TRYB JASNY/CIEMNY

POLICZKI WIEPRZOWE DUSZONE W PIWIE


POLICZKI WIEPRZOWE DUSZONE W CIEMNYM PIWIE, KORZENIOWYCH WARZYWACH I KORZENNYCH PRZYPRAWACH
 
Sezonowa kuchnia to coś co lubimy najbardziej. Dziś  zimowe danie obiadowe.  Rozgrzeje was, nasyci, wzmocni i oszołomi bogactwem smaku. Kryją się w nim korzeniowe warzywa łatwo dostępne zimą i rozgrzewające korzenne przyprawy. Goryczkę ciemnego piwa równoważy naturalna słodycz marchewki, kalarepy i miodu. Pikanterii całości nadaje imbir i pieprz. Aromat rozmarynu podkręca smak.
Cudownie kleiste mięso rozpływa się w ustach. Do tego kasza; najlepiej gryczana niepalona, jaglana lub jęczmienna i nieprzyzwoicie bogaty w smaki obiad gotowy :)




 
SKŁADNIKI :

* 10 policzków wieprzowych ( około 850 g - 900 g)
* 4 łyżki oleju rzepakowego do smażenia lub 3 łyżki smalcu
* 3 czerwone cebule
* 1/2 dużego pora
* 4 marchewki
* 2 pietruszki
* 1 seler
* 1 kalarepa
* 4 łodygi selera naciowego
* 2 ząbki czosnku
* 2 liście laurowe
* 4 ziarna ziela angielskiego
* 3 szczypty soli
* pieprz czarny świeżo zmielony
* kawałek korzenia świeżego imbiru długości 5 - 6 cm
* 4 gałązki świeżego rozmarynu
* 1,5 łyżeczki miodu
* 150 ml ciemnego piwa typu Porter
* 500 ml wody lub domowego bulionu warzywnego


WYKONANIE :

* Mięso myjemy, w razie potrzeby oczyszczamy z nadmiaru błon i tłuszczu.
* Marchewki i pietruszki obieramy, kroimy w plastry o grubości około 0,5 cm; plastry o największej średnicy przekrawamy na pół.
* Seler i kalarepę obieramy i kroimy w duże słupki.
* Cebule i pora kroimy w dużą kostkę.
* Seler naciowy kroimy w plastry o grubości 1 cm.
* Imbir obieramy; najpierw kroimy go w jak najcieńsze paski, a potem w drobną kostkę. Do naszych policzków wieprzowych potrzebujemy 2 czubate łyżki drobno pokrojonego imbiru.
* W wysokiej patelni lub garnku o szerokim dnie rozgrzewamy olej lub smalec. Policzki wieprzowe obsmażamy na złoty kolor z obu stron i zdejmujemy z patelni. W ich miejsce wrzucamy cebulę i pora; chwilę je smażymy często mieszając. Dodajemy pokrojoną marchew, pietruszkę, kalarepę i seler; dusimy. Po 5 minutach dodajemy ponownie mięso.

*  Wlewamy piwo i dodajemy miód, który zrównoważy jego goryczkę.
* Czas na przyprawy : wrzucamy liście laurowe, ziele angielskie, gałązki rozmarynu, pokrojony drobno pieprz; do tego 3 szczypty soli i kilka obrotów młynka z pieprzem. Całość zagotowujemy na dym ogniu i dolewamy 0,5 litra warzywnego bulionu lub wody. Powstający sos ma przykryć mięso. Po zagotowaniu zmniejszamy ogień pod patelnia.  
* Całość dusimy pod przykryciem przez 1,5 godziny na małym ogniu. Pilnujemy by sos nie odparował całkowicie (w razie potrzeby podlewamy policzki wieprzowe odrobiną wody). Powstały sos ma się zredukować i naturalnie zgęstnieć. Próbujemy gotową potrawę; w razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. 
* Policzki wieprzowe duszone w piwie oraz korzeniowych warzywach i korzennych przyprawach najlepiej smakują z kaszą gryczaną, jaglaną lub jęczmienną.

  

Komentarze

Prześlij komentarz

SEZONOWA KUCHNIA

STYCZEŃ

LUTY

MARZEC

KWIECIEŃ

MAJ

CZERWIEC

LIPIEC

SIERPIEŃ

WRZESIEŃ

PAŹDZIERNIK

LISTOPAD

GRUDZIEŃ

KOLORY W KUCHNI

WIELOBARWNIE

BIAŁY

CZERWONY

FIOLETOWY

POMARAŃCZOWY

ZIELONY

ŻÓŁTY

POLECANE ARTYKUŁY

POLECANE

instagram @zycie_od_kuchni

Copyright © ŻYCIE OD KUCHNI