RESTAURANT WEEK HILTON GARDEN INN KRAKOW AIRPORT
W dniach od 1 - 10 kwietnia trwał w Krakowie, Warszawie, Wrocławiu, Lublinie, Łodzi, Szczecinie, na Śląsku, w Trójmieście i w Poznaniu Festiwal Najlepszych Restauracji RESTAURANT WEEK. Celem Festiwalu jest wspieranie rozwoju i promocja najlepszych, polskich restauracji i przybliżanie gościom zarówno tradycyjnej, regionalnej kuchni jak i światowych trendów kulinarnych. Tematem przewodnim tegorocznej wiosennej edycji Festiwalu Restaurant Week była "kwitnąca scena restauracyjna"; kwitnąca w sensie metaforycznym, bo świetnie rozwijająca się i kwitnąca bardziej dosłownie, bo pełna jadalnych kwiatów na restauracyjnych talerzach. W Restaurant Week brały udział najlepsze, specjalnie dobrane, autorskie Restauracje.
W Krakowie było ich 30: Barka, Bistro 11, Restauracja Corleone, Klimaty Południa, Moo Moo Steak & Burger Club, Musso Sushi, NINE kitchen, Papryczki 5, Scandale Royal, Twój Kucharz, Vintage Restauracja & Winiarnia, ZaKładka - Food & Wine, Trattoria Soprano, Trufla, Włoska, Hilton Garden Inn Krakow Airport, Restauracja Grecka "Feta", Primo Gastronomia, Restauracja Magnifica, Restauracja Qualita, CORSE - Restauracja Korsykańska, Kraków, Hurry Curry Kraków, Restauracja Sukiennice, Hilton Garden Inn Kraków, EDO Fusion Japanese Restaurant, Musso Sushi, Etnika, Chiński Pałac -Chinese restaurant, O-ren, Churrasco 1st unlimited in Krakow
Każda z restauracji zaprezentowała specjalne, popisowe menu festiwalowe składające się z trzech dań: przystawki, dania głównego i deseru. W trakcie festiwalu obowiązywała we wszystkich restauracjach jedna, festiwalowa cena - 39,00 zł. Biorąc pod uwagę prezentowane w Restauracjach menu była to cena wyjątkowo okazyjna. Dawało to szansę wszystkim miłośnikom dobrej kuchni na poznanie nowych, ciekawych smaków oraz odwiedzenie nieznanych im dotąd lub już ulubionych Restauracji.
W trakcie Restaurant Week odwiedziliśmy Restaurację Hilton Garden Inn Krakow Airport. Zachęcamy do zapoznania się z naszą opinią.
Restauracja Hilton Garden Inn Krakow Airport zlokalizowana jest na parterze pierwszego w Małopolsce hotelu lotniskowego vis-à-vis Międzynarodowego Portu Lotniczego Kraków - Balice. Karta restauracji zmienia się tu wraz z porami roku; dominują w niej sezonowe produkty od lokalnych dostawców. Szefem Kuchni restauracji Hilton Garden Inn Krakow Airport jest Miłosz Kowalski - finalista konkursu Salone Culinare w Birmingham oraz uczestnik programu Iron Chef UK. Zaprezentowane festiwalowe menu pięknie korespondowało z tematem przewodnim wiosennej edycji Restaurant Week : "kwitnąca scena restauracyjna" i wiosenne jadalne kwiaty na talerzach :)
PRZYSTAWKA : Filet z gęsi marynowany w soli różanej, podany z konfiturą różaną i chipsem z siemienia lnianego.
Delikatność ultra cienkich plasterków piersi z gęsi świetnie skontrastowana z chrupkością chipsów. Aromaty pięknie grały. Różane akcenty nadawały całości kwiatowy charakter. Piękna, kusząca prezentacja.
DANIE GŁÓWNE : Sandacz podany z zielonym risotto z owsianki przygotowanej na wywarze z rumianku, płatki ogórecznika i bratka.
Niezwykle ciekawe risotto; bardzo aromatyczne. jego wyjątkowa delikatność fajnie skontrastowana została z sandaczem o lekko zrumienionej skórce. Jędrność mięsa ryby i aksamitność, delikatność risotta - super zestawienie. Bardzo ciekawa gra kolorów na talerzu.
