TRYB JASNY/CIEMNY

WYKWINTNE DESERY POLSKIE - RECENZJA KSIĄŻKI

WYKWINTNE DESERY POLSKIE 
Książka wyjątkowa i niepowtarzalna.
Album prezentuje desery i wypieki godne pierwszego stołu Rzeczpospolitej. Powstał pod patronatem Pani Anny Komorowskiej, małżonki byłego prezydenta Rzeczypospolitej Polskiej Bronisława Komorowskiego, w latach 2010-2015 pierwszej damy RP. Publikację rozpoczyna napisane przez nią słowo wstępne i zamyka zbiór zaprezentowanych przez nią rodzinnych przepisów.

WYKWINTNE DESERY POLSKIE to niezwykła pozycja wydawnicza; zachwycająca i inspirująca zarazem. Przedstawione w niej desery i wypieki wyznaczają kanony smaku i standardy estetyki do osiągnięcia których dążą najwybitniejsi cukiernicy; określają trendy i kierunki rozwoju zarówno polskiego jak i światowego cukiernictwa. Przeglądając ten album upewniamy się, że Polska stanowi potęgę w cukiernictwie światowym. 
Album prezentuje nam zarówno bogactwo polskich, klasycznych wypieków i deserów jak i nowatorskich przepisów zaskakujących swą formą i zestawieniem smaków. Zaprezentowane w książce przepisy zostały opracowane w oparciu o wielowiekowe tradycje polskiego cukiernictwa.

W książce odnajdziecie  96 przepisów na wspaniałe desery od klasycznych (np. przepis na placek makowy, jagodzianki, makowiec drożdżowy, deser bezowy czy ciasto W-Z) przez regionalne (np. przepis na koguty kazimierskie, poznańską sznekę z glancem, weselny kołocz śląski, rogale marcińskie czy sękacz ) do nowatorskich i zaskakujących (jak np. przepis na consomme czekoladowo-gryczane z lodami z topinamburu i drożdżami, mus z trawy żubrowej i mus z porzeczek na biszkopcie marcepanowo-czekoladowym, jeżynowy mus w kuli z białej czekolady pod biszkoptowym mchem i żurawinowym puree czy pyłek kwiatowy otulony kremem z koziego sera na blaciku błonnikowym )


Na zdjęciu : pianka miodowa z jeżynami i ziemią orzechową; przepis : Marta Truskolawska
 
Na zdjęciu : krakowski sernik na cieście kruchym; przepis : Jerzy Łukasik


Na zdjęciu : rożek makaronikowy z kremem czekoladowym i lodami z czarnej porzeczki; przepis : Paweł Mieszała 


To jedyny taki zbiór autorskich przepisów dwudziestu trzech najwybitniejszych współczesnych mistrzów polskiego cukiernictwa, docenianych na wielu polskich i międzynarodowych konkursach.  Swoje przepisy zaprezentowali : Tomasz Deker, Michał Doroszkiewicz, Mateusz Dziwosz, Adam Freus, Rafał Gajownik, Robert Główka, Wioletta Jaworek, Joanna Klimas-Profus, Konrad Korszla, Jerzy Łukasik, Paweł Małecki, Paweł Mieszała, Maciej Pięta, Paweł Pojawa, Janusz Profus, Iga Sarzyńska, Bożena Sikoń-Wojtal, Aleksandra Sowa-Trzebińska, Sebastian Szmyd, Marta Truskolawska, Małgorzata Weber, Małgorzata Wróblewska-Blikle, Marcin Zawadzki

Tworząc te niepowtarzalne desery niejednokrotnie przełamywali cukiernicze stereotypy, łącząc tradycyjne receptury z nowoczesnymi technologiami. Stali się niekwestionowanymi kreatorami smaku i dekoracji cukierniczych.

Z historycznego punktu widzenia na desery polskie światło rzucił Jan Łoziński.

Na zdjęciu : Babka poznańska z truskawkami w płatkach z białego maku i pudrze z palonego ziarna kakaowca; przepis : Maciej Pięta.
Na zdjęciu  : Deser czekoladowy z miodem malinowym; przepis : Iga Sarzyńska.

Słodkości zaprezentowano w wykwintny, a zarazem nowoczesny sposób. Cukiernicy tworzyli swe dzieła nierzadko szukając inspiracji w tradycyjnych recepturach i wykorzystując lokalne, regionalne produkty. Opracowując przepisy natchnienie czerpali zarówno z receptur słynnych firm (Wedla,  Bliklego, Lourse'a) jak i tradycji kulinarnych polskiej szlachty i ziemiaństwa. Zaprezentowana tu niezwykła różnorodność polskich deserów i wypieków zwanych dawniej "wetami" i "cukrami" wynika z wielowiekowych kontaktów Rzeczpospolitej ze światem wschodu i zachodu. Odnajdujemy w tych przepisach wpływy kuchni orientalnej, francuskiej, włoskiej, niemieckiej, litewskiej i ruskiej. Cukiernicy tworzący album WYKWINTNE DESERY POLSKIE sięgali również do dawnych, ludowych przepisów z różnych regionów Polski przekazywanych ustnie z pokolenia na pokolenie.

Na zdjęciu : deser makowy z konfiturą pomarańczową z czerwonym pieprzem i żelką śliwkową; przepis : Bożena Sikoń-Wojtal

Na zdjęciu :  W-Z; przepis : Wioletta Jaworek

Wszystkie desery zostały przepięknie zaaranżowane tworząc prawdziwe dzieła sztuki cukierniczej.  Autorem zjawiskowych zdjęć w albumie jest  G-M Studio Marek Gerstmann, Jerzy Malinowski. Tworzą one zachwycające, niezwykle realne artystyczne obrazy kulinarne.

