiaków jest albo było eksploatowanych
nadmiernie lub na granicy bezpieczeństwa. Tę wiadomość może
przyjmiecie z niedowierzaniem, ale jeśli nie zmienimy sposobu
korzystania z darów mórz i oceanów, to szacuje się, że wszystkie dziś
komercyjnie eksploatowane łowiska zostaną wyczerpane do 2048 roku. Ryb
po prostu zabraknie !
Nie wmawiajcie sobie, że jeden wasz zakup niczego nie zmienia. Owszem, zmienia. Gdy w sklepie lub restauracji wybieracie zagrożony wyginięciem gatunek ryb lub owoców morza wspieracie popyt na te zagrożone gatunki, a co za tym idzie przyczyniacie się w ten sposób do nadmiernych połowów i powstania niestabilności biologicznej ekosystemów morskich. Wasza postawa ma również wpływ na decyzje konsumenckie innych.
Nikt z nas nie lubi ograniczeń. Nie lubimy gdy ktoś nam coś narzuca. Chcemy mieć wolny wybór. Nie da się zaprzeczyć, że kampania na rzecz różnorodności biologicznej mórz i oceanów stawia nam pewne ograniczenia określając jakie ryby i owoce morza możemy kupować i zamawiać w restauracji, a jakie nie. Nie możemy jednak zapominać, że nasze wybory mają wpływ nie tylko na nasze życie, ale również na przyszłość naszej planety. Jeśli chcesz cieszyć się smakiem dobrych ryb i chcesz aby twoje dzieci i wnuki też mogły go poznać to wybieraj ryby niezagrożone. Szukaj ich na zielonej liście WWF.
Niektórym rybom i owocom morza grozi wyginiecie. Od naszych wyborów zależy to czy przetrwają. Kupuj, jedz i zamawiaj w restauracjach: łososia pacyficznego, plamiaka, przegrzebki, omułki hodowlane, ośmiorniczki, langustynki, ostrygi, sardele, szproty, śledzie, czarniaka, karpia, dorsza z Morza Barentsa, makrelę, mirunę. Wszystkie informacje znajdziecie na STRONIE WWF.
Kupujcie ryby i owoce morza z certyfikatem MSC. Gwarantuje on, że ryby nim opatrzone pochodzą z niezagrożonych gatunków
czy też ławic i są wyławiane w sposób przyjazny dla środowiska.
Z ryb z zielonej listy WWF można przygotować wspaniałe dania o czym mogliśmy się przekonać podczas warsztatów kulinarnych zorganizowanych przez WWF. Było pysznie. Mamy nadzieję, że zdjęcia zrobione podczas warsztatów przekonają was o tym.
Na zdjęciu : smażony śledź w żołędziowej otoczce i korzennym occie, sałatka ziemniaczana z grzybami
Na zdjęciu : makrela z pieczonymi korzeniami i pasta harissa
Na zdjęciu : fasolowe stew z jarmużem i podwędzanym dorszem
Na zdjęciu : kaszanka z białych ryb i jabłek z sałatka z brukselki
Na zdjęciu : barszcz z czarną soczewica i smażonym czarniakiem
Złe
nawyki konsumenckie jesteśmy skłonni zmieniać pod wpływem informacji
jakie otrzymujemy, dlatego kampania edukacyjna na rzecz ochrony
różnorodności biologicznej mórz i oceanów jest niezwykle ważna.
Wspierajcie ją i mówcie o niej innym.
"Ryby wybrane"
W ramach realizowanego przez WWF Polska projektu "Kampania na rzecz ochrony różnorodności biologicznej mórz i oceanów" została wydana książka "Ryby wybrane". Autorem przepisów kulinarnych zawartych w tej książce jest Grzegorz
Łapanowski - założyciel i prezes Fundacji Szkoła na widelcu.
Książkę kulinarną „Ryby wybrane” możecie legalnie pobrać w wersji elektronicznej ze strony http://ryby.wwf.pl/ ksiazka/.
Przepisy
kulinarne zaprezentowane w tej książce przez Grzegorza Łapanowskiego są
dowodem na to, że nawet stawiając sobie pewne ograniczenia w zakupach
różnych gatunków ryb i owoców morza można przygotowywać wspaniałe,
różnorodne i zdrowe potrawy. Naprawdę da się pogodzić zalecenia
dietetyków dotyczące jedzenia ryb morskich co najmniej dwa razy w
tygodniu z ochroną różnorodności biologicznej mórz i oceanów.
Obejrzyjcie również ten film. WWF Polska, Szkoła na widelcu, lektor - Grzegorz Łapanowski :)
Komentarze
Prześlij komentarz