Niestety mamy jedną uwagę do tego dania:
"POWTARZALNOŚĆ " to jest słowo klucz którym opisać możemy jakość i smak dań z karty podawanych w najlepszych restauracjach. Zawsze możemy być pewni jakiego dania się mamy spodziewać. Zgodnie z festiwalowym menu mieliśmy otrzymać to danie z dodatkiem płatków ogórecznika i bratka. Niestety tak się nie stało. Nasze dania były ubogie w płatki jadalnych kwiatów. Płatków kwiatów bratka i ogórecznika nie było w nim wcale (co widać na zdjęciu), natomiast zdjęcia tego dania z pierwszych dni trwania Festiwalu Restaurant Week prezentowane na Instagramie i FB czarowały bogactwem kwiatowych dodatków (widzielismy w "sieci" jedno, które wyglądało niczym wiosenna łąka w rozkwicie). Czy znacząco wpłynęło to na smak dania - zapewne nie, ale nie da się ukryć, że na ocenę dania wpływa zawsze odbiór wielozmysłowy i wizualna prezentacja też ma tu wielkie znaczenie. Nasze danie było pod tym względem zubożone lekko. Możemy sobie jedynie wyobrażać jak współgrać tu miały ze sobą płatki kwiatów i nuta rumiankowa w risotto i jak wizualna prezentacja miała wzbudzić w nas skojarzenie z łąką pełną kwiatów. Czujemy się niedopieszczeni kulinarnie ;)
Na zdjęciu: PrtSc zdjęcia opublikowanego 6 dni temu na Instagramie
Na zdjęciu: PrtSc zdjęcia opublikowanego 6 dni temu na Instagramie
DESER : Lody z pieczonego topinamburu podane na naparze z kwiatów dzikiego bzu, orzechy karmelizowane, słonecznik, czekoladowe ganache.
Poezja smaków! Doskonały deser. Ciekawy dobór składników. Fantastyczna zabawa teksturą dania. Kusząca prezentacja na talerzu.
Przygotowano również festiwalowe menu w wersji wegetariańskiej:
Przystawka: Sałatka z endywią, płatkami róż, podsuszanym pomidorem oraz naturalnym kozim serem, chips z siemienia lnianego
Danie główne: Zielone risotto z owsianki przygotowanej na wywarze z rumianku, podane z palonymi warzywami
Deser bez zmian.
PODSUMOWUJĄC :
Kuchnia w Hilton Garden Inn Krakow Airport jest na wysokim poziomie. Nasze gratulacje dla Szefa Kuchni Miłosza Kowalskiego za skomponowanie festiwalowego menu.
Na pochwałę zasługuje obsługa kelnerska.
Karta win w Hilton Garden Inn Krakow Airport jest bardzo ciekawa.
Wystrój wnętrza w Restauracji utrzymany jest w minimalistycznym stylu, dominuje tu prostota form. Taka elegancja i chłód zarazem. Nie jest to nasz ulubiony styl w architekturze wnętrz. Wolimy bardziej klimatyczne restauracje.
Wysoki sufit daje przyjemne poczucie dużej przestrzeni.
Stoliki są ładnie i ze smakiem nakryte.
Oceniając obiektywnie i nie kierując się osobistymi preferencjami wystroju wnętrz możemy śmiało powiedzieć, że w Restauracji Hilton Garden Inn Krakow Airport panuje przyjemna atmosfera.
Z pewnością odwiedzimy tę Restaurację by spróbować dań prezentowanych w karcie. Udział w Festiwalu Restaurant Week nas do tego zachęcił.
Minus Restauracji Hilton Garden Inn Krakow Airport to brak darmowego parkingu dla gości restauracji.
Z pewnością odwiedzimy tę Restaurację by spróbować dań prezentowanych w karcie. Udział w Festiwalu Restaurant Week nas do tego zachęcił.
Minus Restauracji Hilton Garden Inn Krakow Airport to brak darmowego parkingu dla gości restauracji.
Komentarze
Prześlij komentarz