RÓŻE KARNAWAŁOWE
RÓŻE KARNAWAŁOWE
składniki :
* 3 szklanki mąki pszennej
* szczypta soli
* 6 żółtek
* 1 łyżeczka spirytusu (w razie braku można pominąć bez szkody dla wypieków)
* 200 ml gęstej śmietany 18 % tłuszczu
* białko 1 jajka do sklejania warstw ciasta
* oleju do głębokiego smażenia - około 1 litr
* cukier puder do posypania róż
* wiśnie z zalewy lub konfitury (ewentualnie konfitura)
dodatkowo :
* 3 krążki do wycinania ciasta w 3 wielkościach (my wykorzystujemy 2 ringi i kieliszek)
smażenie :
Karnawałowy przysmak. Są urocze, kuszące, pyszne i tak naprawdę łatwe w wykonaniu. Zdradzimy wam przepis naszej prababci i krok po kroku pokażemy wam jak je przygotować.
Z części ciasta na róże karnawałowe możecie przygotować faworki (chrust). Przepis znajdziecie [ NA TEJ STRONIE ]
RÓŻE KARNAWAŁOWE
* 3 szklanki mąki pszennej
* szczypta soli
* 6 żółtek
* 1 łyżeczka spirytusu (w razie braku można pominąć bez szkody dla wypieków)
* 200 ml gęstej śmietany 18 % tłuszczu
* białko 1 jajka do sklejania warstw ciasta
* oleju do głębokiego smażenia - około 1 litr
* cukier puder do posypania róż
* wiśnie z zalewy lub konfitury (ewentualnie konfitura)
dodatkowo :
* 3 krążki do wycinania ciasta w 3 wielkościach (my wykorzystujemy 2 ringi i kieliszek)
wykonanie :
Do przesianej mąki dodajemy żółtka, śmietanę, spirytus i szczyptę soli. Wyrabiamy gładkie ciasto (tę pracę możecie powierzyć mikserowi). Ciasto pozostawiamy pod przykryciem na około 30 minut w temperaturze pokojowej by odpoczęło.
Odcinamy po kawałku ciasta i rozwałkowujemy go bardzo cienko. Każda róża karnawałowa składa się z 3 kręgów ciasta o różnej średnicy. Z rozwałkowanego ciasta wycinamy wiec równą ilość kręgów w 3 wielkościach. Każdy krąg ciasta trzykrotnie nacinamy nożem w kierunku środka zaczynając od jego brzegu; nie docinamy do środka (jak na zdjęciu poniżej).
sklejanie róż karnawałowych :
Przygotowujemy 3 ponacinane krążki ciasta w trzech wielkościach. W środku największego z nich robimy palcem małe wgłębienie, smarujemy je białkiem jajka i układamy na nim kolejny, mniejszy krążek ciasta. Przyciskamy go palcem robiąc małe wgłębienie. Smarujemy je białkiem jajka i układamy na nim ostatni, najmniejszy krążek ciasta. Przyciskamy go palcem by róża się skleiła i gotowe :)
Pamiętajcie by kolejne krążki ciasta układać tak, aby nacięcia na nich nie były w jednej linii. Dzięki temu gotowe róże będą pięknie wyglądały.
Rozgrzewamy olej. Przygotowujemy tackę wyłożoną papierowymi ręcznikami.
Na gorący olej wkładamy róże "do góry nogami" czyli najmniejszym krążkiem do dołu. Smażymy na złoty kolor z obu stron. Odsączamy z namiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
podanie :
Róże oprószamy cukrem pudrem i na ich środku układamy wisienkę z konfitury.
Róże oprószamy cukrem pudrem i na ich środku układamy wisienkę z konfitury.
Wyglądają jak piękne kwiatuszki, az żal jesć !
OdpowiedzUsuńnigdy nie robiłam i zastanawiam się, jak smakują.
OdpowiedzUsuńJak faworki (chrust). To to samo ciasto tylko kształtem się różnią.
UsuńZa takie pyszności kocham tłusty czwartek i uważam go za święto narodowe :)
OdpowiedzUsuńdzięki za przepis ;)
OdpowiedzUsuńBardzo fajny wpis. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń