KOTLETY RYBNE PANIEROWANE W PŁATKACH JAGLANYCH
KOTLETY RYBNE
To ciekawa alternatywa dla klasycznych mielonych i jednocześnie sposób na rozwiązanie problemu ości w daniach rybnych dla dzieci.
Dziś rybne kotlety w wersji bezglutenowej. Jako panierkę wykorzystaliśmy płatki jaglane, które idealnie sprawdzają się w tej roli. Kotlety z taką panierką są pyszne, chrupiące i zdrowe.
Do przygotowania naszych rybnych kotletów wybraliśmy CZARNIAKA łatwo dostępnego w sieciach handlowych. Ryba ta jest bliskim kuzynem dorsza. Jej mięso jest bardzo smaczne. Kupując ryby i owoce morza staramy się wybierać te gatunki, których stada nie są przełowione, a połowy prowadzone są w przyjazny środowisku sposób. W dokonywaniu wyborów pomocny jest dla nas certyfikat MSC oraz poradnik WWF prezentujący bezpieczne i zagrożone wyginięciem gatunki ryb i owoców morza.
KASZA JAGLANA to królowa wszystkich kasz. Staramy się ją jak najczęściej wprowadzać do naszego rodzinnego jadłospisu. Bywa, że ją "przemycamy" do niego tak jak w tym przepisie :)
Kasza jaglana ma doskonałe właściwości prozdrowotne. Wytwarza się ją z łuskanego ziarna prosa zwyczajnego. Jest lekkostrawna, nie zawiera glutenu; jest zasadotwórcza, bogata w błonnik. Stanowi źródło łatwo przyswajalnego białka i witamin: B1, B2, B6, K, E oraz makro i mikroelementów: żelaza, magnezu, miedzi, krzemu, lecytyny.
Jaglanka na śniadanie to samo zdrowie. Gdy o poranku brakuje nam czasu - przygotowuję ją z wykorzystaniem PŁATKÓW JAGLANYCH (czas jej przygotowania skraca się wtedy do kilku minut). Wytwarzane są one z całych, zgniecionych ziaren prosa przez co zachowują wszystkie wartości odżywcze kaszy jaglanej.
Dziś rybne kotlety w wersji bezglutenowej. Jako panierkę wykorzystaliśmy płatki jaglane, które idealnie sprawdzają się w tej roli. Kotlety z taką panierką są pyszne, chrupiące i zdrowe.
Do przygotowania naszych rybnych kotletów wybraliśmy CZARNIAKA łatwo dostępnego w sieciach handlowych. Ryba ta jest bliskim kuzynem dorsza. Jej mięso jest bardzo smaczne. Kupując ryby i owoce morza staramy się wybierać te gatunki, których stada nie są przełowione, a połowy prowadzone są w przyjazny środowisku sposób. W dokonywaniu wyborów pomocny jest dla nas certyfikat MSC oraz poradnik WWF prezentujący bezpieczne i zagrożone wyginięciem gatunki ryb i owoców morza.
KASZA JAGLANA to królowa wszystkich kasz. Staramy się ją jak najczęściej wprowadzać do naszego rodzinnego jadłospisu. Bywa, że ją "przemycamy" do niego tak jak w tym przepisie :)
Kasza jaglana ma doskonałe właściwości prozdrowotne. Wytwarza się ją z łuskanego ziarna prosa zwyczajnego. Jest lekkostrawna, nie zawiera glutenu; jest zasadotwórcza, bogata w błonnik. Stanowi źródło łatwo przyswajalnego białka i witamin: B1, B2, B6, K, E oraz makro i mikroelementów: żelaza, magnezu, miedzi, krzemu, lecytyny.
Jaglanka na śniadanie to samo zdrowie. Gdy o poranku brakuje nam czasu - przygotowuję ją z wykorzystaniem PŁATKÓW JAGLANYCH (czas jej przygotowania skraca się wtedy do kilku minut). Wytwarzane są one z całych, zgniecionych ziaren prosa przez co zachowują wszystkie wartości odżywcze kaszy jaglanej.
składniki :
* 700 g filetów z czarniaka ( możecie wykorzystać również np. dorsza poławianego na Morzu Barentsa czy łososia pacyficznego)
* 3 łyżki płatków jaglanych
* pół wiązki szczypiorku
* pół pęczka natki pietruszki
* 2 jajka
* sól
* świeżo zmielony czarny pieprz
* panierka : płatki jaglane
* olej do smażenia
wykonanie :
Filety rybne płuczemy pod bieżącą wodą, osuszamy, kroimy na kawałki i mielimy w maszynce do mięsa z sitkiem o grubych oczka.
Dodajemy jajka, płatki jaglane, posiekany drobno szczypiorek i natkę pietruszki, sól i pieprz. Całość dokładnie mieszamy. Pozostawiamy rybną masę na około 5 minut. W tym czasie płatki jaglane lekko napęcznieją dzięki wilgoci zawartej w rybie i lepiej zwiążą masę. Po tym czasie formujemy 9 kotlecików. Panierujemy je w płatkach jaglanych i smażymy z dwóch stron na złoty kolor.
PROPOZYCJA PODANIA :
Kotlety rybne podajemy z dodatkiem sosu czosnkowego oraz warzyw gotowanych na parze i sałatki ryżowo-warzywnej.
* 100 ml jogurtu naturalnego
* 100 ml majonezu (domowego lub kupnego)
* 2 ząbki czosnku
* sól i świeżo zmielony pierz do smaku
wykonanie :
Jogurt naturalny i majonez łączymy z rozgniecionymi w wyciskarce ząbkami czosnku. Całość mieszamy i doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.
Koniecznie musze spróbować bo wyglądają przepysznie ! :-)
OdpowiedzUsuńSmakowity pomysł na obiad:)
OdpowiedzUsuń