TRYB JASNY/CIEMNY

KURS CUKIERNICZY W GALICYJSKIEJ SZKOLE SMAKU


W miniony weekend miałam przyjemność brać udział w profesjonalnym kursie cukierniczym organizowanym przez GALICYJSKĄ SZKOŁĘ SMAKU i poznawałam tajniki pieczenia oraz dekorowania tortów, ciast oraz deserów. Program tego kursu (warsztatów cukierniczych) dedykowany jest dla wszystkich fanów czekolady, babeczek, ciast oraz wszelakiej maści słodkości. Kurs skierowany jest również dla wszystkich osób zainteresowanych rozwojem umiejętności kulinarnych a także dla osób chcących zagłębić się w sztuce cukiernictwa.
Dbanie o rozwój osobisty, zwiększanie umiejętności zawodowych, podążanie za pasjami są niezbędne w osiągnięciu poczucia szczęścia i spełnienia w życiu i pozytywnie przekładają się na wszystkie płaszczyzny naszego życia. Warto wiec stale podnosić swoje kwalifikacje, warto uczestniczyć w kursach, warsztatach i szkoleniach.  

Kurs cukierniczy prowadził Konrad Korszla - jeden z najwybitniejszych cukierników polskich; współautor wydanego pod koniec ubiegłego roku albumu WYKWINTNE DESERY POLSKIE [ recenzja książki ]. Na co dzień pracuje jako zastępca szefa kuchni i szef cukierni restauracji Trzy Rybki w Hotelu Starym w Krakowie. Jest zdobywcą wielu nagród na prestiżowych konkursach cukierniczych.  Jako szkoleniowiec zajęcia prowadził ciekawie i z zaangażowaniem. Fantastycznie przekazywał wiedzę, dobrze uczył metod i technik cukierniczych oraz sposobu pracy o czym miałam się okazję osobiście przekonać w trakcie kursu cukierniczego w Galicyjskiej Szkole Smaku.
Szkolenie miało charakter praktyczny. Braliśmy stale aktywny udział w zajęciach. Wszystkie nasze indywidualne potrzeby były na bieżąco uwzględniane w procesie szkoleniowym. Taka elastyczność programowa jest niezwykle ważna dla uczestników kursu, gdyż na zajęciach spotykają się często ludzie o  różnym stopniu umiejętności i z różnym doświadczeniem w cukiernictwie, a dzięki indywidualnemu podejściu prowadzącego zajęcia mogą najlepiej rozwijać swoje umiejętności i lepiej wykorzystać je potem  w obszarze własnych zajęć i w pracy zawodowej.





Jeśli Twoją pasją również jest cukiernictwo lub słodkie dekoracje obejrzyj moją relację i przekonaj się, że ten kurs jest idealny dla ciebie.
Udział w kursie poza rozwojem umiejętności daje też możliwość poznania ludzi, z którymi dzielimy pasje i zainteresowania. Wybierają szkolenia w Galicyjskiej Szkole Smaku bo wiedz, że tu zdobędą nowe, praktyczne umiejętności pozwalające im na dalszy zawodowy rozwój.

Jedną z takich osób jakie miałam przyjemność poznać w trakcie kursu w Galicyjskiej Szkole Smaku jest Barbara Słonka-Gibas nauczyciel Zespołu Szkół Ekononiczno-Gastronomicznych w Żywcu. Jej chęć przekazywania wiedzy swoim uczniom i pasja z jaką podchodzi do swojego zawodu jest naprawdę godna szacunku. Oby nasze dzieciaki miały szanse spotykać w szkole tak zaangażowanych w swoją pracę nauczycieli. 


