KOKTAJL PIĘKNOŚCI - ROZKWITAJ NA WIOSNĘ
Prowadząc blog poznałam wielu ciekawych, wartościowych ludzi i z kilkoma z nich wiąże mnie dziś przyjaźń. To jest zapewne ta najcenniejsza wartość jaką przyniosło mi blogowanie. Takie przyjaźnie zaczynały się od wspólnego gotowania podczas kulinarnych imprez, od wyjazdów na festiwale. "Długie, nocne Polaków rozmowy" wzmacniały je. I jak to zwykle w życiu bywa nawet sami nie wiemy kiedy ktoś staje się ważną częścią naszego świata. Jedną z takich wyjątkowych osób, które poznałam prowadząc blog jest Kasia - autorka bloga WSZĘDOBYLSKIE.
Umówiłyśmy się z Kasią na ploteczki i wspólne gotowanie. Taka blogerska kooperatywa :) Plan był ambitny: Tort Pavlova z kremem mascarpone, owocami i jadalnymi kwiatami, a potem elegancki deser w czekoladowej kuli ukryty, ale kto trzymałby się sztywno planu gdy słońce tak pięknie świeci, ptaki śpiewają, a powietrze cudownie pachnie wiosną.
Zamiast piec i zajmować się przygotowaniem sesji zdjęciowej poszłyśmy na długi spacer, bo cóż może bardziej poprawić samopoczucie jak nie ruch na świeżym powietrzu i przyjacielskie pogaduchy. Wiecie jak to jest - faceci nie rozmawiają o problemach, faceci poklepują się po ramieniu i twierdzą, że dla nich jest to jak półroczna terapia. Za to kobiety wszystko dokładnie i szczegółowo omawiają z przyjaciółkami. A do tego jeszcze oczywistym jest, że aby gdzieś się razem wybrały, na spacer na przykład, na zakupy, do ogrodu, czy szukać wiosennych kwiatów na łące muszą najpierw zrobić sobie makijaż, odpowiednio się ubrać i uczesać ;) Tak więc dzień nam uroczo mijał, a plan pieczenia Pavlovej odsunął się w niedaleką przyszłość. Dziewczyny, drogie matki, żony i kochanki, powiem wam, że warto czasem podarować sobie taki beztroski, oderwany z lekka od rzeczywistości dzień; "leżeć i pachnieć" i popijać koktajle bo nic was tak mentalnie nie odmłodzi jak dzień spędzony z przyjaciółką w "domowym spa" :) Naszego widoku w maseczkach piękności wam oszczędzę, ale za to przepis na jeden z KOKTAJLI PIĘKNOŚCI które sobie tego dnia przygotowałyśmy z przyjemnością wam zaprezentuję.
Wiosna to najlepszy czas na oczyszczenie, odmłodzenie organizmu, jesteśmy przecież częścią tego świata przyrody, który waśnie na nowo budzi się do życia i rozkwita.
Po zimie nasze ciało. skóra i włosy domagają się odżywienia i nawilżenia. Potrzebujemy witamin, mikroelementów i przeciwutleniaczy. Instynktownie szukamy ich w warzywach i owocach. Rodzaj i ilość zawartych w nich
odżywczych związków zależy od ich barwy. Im intensywniejsza barwa owoców
lub warzyw - tym więcej korzystnych
dla zdrowia substancji w nich się kryje. Nasze KOKTAJLE PIĘKNOŚCI miały więc intensywne barwy.
ZIELONY KOKTAJL PIĘKNOŚCI
1. ZIELONE WARZYWA I OWOCE zawierają prawdziwy zielony skarb - chlorofil. Jest to zielony barwnik, wykorzystywany przez rośliny w procesie fotosyntezy.
WŁAŚCIWOŚCI PROZDROWOTNE CHLOROFILU :
* Chlorofil
często bywa nazywany „żywą krwią” roślin. Budowa cząsteczki chlorofilu
jest bardzo podobna do budowy cząsteczki hemoglobiny - czerwonego
barwnika w naszej krwi. Jedzenie jarzyn i owoców zawierających chlorofil
sprzyja zwiększeniu liczebności czerwonych krwinek, dostarcza nam
żelaza, wspomaga leczenie anemii.
*
"Zielenina" jest najbardziej zasadowym pożywieniem, jakie istnieje na
naszej planecie; jej spożywanie przeciwdziała zakwaszeniu naszego
organizmu.
