ROGALIKI SEROWE Z KONFITURĄ Z RÓŻY
ROGALIKI SEROWE Z KONFITURĄ Z RÓŻY
Słodki smak dzieciństwa - kruche, rumiane, obsypane cukrem pudrem rogaliki z nadzieniem z dodatkiem konfitury z płatków róż. Mamy do nich wielką słabość :)
Rogaliki są wyjątkowo proste w wykonaniu. Wystarczy w równych proporcjach mąka, masło i ser biały. Do tego ulubiona konfitura, trochę zagniatania, wałkowania, zwijania, chwila pieczenia i gotowe :)
składniki :
* 250 g sera białego
* 250 g masła
* 250 g maki pszennej
* ulubiona konfitura + konfitura z płatków róży
* cukier puder do posypania rogalików
wykonanie :
* Ser biały mielimy.
* Do przesianej mąki dodajemy pokrojone masło i zmielony ser biały. Zagniatamy miękkie i gładkie ciasto. Tę czynność możemy powierzyć mikserowi. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na około 1 godzinę aby się schłodziło. Dzięki temu łatwiej będzie nam ciasto rozwałkować.
* Do ulubionej konfitury dodajemy 2 - 3 łyżeczki aromatycznej konfitury z płatków róży. Mieszamy dokładnie.
* Schłodzone ciasto cienko rozwałkowujemy i kroimy w trójkąty. Na każdy trójkąt z ciasta nakładamy około 1/2 łyżeczki konfitury i formujemy rogaliki zaczynając zwijać ciasto od podstawy do wierzchołka trójkąta zlepiając jego rogi i kierując je ku sobie.
* Rogaliki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Rogaliki pieczemy na złoty kolor przez około 15 - 20 minut.
* Ostudzone rogaliki posypujemy cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz