TRYB JASNY/CIEMNY

WIOSNA W DOMU


Nadal trwa kalendarzowa zima, a my nie możemy doczekać się już pierwszych dni wiosny. Tęsknimy za ciepłymi promieniami słońca, śpiewem ptaków i zapachem kwiatów. Te szarości za oknem i przenikliwe chłody już nam sie znudziły. W kwiaciarniach i hipermarketach pojawiły się wiosenne kwiaty. Spróbujcie zwabić wiosnę w swe progi i zasadźcie hiacynty, szafirki, tulipany, krokusy i żonkile. Wykorzystajcie do tego doniczki, misy, szklane słoje i dekoracyjne skrzynki. Kwiaty najlepiej wprowadzą do wnętrza domu życie, które budzi się o tej porze roku. Wysiejcie również rzeżuchę, na kuchennym parapecie wyhodujcie szczypiorek, zieloną cebulkę i aromatyczne zioła. 

 

Kolorowe kwiaty i zielone nowalijki pomogą stworzyć wam w domu prawdziwie wiosenny nastrój. Widok kwitnacych roślin cebulowych będzie jak zastrzyk energii i skutecznie poprawi wam humor. Subtelne zapachy i pastelowe barwy wspaniale ożywią cały dom. Dzięki nim szare, przedwiosenne dni nabierają kolorów.

Zbliża się Wielkanoc. Już teraz warto pomysleć nad świątecznymi dekoracjami stołu i domu. Przygotowując je możecie świetnie bawić się z dziećmi. Zadziorne czuprynki z rzeżuchy które wyrosły ze skorupek jajek na pewno im się spodobają :) 

Aby je przygotować wystarczą puste, umyte skorupki jaj,  wata lub lignina, nasiona rzeżuchy, trochę wody i cierpliwości. Skorupki w 3/4 napełniamy watą lub ligniną; wysiewamy nasiona i obficie podlewamy. Po około 6 dniach wyrośnie piękna rzeżucha (pod warunkiem oczywiscie, że nie zapomnieliście o jej codziennym podlewaniu). Dzieciaki będą miały świetną zabawę rysując pisakami zabawne miny na skorupkach jaj.


Komentarze

Prześlij komentarz

SEZONOWA KUCHNIA

STYCZEŃ

LUTY

MARZEC

KWIECIEŃ

MAJ

CZERWIEC

LIPIEC

SIERPIEŃ

WRZESIEŃ

PAŹDZIERNIK

LISTOPAD

GRUDZIEŃ

KOLORY W KUCHNI

WIELOBARWNIE

BIAŁY

CZERWONY

FIOLETOWY

POMARAŃCZOWY

ZIELONY

ŻÓŁTY

POLECANE ARTYKUŁY

POLECANE

instagram @zycie_od_kuchni

Copyright © ŻYCIE OD KUCHNI