Poznałam też Agnieszkę Czuper (na zdjęciach poniżej), właścicielkę  firmy SŁODKIE CIACHO. To młoda, ambitna, pracowita i pełna energii dziewczyna. Zobaczcie jakie torty i ciacha potrafi wyczarować w swojej cukierni, a wciąż chce się uczyć i podnosić swoje kwalifikacje [ KLIK ] 



Kurs cukierniczy w Galicyjskiej Szkole Smaku prowadzony jest w małych grupach w profesjonalnie wyposażonej sali szkoleniowej z wykorzystaniem najwyższej jakości produktów. Pełny program warsztatów obejmuje :

DEKOROWANIE TORTÓW I CIAST
- omówienie temperowania czekolady i jej przygotowania
- wykonanie drobnych elementów dekoracyjnych do tortów i ciastek bankietowych
- zastosowanie barwników - omówienie
- zastosowanie czekolady plastycznej - omówienie 
- zastosowanie areografu do stylu angielskiego
- podstawy gotowania karmelu - omówienie
- drobne elementy dekoracyjne z karmelu - ćwiczenia
- torty okolicznościowe, dekorowanie masą plastyczną - ćwiczenia
- torty bajkowe i dekoracja małych ciastek bankietowych - ćwiczenia

DEKORACJE CZEKOLADOWE I ŻELOWE

- produkcja czekolady plastycznej oraz jej zastosowanie
- nanoszenie rysunku na czekoladę (metoda lustrzanego odbicia) - ćwiczenia
- przygotowanie tortów na urodziny, chrzciny, komunie
- elementy dekoracyjne z masy plastycznej (kwiatki, listki) - ćwiczenia
- dekorowanie tortu za pomocą żelu na zimno - ćwiczenia
- omówienie i przygotowywanie wypieków na bazie ciasta francuskiego, drożdżowego kruchego, ptysiowego, bezowego (wybrane produkty zależnie od zainteresowania kursantów)


PRODUKCJA PRALIN I CZEKOLADEK

- omówienie i przeanalizowanie zasad wylewania form i korpusów czekoladowych
- ganasz podstawowy , jego właściwości i zastosowanie
- nadzienie na bazie genaszu czekoladowego
- dekoracje na korpusach z użyciem kolorowego masła kakaowego - ćwiczenia







GALICYJSKA SZKOŁA SMAKU prowadzi liczne kursy i warsztaty szkoleniowe :
  • Kurs Barmański
  • Kurs Kucharski
  • Kurs Sommelierski
  • Kurs Kelnerski
  • Kurs Menager Restauracji
  • Kurs Kucharski/Szef Kuchni
  • Warsztaty Degustacji Win
  • Warsztaty Baristyczne I stopnia
  • Warsztaty Baristyczne II stopnia "Latte-Art"
  • Kurs Savoir-vivre
  • Kurs HACCP
  • Warsztaty cukiernicze - kursy pieczenia ciast / tortów
  • Warsztaty kulinarne - kursy gotowania
  • Imprezy firmowe i pokazy
  • Konsultacje gastronomiczne, audyty  
Zajęcia odbywają się w małych 4-8 osobowych grupach pod okiem doświadczonych wykładowców.
Dokładne informacje, terminy i ceny kursów znajdziecie na TEJ STRONIE.

 
GALICYJSKA SZKOŁA SMAKU
Kraków, ul. Kurzei 17/9
 

Komentarze

  1. fajnie się to prezentuje ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Serdecznie zapraszamy do kontaktu wszystkich zainteresowanych naszą ofertą szkoleniową o zapraszamy do śledzenia naszego profilu https://www.facebook.com/Galicyjska-Szko%C5%82a-Smaku-162243397181866/

    OdpowiedzUsuń
  3. Jestem pod wrażeniem. Bardzo ciekawie napisane.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

SEZONOWA KUCHNIA

STYCZEŃ

LUTY

MARZEC

KWIECIEŃ

MAJ

CZERWIEC

LIPIEC

SIERPIEŃ

WRZESIEŃ

PAŹDZIERNIK

LISTOPAD

GRUDZIEŃ

KOLORY W KUCHNI

WIELOBARWNIE

BIAŁY

CZERWONY

FIOLETOWY

POMARAŃCZOWY

ZIELONY

ŻÓŁTY

POLECANE ARTYKUŁY

POLECANE

instagram @zycie_od_kuchni

Copyright © ŻYCIE OD KUCHNI