PIECZARKOWA PASTA
PIECZARKOWA PASTA KANAPKOWA
składniki :
* 250 g pieczarek
* 1 duża cebula
* 1 łyżka oleju rzepakowego
* sól
* świeżo zmielony czarny pieprz
Prostota jest najlepszym przyjacielem dobrego smaku.
Z dwóch podstawowych składników, jakimi są pieczarki i cebula, możecie stworzyć świetną pastę, która przełamie monotonię jaka wkrada się do waszych śniadań i kolacji jeśli na swoich kanapkach układacie głównie plasterki wędliny i sera.
Taka pieczarkowa pasta sprawdza się na zimno jako np. smarowidło do tartinek lub na ciepło jako farsz do ptysiów i zapiekanek. Możecie również wzbogacić jej smak o dodatkowe składniki :
* o żółtka jaj ugotowanych na twardo i majonez - stanie się wtedy nadzieniem do faszerowanych jaj
* o ugotowaną kaszę jaglaną i posiekaną natkę pietruszki by wzbogacić ją o wartościowe dla zdrowia składniki odżywcze
* o żółtka jaj ugotowanych na twardo i majonez - stanie się wtedy nadzieniem do faszerowanych jaj
* o ugotowaną kaszę jaglaną i posiekaną natkę pietruszki by wzbogacić ją o wartościowe dla zdrowia składniki odżywcze
składniki :
* 250 g pieczarek
* 1 duża cebula
* 1 łyżka oleju rzepakowego
* sól
* świeżo zmielony czarny pieprz
wykonanie:
Pieczarki obieramy i ścieramy na tarle o grubych oczkach.
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę; smażymy na złoty kolor na
oleju. Dodajemy do niej utarte pieczarki, szczyptę soli
i dusimy na małym ogniu aż woda całkowicie odparuje z grzybów. Całość
doprawiamy solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Studzimy.
Wersja podstawowa pasty jest już gotowa. W tej formie jest już świetna do krakersów, ptysiów, zapiekanek czy kanapek.
Jak zrobić ptysie przeczytajcie [ NA TEJ STRONIE ].
Jak zrobić ptysie przeczytajcie [ NA TEJ STRONIE ].
Wersję podstawową pasty możemy wzbogacić o żółtka jaj ugotowanych na twardo, 2 - 3 łyżki posiekanej natki pietruszki lub połowę szklanki ugotowanej kaszy jaglanej. Stanie się wtedy ciekawsza i bardziej odżywcza.
Jeśli oprócz żółtek dodacie do nie również majonez stanie się świetnym nadzieniem do jajek faszerowanych.
uwielbiam twoje zdjecia , takie kolorowe , optymistyczne :)
OdpowiedzUsuńCiekawy artykuł :)
OdpowiedzUsuńZapraszam też do mnie, dopiero zaczynam : http://wspolczesneproblemy.blogspot.com/
Aniu bardzo lubię tego rodzaju pasty, a już szczególnie z krakersami :)
OdpowiedzUsuń