TRYB JASNY/CIEMNY

SOS DO JAJEK I WĘDLIN NA WIELKANOCNE ŚNIADANIE



Wielkanocne śniadanie to jedna z najbardziej uroczystych chwil w roku, wyczekiwana po okresie postu, radosna, rodzinna. Potrawy, które tradycyjnie święciliśmy w Wielką Sobotę i stawiamy na naszym świątecznym stole mają swoją głęboką symbolikę. Chrzan upamiętnia mękę Chrystusa, a ugotowane na twardo jajka są symbolem odradzającego się życia, zwycięstwa nad śmiercią i płodności. Sól oznacza prostotę życia, ma chronić nas od duchowego zepsucia. Wędliny zapewnić mają nam zdrowie, płodność i dostatek. Chleb to pokarm symbolizujący Ciało Chrystusa. Drożdżowe babki są znakiem umiejętności i doskonałości do której dążymy.

Śniadanie wielkanocne najlepiej skomponować tak, by oprócz święconki każdy znalazł coś idealnego dla siebie; by nie zabrakło drobnych przekąsek, rozmaitych sałatek,  wiosennych nowalijek, sycących kiełbas, boczków i pasztetów oraz tradycyjnych bab i mazurków.

Dziś mamy dla was przepis na wyśmienity sos do jajek i wędlin. Idealnie pasuje na wielkanocne śniadanie. Jest pełen wiosennych i wielkanocnych akcentów; jest lekki, a zarazem wyrazisty w smaku. I przy tym bardzo prosty i błyskawiczny w wykonaniu. 






 
SOS DO JAJEK I WĘDLIN - PROPOZYCJA  NA WIELKANOCNE ŚNIADANIE

składniki :

* 5 rzodkiewek
* 1/2 ogórka
* 2 łyżki pokrojonej rzeżuchy
* 2 łyżki pokrojonego szczypiorku
* 2 łyżki pokrojonej zielonej cebulki
* 4 łyżki majonezu 
* 1- 1,5 łyżki tartego chrzanu
* 1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego (opcjonalnie)
* świeżo zmielony pieprz i odrobina soli do smaku

 
wykonanie :

Obieramy ogórek ze skórki, przekrawamy go w poprzek i wycinamy z jego środka gniazda nasienne. Rzodkiewkom odcinamy ogonki.
Ogórek i rzodkiewkę ścieramy na grubym tarle do miski. Czekamy 3 - 5 minut, lekko je odciskamy i wylewamy nadmiar soku, który wypłynął ze startych warzyw. Dosypujemy pokrojony szczypiorek, zieloną cebulkę i rzeżuchę. Dodajemy majonez i chrzan zaczynając od 1 jego łyżki. Całość mieszamy i próbujemy. Zależnie od stopnia ostrości naszego chrzanu i naszych upodobań smakowych sos możemy doprawić większą ilością chrzanu. Do smaku dodajemy na koniec świeżo zmielony pieprz i ewentualnie odrobinę soli. Jeśli sos wyda się wam zbyt gęsty, to możecie rozrzedzić go 1 łyżką gęstego jogurtu naturalnego. 
Podajemy zaraz po przygotowaniu.


WIĘCEJ NASZYCH WIELKANOCNYCH PRZEPISÓW ZNAJDZIECIE NA TEJ STRONIE.


Komentarze

Prześlij komentarz

SEZONOWA KUCHNIA

STYCZEŃ

LUTY

MARZEC

KWIECIEŃ

MAJ

CZERWIEC

LIPIEC

SIERPIEŃ

WRZESIEŃ

PAŹDZIERNIK

LISTOPAD

GRUDZIEŃ

KOLORY W KUCHNI

WIELOBARWNIE

BIAŁY

CZERWONY

FIOLETOWY

POMARAŃCZOWY

ZIELONY

ŻÓŁTY

POLECANE ARTYKUŁY

POLECANE

instagram @zycie_od_kuchni

Copyright © ŻYCIE OD KUCHNI