TRYB JASNY/CIEMNY

ŚLEDŹ SMAŻONY W ŻOŁĘDZIOWEJ OTOCZCE

Uwielbiamy ryby i owoce morza. Nie możemy jednak zapominać, że niektórym gatunkom grozi wyginiecie. Od naszych konsumenckich wyborów zależy to czy przetrwają. Kupuj, jedz i zamawiaj w restauracjach tylko te ryby, które znajdują się na zielonej liście WWF : łososia pacyficznego, plamiaka, przegrzebki, omułki hodowlane, ośmiorniczki, langustynki, ostrygi, sardele, szproty, śledzie, czarniaka, karpia, dorsza z Morza Barentsa, makrelę, mirunę.  
[Fotoreportaż z warsztatów kulinarnych WWF Polska w Krakowie]


 
Z powodu nadmiernych połowów wiele gatunków ryb i owoców morza jest zagrożonych bezpowrotnym wyginięciem. Naukowcy oceniają, że 90 % komercyjnie poławianych na świecie gatunków ryb i skorupiaków jest albo było eksploatowanych nadmiernie lub na granicy bezpieczeństwa. Tę wiadomość może przyjmiecie z niedowierzaniem, ale jeśli nie zmienimy sposobu korzystania z darów mórz i oceanów, to szacuje się, że wszystkie dziś komercyjnie eksploatowane łowiska zostaną wyczerpane do 2048 roku. Ryb po prostu zabraknie ! Pamiętajcie aby kupować tylko ryby z zielonej listy WWF Polska. Chronicie w ten sposób biologiczną różnorodność mórz i oceanów. Wszystkie informacje znajdziecie na TEJ STRONIE.

Dzisiejszy przepis pochodzi z warsztatów kulinarnych zorganizowanych przez WWF Polska w Krakowie w ramach "kampanii na rzecz ochrony różnorodności biologicznej mórz i oceanów". Udowadnia, że nawet pomimo pewnych ograniczeń w wyborze gatunków możemy nadal jadać wspaniałe dania z ryb morskich i owoców morza chroniąc jednocześnie biologiczna różnorodność mórz i oceanów.

Smażony śledź w żołędziowej otoczce i korzennym occie, sałatka ziemniaczana z grzybami.

Autorem tego przepisu jest Sebastian Gołębiewski, który poprowadził warsztaty kulinarne WWF Polska w Krakowie.

SKŁADNIKI NA 4 PORCJE :

* Śledź świeży filety 4szt
* sól 
* pieprz czarny
* 2 łyżki mąki żołędziowej
* 2 łyżki mąki pszennej
* 2 łyżki mąki kukurydzianej
* 1 jajko (opcjonalnie)
* woda
* olej rzepakowy

MARYNATA :
 
* 250 ml octu jabłkowego
* 250 ml wody
* sól
* 120 g cukru
* 2 liście laurowe
* 3 - 5 ziaren ziela angielskiego
* 5 ziaren pieprzu
* 1 łyżeczka ziaren kolendry
* 1 gwiazdka anyżu
 
WARZYWA DO MARYNOWANIA :

* 2 czerwone cebule
* 2 łodygi selera naciowego

SAŁATKA :  

* ziemniaki sałatkowe
* kapusta włoska lub jarmuż lub brukselka
* szczypior
* koperek
* olej rzepakowy tłoczony na zimno lub olej lniany lub orzechowy

ŻÓŁTY SOJONEZ :
 
* 100 ml mleka sojowego słodkiego
* szczypta czarnej soli
* 30 ml octu jabłkowego
* 200 ml oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
* sól
* pieprz czarny
* kurkuma lub curry

DEKORACJA :

* listki selera naciowego
* zioła
* nasiona czarnuszki
* marynowane grzyby


WYKONANIE :
 

Przygotowujemy marynatę korzenną:
Do garnka wlewamy wodę i ocet jabłkowy, dodajemy cukier i przyprawy - całość zagotowujemy.

Marynowanie warzyw :
Cebulę kroimy w piórka.
Seler naciowy kroimy przy użyciu obieraczki do jarzyn  w długie, cienkie paski.
Marynatę rozlewamy do dwóch garnków. Do gorącej marynaty wrzucamy cebule i selera naciowego i pozostawiamy je na 30 minut.
 
Sałatka:
Ziemniaki gotujemy jak na sałatkę i kroimy w kostkę.
Jarmuż blanszujemy i odcedzamy. 


Sojonez :
Połącz wszystkie składniki sojonezu w blenderze. 

 
Śledzie:
Śledzie kroimy na filety, przyprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Przygotowujemy panierkę mieszając mąki. Rybę obtaczamy w panierce i smażymy na oleju. Usmażone śledzie zanurzamy w marynacie i pozostawiamy na parę minut.
 
Podanie:
Wszystkie składniki dania komponujemy na talerzu. 



Komentarze

Prześlij komentarz

SEZONOWA KUCHNIA

STYCZEŃ

LUTY

MARZEC

KWIECIEŃ

MAJ

CZERWIEC

LIPIEC

SIERPIEŃ

WRZESIEŃ

PAŹDZIERNIK

LISTOPAD

GRUDZIEŃ

KOLORY W KUCHNI

WIELOBARWNIE

BIAŁY

CZERWONY

FIOLETOWY

POMARAŃCZOWY

ZIELONY

ŻÓŁTY

POLECANE ARTYKUŁY

POLECANE

instagram @zycie_od_kuchni

Copyright © ŻYCIE OD KUCHNI