TRYB JASNY/CIEMNY

RESTAURANT WEEK HILTON GARDEN INN KRAKOW AIRPORT

restauracja, balice, lotnisko, recenzja restauracji, restaurant week polska, restaurant week krakow, restaurant week 2016
W dniach od 1 - 10 kwietnia trwał w Krakowie, Warszawie, Wrocławiu, Lublinie, Łodzi, Szczecinie, na Śląsku, w Trójmieście i w Poznaniu Festiwal  Najlepszych Restauracji RESTAURANT WEEK. Celem Festiwalu jest wspieranie rozwoju i promocja najlepszych, polskich restauracji i przybliżanie gościom zarówno tradycyjnej, regionalnej kuchni jak i światowych trendów kulinarnych. Tematem przewodnim tegorocznej wiosennej edycji Festiwalu Restaurant Week była "kwitnąca scena restauracyjna"; kwitnąca w sensie metaforycznym, bo świetnie rozwijająca się i kwitnąca bardziej dosłownie, bo pełna jadalnych kwiatów na restauracyjnych talerzach. W Restaurant Week  brały udział najlepsze, specjalnie dobrane, autorskie Restauracje.
W Krakowie było ich 30: Barka, Bistro 11, Restauracja Corleone, Klimaty Południa, Moo Moo Steak & Burger Club, Musso Sushi, NINE kitchen, Papryczki 5, Scandale Royal, Twój Kucharz, Vintage Restauracja & Winiarnia, ZaKładka - Food & Wine, Trattoria Soprano, Trufla, Włoska, Hilton Garden Inn Krakow Airport, Restauracja Grecka "Feta", Primo Gastronomia, Restauracja Magnifica, Restauracja Qualita, CORSE - Restauracja Korsykańska, Kraków, Hurry Curry Kraków, Restauracja Sukiennice, Hilton Garden Inn Kraków, EDO Fusion Japanese Restaurant, Musso Sushi, Etnika, Chiński Pałac -Chinese restaurant, O-ren, Churrasco 1st unlimited in Krakow

Każda z restauracji zaprezentowała specjalne, popisowe menu festiwalowe składające się z trzech dań: przystawki, dania głównego i deseru. W trakcie festiwalu obowiązywała  we wszystkich restauracjach jedna, festiwalowa cena - 39,00 zł. Biorąc pod uwagę prezentowane w Restauracjach menu była to cena wyjątkowo okazyjna. Dawało to szansę wszystkim miłośnikom dobrej kuchni na poznanie nowych, ciekawych smaków oraz odwiedzenie nieznanych im dotąd lub już ulubionych Restauracji. 
  
restauracja, balice, lotnisko, recenzja restauracji, restaurant week polska, restaurant week krakow, restaurant week 2016
W trakcie Restaurant Week odwiedziliśmy Restaurację Hilton Garden Inn Krakow Airport. Zachęcamy do zapoznania się z naszą opinią.
Restauracja Hilton Garden Inn Krakow Airport  zlokalizowana jest na parterze pierwszego w Małopolsce hotelu lotniskowego vis-à-vis Międzynarodowego Portu Lotniczego Kraków - Balice. Karta restauracji zmienia się tu wraz z porami roku; dominują w niej sezonowe produkty od lokalnych dostawców. Szefem Kuchni restauracji Hilton Garden Inn Krakow Airport jest Miłosz Kowalski - finalista konkursu Salone Culinare w Birmingham oraz uczestnik programu Iron Chef UK. Zaprezentowane festiwalowe menu pięknie korespondowało z tematem przewodnim wiosennej edycji Restaurant Week : "kwitnąca scena restauracyjna" i wiosenne jadalne kwiaty na talerzach :)

filet z gęsi, pumpernikiel, sol rozana, chipsy z siemienia lnianegorestauracja, balice, lotnisko, recenzja restauracji, restaurant week polska, restaurant week krakow, restaurant week 2016
PRZYSTAWKA : Filet z gęsi marynowany w soli różanej, podany z konfiturą różaną i chipsem z siemienia lnianego. 
Delikatność ultra cienkich plasterków piersi z gęsi świetnie skontrastowana z chrupkością chipsów. Aromaty pięknie grały. Różane akcenty nadawały całości kwiatowy charakter. Piękna, kusząca prezentacja.

