SLOW WINE CZYLI AUTORSKA KOLEKCJA WIN JACKA SZKLARKA I KRAKO SLOW WINES
Przedstawiamy obszerny fotoreportaż z wydarzenia i opis zaprezentowanych na degustacji win i serów
LISTA DEGUSTOWANYCH WIN :
1. Fruli Venezia Giulia
Sorella Bronca, Prosecco Brut Valdobbiadene Superiore DOCG
Wino białe, musujące; o słomkowej barwie z zielonymi refleksami. Zachwyca niezwykle delikatnym perlagem. Wino lekkie (11 % alkoholu), z wyraźną kwasowością. Idealne jako aperitivo. Wino bardzo żywe, bardzo aromatyczne, mineralne. Przeważają w nim kwiatowe, jaśminowe aromaty z nutami zielonego jabłka. Na podniebieniu świeże, eleganckie, bardzo harmonijne.
2. Marche
Pievalta, Verdicchio
del Castelli di Jesi 2014
Wino białe, proste; mineralne, z wyraźną, przyjemną kwasowością. Pobudza apetyt. Zawartość alkoholu - 12,5 %. Świeże, cytrusowe; z wyraźnym, pikantnym finiszem. Ujawnia zapachy kwiatowe, aromat gruszki. Doskonałe do ryb i owoców morza.
Podere la Berta, Albana di Romagna 2014
Wino białe, charakterne, eleganckie; o słomkowej barwie ze złotymi refleksami. Nuty brzoskwini i migdałów; prawie nie wyczuwalne nuty waniliowo-maślane. Idealne do makaronów, do tortellini i ravioli.
4. Trentino
Gino Pedrotti, Nosiola
2014
Wino białe; eleganckie, smaczne, lekkie (12,2 % alkoholu), o wyraźnej mineralności i kwasowości. Pochodzi z winnicy biologicznej. Bardzo głębokie w smaku i aromacie. Nos wyraźnie brzoskwiniowy. W ustach białe owoce, biała brzoskwinia, nuty pieprzu.
5. Piemont
Cascina Val del Prete, Bizarro
Aarneis 2014
Wino niepowtarzalne, jaśminowo-rumiankowe z delikatnymi nutami brzoskwini i dojrzałych owoców Przepiękny nos.
6. Lazio
Marco Carpineti, Kius
brut 2013
Doskonałe wino musujące z biologicznej uprawy. Ma wprost doskonały perlage. Świeże, owocowe; wyjątkowe nuty cytrusowe i skórka od chleba. W ustach kwasowe, owocowe.
7. Veneto
Le Fraghe, Bardolino
Chiaretto 2014
Wino różowe, niezobowiązujące, wytrawne. Aromaty poziomek, czarnej jagody, cynamonu, czarnego pieprzu. Ciekawie podkreśla smak dań nie dominując ich. Nie wybierajcie tego wina jako aperitif; to wino zdecydowanie do posiłków.
8. Lazio
Marco Carpineti, Capolemole
rosso 2013
Wino czerwone o głębokim, rubinowym kolorze. Nos pięknie owocowy, konfiturowy. W ustach nieprzemijające, harmonijne; owocowość, świeżość i pikanteria. Wino to od razu po odkorkowaniu gotowe jest do picia.
9. Veneto
Tenuta Santa Maria, Valpolicella
Ripasso Superiore 2013
Wino czerwone, wytrawne; o wysokiej kwasowości. Nuty czereśni, czarnej porzeczki, pieprzu. Wino uniwersalne; świetne z duszoną wołowiną.
10. Piemont
Ca del Baio, Barbaresco
Vallagrande 2012
Wino czerwone, głeboko rubinowe. Wyczuwamy w nim aronię, jeżynę, porzeczkę, zioła (miętę), nuty leśne, skórę. W ustach smaczne, wyrafinowane, przyjemnie taniczne. Cudownie współgra z pieczonym mięsem z grilla, z mięsem czerwonym i długo dojrzewającymi serami.
11. Toskania
Pian delle Querci, Brunello
di Montalcino Riserva 2008
Wino czerwone, wytrawne. Nuty smakowe płyną w nim od palety owocowej, poprzez smaki balsamiczne aż do piżmowych.
12. Marche
Pievalta, Curina VdCdij Passito 2012
Wino białe, słodkie, które nie zatraciło kwasowości; świeże. Jest miód, są świeże i suszone owoce, jabłka, gruszki, morele, rodzynki. Zawartość alkoholu 12,5 %. Doskonałe do półsłodkich deserów i serów z przerostem pleśni roqueforti (np. gorgonzoli).
A do autorskiej kolekcji win - 11 serów "z prywatnych zbiorów" Jacka Szklarka :
Klasyczna polska 4 tygodniowa Gouda ze SM Wieprz. Ser na bazie mleka pasteryzowanego; maślano-śmietanowy, miękki. Przyjemnie wzmacnia smak wina.
Oryginalna holenderska Gouda
z mleka surowego - 48 miesięcy dojrzewania . 4-letnia Gouda. Kremowy,
maślany; na koniec ostrawy. Doskonale się rozpływa w ustach.
Puzzone di Moena, surowe mleko oraz "Brevibacterium linens". Ser bardzo intensywny w zapachu. W ustach cudowna kremowość.
Fiore Sardo dei Pastori - surowe owcze mleko, Sardynia, czas dojrzewania 2
lata
Pecorino Moliterno, surowe owcze mleko, dojrzewanie 2 lata
Calstel Magno d`Alpeggio - dojrzewany przez 30 miesięcy
Ossau Iraty, surowe owcze mleko, ser dojrzewający 18 miesięcy. Wyśmienity, wręcz genialny ser pochodzący z serca Pirenejów po
francuskiej ich stronie. W zapachu elegancki; orzech laskowy połączony z masłem. Ma delikatną strukturę, jest mleczno-kremowy, łagodnie pikantny.
Oscypek, Bacówka Komperdy, 8 miesięcy dojrzewania
Monte Veronese d`Alpeggio, surowe krowie mleko, 30 miesięcy dojrzewania. Niezwykle łagodny w smaku.
Oscypek, Bacówka Komperdy, dojrzewający 8 miesięcy, plus zaimplementowane pleśnie na
skórce.
Bitto,
dojrzewający 30 miesięcy. Surowe krowie mleko (95%) oraz 5% mleka
koziego. Pastwiska na wysokości do 1800 metrów. Ser bardzo przyjemny.
Kręgi tego sera dojrzewają do 10 lat. Ser ten ma najdłuższy potencjał starzenia,; to najdłużej dojrzewający ser na świecie. Mega kremowy, miękki.
Komentarze
Prześlij komentarz