ROLADA ZE SZPINAKU Z ŁOSOSIEM I SUSZONYMI POMIDORAMI
ROLADA ZE SZPINAKU Z ŁOSOSIEM I SUSZONYMI POMIDORAMI
Przepis na roladę ze szpinaku już kiedyś pojawił się na naszym blogu. Była to rolada szpinakowo-łososiowa z wyraźnym chrzanowym akcentem smakowym. Dziś szpinakowa rolada w innej, równie dobrej, jak nie smaczniejszej nawet wersji wzbogacona o suszone pomidory.
rolada szpinakowa :
* 750 g szpinaku mrożonego w liściach
* 5 dużych jajek
* 2 łyżki masła
* 2 ząbki czosnku
* sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
* 2 łyżki oleju do wysmarowania blachy do pieczenia
nadzienie :
* 450 g serka śmietankowego
( to np. 3 opakowania serka Almette)
* szczypta soli
* 200 g łososia marynowanego w plastrach
* 10 połówek pomidorów suszonych odsączonych z zalewy w oleju
WYKONANIE :
*
Zamrożony szpinak przekładamy do garnka. Podgrzewamy go na małym ogniu.
Czekamy aż się rozmrozi i odparuje z niego woda co trwa około 10 minut. Dodajemy masło i zmiażdżony w wyciskarce czosnek. Całość doprawiamy
solą i świeżo zmielonym pieprzem. Mieszamy dokładnie. Szpinak musi być
pikantny, w przeciwnym wypadku gotowa rolada wyda się wam mdła w smaku !
* Gotowy szpinak studzimy.
* Dużą blachę do pieczenia o wymiarach 25 cm x 40 cm wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy go olejem rzepakowym.
* Oddzielamy białka jaj od żółtek. Żółtka dodajemy do przestudzonego szpinaku i dokładnie mieszamy.
Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli i delikatnie łączymy je ze szpinakową masą.
*
Gotową masę przelewamy do wcześniej przygotowanej formy do pieczenia,
bardzo starannie ją wyrównujemy w formie i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni Celsjusza. To jest ta chwila, w której macie
wrażenie, że to się udać nie może, ale zapewniamy was - uda się na pewno
! :)
* Roladę szpinakową pieczemy przez 12 - 13 minut.
Wyjmujemy
ją gorącą z pieca i przykrywamy drugim arkuszem lekko natłuszczonego papieru do pieczenia. Całość przykrywamy tacką i delikatnie odwracamy "do góry
dnem". Gdy lekko przestygnie - delikatnie ściągamy z rolady papier na
którym się piekła. Rolada jest elastyczna, łatwo się zwija, nie pęka.
* Serki śmietankowe doprawiamy odrobiną soli i starannie mieszamy.
* Suszone pomidory odsączamy z oleju i kroimy w kostkę.
* Na roladzie szpinakowej rozsmarowujemy serek śmietankowy. Wzdłuż dłuższego boku układamy jeden obok drugiego plastry marynowanego łososia. Pokryją mniej więcej 1/3 rolady. Na pozostałej jej części rozkładamy pokrojone suszone pomidory i lekko wciskamy je w serek.
* Roladę zwijamy wzdłuż dłuższego jej boku. Robimy to powoli, starannie, dociskając z wyczuciem.
Zwiniętą
roladę mocno owijamy folią spożywczą lub folią aluminiową i chowamy do
lodówki na minimum 3 godziny (najlepiej na cała noc).
* Gotową roladę odwijamy z folii, kroimy bardzo ostrym nożem na 1,5 cm plastry i układam je na półmiskach.
Przepis na roladę szpinakowo-łososiową z sekiem chrzanowym znajdziecie [ NA TEJ STRONIE ]
Ja wprost kocham ta roladę! :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie ;)