TRYB JASNY/CIEMNY

ROLADA ZE SZPINAKU Z ŁOSOSIEM I SUSZONYMI POMIDORAMI

ROLADA ZE SZPINAKU Z ŁOSOSIEM I SUSZONYMI POMIDORAMI

Przepis na roladę ze szpinaku już kiedyś pojawił się na naszym blogu. Była to rolada szpinakowo-łososiowa z wyraźnym chrzanowym akcentem smakowym. Dziś szpinakowa rolada w innej, równie dobrej, jak nie smaczniejszej nawet wersji wzbogacona o suszone pomidory.

SKŁADNIKI :

rolada szpinakowa :
* 750 g szpinaku mrożonego w liściach
* 5 dużych jajek 
* 2 łyżki masła
* 2 ząbki czosnku
* sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku 
* 2 łyżki oleju do wysmarowania blachy do pieczenia

nadzienie :

* 450 g serka śmietankowego 
( to np. 3 opakowania serka Almette)
* szczypta soli
* 200 g łososia marynowanego w plastrach
* 10 połówek  pomidorów suszonych odsączonych z zalewy w oleju

  WYKONANIE :
* Zamrożony szpinak przekładamy do garnka. Podgrzewamy go na małym ogniu. Czekamy aż się rozmrozi i odparuje z niego woda co trwa około 10 minut. Dodajemy masło i zmiażdżony w wyciskarce czosnek. Całość doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Mieszamy dokładnie. Szpinak musi być pikantny, w przeciwnym wypadku gotowa rolada wyda się wam mdła w smaku ! 

* Gotowy szpinak studzimy.

* Dużą blachę do pieczenia o wymiarach  25 cm x 40 cm wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy go olejem rzepakowym.

* Oddzielamy białka jaj od żółtek. Żółtka dodajemy do przestudzonego szpinaku i dokładnie mieszamy.
Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli i delikatnie łączymy je ze szpinakową masą.

* Gotową masę przelewamy do wcześniej przygotowanej formy do pieczenia, bardzo starannie ją wyrównujemy w formie i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni Celsjusza. To jest ta chwila, w której macie wrażenie, że to się udać nie może, ale zapewniamy was - uda się na pewno ! :)
* Roladę szpinakową pieczemy przez 12 - 13  minut.
Wyjmujemy ją gorącą z pieca i przykrywamy drugim arkuszem lekko natłuszczonego papieru do pieczenia. Całość przykrywamy tacką i delikatnie odwracamy "do góry dnem". Gdy lekko przestygnie - delikatnie ściągamy z rolady papier na którym się piekła. Rolada jest elastyczna, łatwo się zwija, nie pęka.
* Serki śmietankowe doprawiamy odrobiną soli i starannie mieszamy. 

* Suszone pomidory odsączamy z oleju i kroimy w kostkę.

* Na roladzie szpinakowej rozsmarowujemy serek śmietankowy. Wzdłuż  dłuższego boku układamy jeden obok drugiego plastry marynowanego łososia. Pokryją mniej więcej 1/3 rolady. Na pozostałej jej części rozkładamy pokrojone suszone pomidory i lekko wciskamy je w serek.

* Roladę zwijamy wzdłuż dłuższego jej boku. Robimy to powoli, starannie, dociskając z wyczuciem. 
Zwiniętą roladę mocno owijamy folią spożywczą lub folią aluminiową i chowamy do lodówki na minimum 3 godziny (najlepiej na cała noc). 

* Gotową roladę odwijamy z folii, kroimy bardzo ostrym nożem na 1,5 cm plastry i układam je na półmiskach.


Przepis na roladę szpinakowo-łososiową z sekiem chrzanowym znajdziecie [ NA TEJ STRONIE ]



Komentarze

Prześlij komentarz

SEZONOWA KUCHNIA

STYCZEŃ

LUTY

MARZEC

KWIECIEŃ

MAJ

CZERWIEC

LIPIEC

SIERPIEŃ

WRZESIEŃ

PAŹDZIERNIK

LISTOPAD

GRUDZIEŃ

KOLORY W KUCHNI

WIELOBARWNIE

BIAŁY

CZERWONY

FIOLETOWY

POMARAŃCZOWY

ZIELONY

ŻÓŁTY

POLECANE ARTYKUŁY

POLECANE

instagram @zycie_od_kuchni

Copyright © ŻYCIE OD KUCHNI