Na zdjęciu : Duo herbaciane herbata matcha i Earl Grey z pianką z passiflory; przepis: Wioletta Jaworek

Na zdjęciu : czekoladowa trufla w złotej klatce na biszkopcie czekoladowym z sosem waniliowo-pomarańczowym; przepis : Janusz Profus

Patrząc na zdjęcia zastanawiacie się zapewne czy uda wam się przygotować takie desery, rozważacie czy ta książka jest skierowana do was. Twierdzimy że tak.
Tradycyjne, klasyczne desery przygotujecie sami bez trudu. Z nowatorskimi rekonstrukcjami polskich deserów zaprezentowanymi w tym albumie zapewne tak łatwo wam już nie pójdzie, wszak przygotowali je najwybitniejsi cukiernicy polscy. Potrzeba długich lat doświadczeń, wielkiej wiedzy, często profesjonalnego sprzętu i zdolności artystycznych aby w taki sposób kreować desery. Jednak nie rzecz w tym by odtworzyć, skopiować każdy element czyjegoś pomysłu, ale w tym, by zaprezentowany przepis stał się dla nas źródłem inspiracji, by rozwinął nasze kreatywne podejście do cukiernictwa. Ta książka daje nam możliwość podpatrywania i uczenia się od najlepszych, a z takiej okazji zawsze warto skorzystać. Jesteśmy przekonani, że nie będąc profesjonalistami niektóre elementy nawet najbardziej wykwintnych smakołyków przedstawionych w tej książce również dacie radę sami przygotować i  zaaranżować w swoich deserach.

Na zdjęciu : leśne grzybki na konfiturze z borówki z pianą sosnową; przepis : Sebastian Szmyd

Na zdjęciu : pietruszkowy mus z rokitnikiem na blacie z białego ryżu z sosem malinowym; przepis : Jerzy Łukasik

Album WYKWINTNE DESERY POLSKIE jest kontynuacją książki WYKWINTNA KUCHNIA POLSKA, albumu uhonorowanego trzecią nagrodą w kategorii wydawnictw profesjonalnych  w Międzynarodowym Konkursie Gourmand World Cookbook Awards 2013 przyznawaną przez Gourmand International, organizatora Paris Cookbook Fair. (To jedno z najważniejszych na świecie wyróżnień dla książek o kuchni.)

Książka ta jest niezwykle starannie i pięknie wydana. Album został wydrukowany na wyjątkowo aksamitnym w dotyku papierze o naturalnie ciepłej barwie (GardaPat 13 KIARA). Podnosi on walory artystyczne książki i czyni ją niezwykle elegancką.

Zarówno pod względem merytorycznym jak i artystycznym album WYKWINTNE DESERY POLSKIE dorównuje poziomem do najpiękniejszych, światowych kulinarnych pozycji wydawniczych.  

Książka została napisana i opracowana przez profesjonalistów i jest dedykowana zarówno cukiernikom jak i wszystkim miłośnikom deserów oraz pasjonatom dobrego smaku i fotografii kulinarnej. Jest dla nas źródłem niekończących się inspiracji i wiedzy. Jesteśmy pewni, że podbije serca wszystkich koneserów polskiej kuchni.

Na zdjęciu : Kremówka papieska z bezą malinową i lodami z kwaśnej śmietany; przepis : Konrad Korszla

Ta książka prezentuje nasze polskie dziedzictwo cukiernicze, uczy szacunku dla tradycyjnych, regionalnych produktów pokazując jakie bajeczne desery można  z nich wyczarować oraz prezentuje nowe trendy światowego cukiernictwa.  Marzeniem naszym jest aby ten album znalazł swoje odbicie w programie dydaktycznym w szkolnictwie gastronomicznym i aby właśnie w tym kierunku szła edukacja młodych adeptów szkół cukierniczych. Chcielibyśmy aby młodzi cukiernicy mieli możliwość w trakcie procesu edukacji spróbować zarówno smaku takich deserów jak i podjąć wyzwanie tworzenia pod okiem mistrzów słodkich dań na takim poziomie.

Na zdjęciu : czekoladowy tort generalski wykonany po raz pierwszy w 1967 roku dla generała Charles'a de Gualle'a według przepisu Jerzego Bliklego; przepis : Małgorzata Wróblewska- Blikle





tytuł : WYKWINTNE DESERY POLSKIE
wydawnictwo BOSZ 
autor : praca zbiorowa
ilość stron : 280
format : 270 mm x 350 mm
oprawa : twarda w obwolucie
cena : 300 zł
Rok wydania : 2015

Komentarze

  1. Pięknie wydana książka, niestety nie na moje umiejętności...;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ilustracje są wspaniałe :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Książka kojarzy mi się trochę z leksykonem ale niewątpliwie pięknie wydana z ciekawymi przepisami aczkolwiek większość jak widzę i nie na moje umiejętności :) Cena za książkę zawrotna !!! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. przepięknie podane, trzeba przyznać, godne stołów prezydenckich:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zdjęcia są niesamowite. Prawdziwe dzieła sztuki.

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciekawi mnie sernik, czy piekła go Pani, wyróżnia go smak?

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

SEZONOWA KUCHNIA

STYCZEŃ

LUTY

MARZEC

KWIECIEŃ

MAJ

CZERWIEC

LIPIEC

SIERPIEŃ

WRZESIEŃ

PAŹDZIERNIK

LISTOPAD

GRUDZIEŃ

KOLORY W KUCHNI

WIELOBARWNIE

BIAŁY

CZERWONY

FIOLETOWY

POMARAŃCZOWY

ZIELONY

ŻÓŁTY

POLECANE ARTYKUŁY

POLECANE

instagram @zycie_od_kuchni

Copyright © ŻYCIE OD KUCHNI