* Wspomaga rozwój korzystnej flory bakteryjnej jelit, usprawnia ich pracę.
* Neutralizuje pierwiastki ciężkie w organizmie, pomaga pozbyć się toksyn z organizmu.
* Wspiera pracę wątroby, pomaga ją oczyścić, usprawnia jej działanie.
* Neutralizuje pierwiastki ciężkie w organizmie, pomaga pozbyć się toksyn z organizmu.
* Wspiera pracę wątroby, pomaga ją oczyścić, usprawnia jej działanie.
* Przyspiesza gojenie się ran i odnawianie się tkanek.
* Bierze udział w syntezie witamin E, A i K.
* Stymuluje system immunologiczny organizmu, ma działanie przeciwzapalne.
* Ma wielokierunkowe właściwości przeciwnowotworowe.
* Bierze udział w syntezie witamin E, A i K.
* Stymuluje system immunologiczny organizmu, ma działanie przeciwzapalne.
* Ma wielokierunkowe właściwości przeciwnowotworowe.
Zielone warzywa i owoce zawierają również dużo kwasu foliowego (szczególnie zalecanego
kobietom w ciąży), który dla wszystkich stanowi zastrzyk energii i radości -
m.in.
uczestniczy w syntezie hormonu szczęścia, czyli serotoniny.
2. JARMUŻ - Jest prawdziwą skarbnicą witamin : A , B1, B2, B6, C, E, K, PP (zawartością witaminy C jarmuż przewyższa jedynie papryka i natka pietruszki). Zawiera
mnóstwo składników
mineralnych: żelaza, wapnia, magnezu, potasu, sodu, fosforu,
chloru,
miedzi, manganu; jest bogaty w kwas foliowy, flawonoidy, związki
siarki,
węglowodany, białko, karotenoidy, luteinę, zeaksantynę, błonnik,
chlorofil, polifenole, polisacharydy, sulforafan (związek
posiadający działanie przeciwnowotworowe i przeciwbakteryjne). Jest warzywem lekkostrawnym, zasadotwórczym i niskokalorycznym - 100g to tylko 35
kcal. Jarmuż ułatwia przemianę materii, zawierając 3,8 g błonnika na każde 100 gram warzywa. Można go zjadać na surowo, zapiekać, smażyć, gotować oraz dodawać do różnych zup jarzynowych
3. KIWI - to prawdziwa kopalnia witaminy C. Nie brakuje w nim również minerałów (magnezu, fosforu, cynku, żelaza). Ma właściwości odchudzające i przeczyszczające. Zawiera sporo błonnika.
4. MAŚLANKA - jest doskonałym źródłem wapnia i witamin z grupy B. Regularne picie maślanki ma zbawienny wpływ na cerę; reguluje układ trawienny (jest naturalnym probiotykiem) i dzięki temu nasza skóra staje się gładsza i lepiej nawilżona.
5. ANANAS - jest doskonałym źródłem witamin A, C, B1, B2, B6, PP , kwasu foliowego oraz minerałów ( fosforu, cynku, miedzi, żelaza, manganu). Zawiera bromelinę - enzym łagodzący obrzęki i procesy zapalne. Jedzenie ananasów wspomaga przemianę materii, dzięki czemu mają one właściwości odchudzające.
składniki na 4 porcje:
* 2 - 3 duże garście jarmużu
* 3 dojrzałe owoce kiwi
* kilka gałązek świeżej mięty
* 1 średniej wielkości dojrzały ananas
* 1,5 szklanki maślanki
* 2 łyżki otrąb owsianych
* opcjonalnie -1 lub 2 łyżki miodu dla osłody ( my nie dodawałyśmy)
wykonanie :
Ananasa obieramy, wykrawamy twardy
środek i kroimy na kawałki. Kiwi obieramy i kroimy. Jarmuż trzeba bardzo starannie umyć (w niezliczonych zakamarkach jego liści lubią chować się malutkie żyjątka); z liści wycinamy łodygi i twarde nerwy i kroimy.
Wszystkie składniki koktajlu umieszczamy w blenderze
kielichowym i blendujemy, aż do uzyskania gładkiego koktajlu.
Droga Aniu, taki dzień to zastrzyk energii i życiowej Radości na wiosenny czas przemiany. Dziękuję za taki piękny przykład i jutro biorę się za wspaniały, zielony napój pełny po brzegi wiosennego ciepła.
OdpowiedzUsuń