filet z gęsi, sol rozana, chipsy z sienienia lnianego, restauracja, balice, lotnisko, recenzja restauracji, restaurant week polska, restaurant week krakow, restaurant week 2016
sandacz, risotto, owsianka, rumianek, ogórecznik, restauracja, balice, lotnisko, recenzja restauracji, restaurant week polska, restaurant week krakow, restaurant week 2016
DANIE GŁÓWNE : Sandacz podany z zielonym risotto z owsianki przygotowanej na wywarze z rumianku, płatki ogórecznika i bratka.
Niezwykle ciekawe risotto; bardzo aromatyczne. jego wyjątkowa delikatność fajnie skontrastowan została z sandaczem o lekko zrumienionej skórce. Jędrność mięsa ryby i aksamitność, delikatność risotta - super zestawienie. Bardzo ciekawa gra kolorów na talerzu.
Niestety mamy jedną uwagę do tego dania:
"POWTARZALNOŚĆ " to jest słowo klucz którym opisać możemy jakość i smak dań z karty podawanych w najlepszych restauracjach. Zawsze możemy być pewni jakiego dania się mamy spodziewać. Zgodnie z festiwalowym menu mieliśmy otrzymać to danie z dodatkiem płatków ogórecznika i bratka. Niestety tak się nie stało. Nasze dania były ubogie w płatki jadalnych kwiatów. Płatków kwiatów bratka i ogórecznika nie było w nim wcale (co widać na zdjęciu), natomiast zdjęcia tego dania z pierwszych dni trwania Festiwalu Restaurant Week prezentowane na Instagramie i FB czarowały bogactwem kwiatowych dodatków (widzielismy w "sieci" jedno, które wyglądało niczym wiosenna łąka w rozkwicie). Czy znacząco wpłynęło to na smak dania - zapewne nie, ale nie da się ukryć, że na ocenę dania wpływa zawsze odbiór wielozmysłowy i wizualna prezentacja też ma tu wielkie znaczenie. Nasze danie było pod tym względem zubożone lekko. Możemy sobie jedynie wyobrażać jak współgrać tu miały ze sobą płatki kwiatów i nuta rumiankowa w risotto i jak wizualna prezentacja miała wzbudzić w nas skojarzenie z łąką pełną kwiatówCzujemy się niedopieszczeni kulinarnie ;)


Na zdjęciu: PrtSc zdjęcia opublikowanego 6 dni temu na Instagramie
 
lody, topinambur, orzechy, ganache, restauracja, balice, lotnisko, recenzja restauracji, restaurant week polska, restaurant week krakow, restaurant week 2016
DESER : Lody z pieczonego topinamburu podane na naparze z kwiatów dzikiego bzu, orzechy karmelizowane, słonecznik, czekoladowe ganache. 
Poezja smaków! Doskonały deser. Ciekawy dobór składników. Fantastyczna zabawa teksturą dania. Kusząca prezentacja na talerzu.

Przygotowano również festiwalowe menu w wersji wegetariańskiej:
Przystawka: Sałatka z endywią, płatkami róż, podsuszanym pomidorem oraz naturalnym kozim serem, chips z siemienia lnianego 
Danie główne: Zielone risotto z owsianki przygotowanej na wywarze z rumianku, podane z palonymi warzywami
Deser bez zmian.

PODSUMOWUJĄC :
Kuchnia w Hilton Garden Inn Krakow Airport jest na wysokim poziomie. Nasze gratulacje dla Szefa Kuchni Miłosza Kowalskiego za skomponowanie festiwalowego menu.

Na pochwałę zasługuje obsługa kelnerska.

Karta win w Hilton Garden Inn Krakow Airport jest bardzo ciekawa.

restauracja, balice, lotnisko, recenzja restauracji, restaurant week polska, restaurant week krakow, restaurant week 2016
Wystrój wnętrza w Restauracji utrzymany jest w minimalistycznym stylu, dominuje tu prostota form. Taka elegancja i chłód zarazem. Nie jest to nasz ulubiony styl w architekturze wnętrz. Wolimy bardziej klimatyczne restauracje.
Wysoki sufit daje przyjemne poczucie dużej przestrzeni.
Stoliki są ładnie i ze smakiem nakryte. 
Oceniając obiektywnie i nie kierując się osobistymi preferencjami wystroju wnętrz możemy śmiało powiedzieć, że w Restauracji Hilton Garden Inn Krakow Airport panuje przyjemna atmosfera. 
Z pewnością odwiedzimy tę Restaurację by spróbować dań prezentowanych w karcie. Udział  w Festiwalu Restaurant Week nas do tego zachęcił.

Minus Restauracji Hilton Garden Inn Krakow Airport to brak darmowego parkingu dla gości restauracji. 
  

Komentarze

SEZONOWA KUCHNIA

STYCZEŃ

LUTY

MARZEC

KWIECIEŃ

MAJ

CZERWIEC

LIPIEC

SIERPIEŃ

WRZESIEŃ

PAŹDZIERNIK

LISTOPAD

GRUDZIEŃ

KOLORY W KUCHNI

WIELOBARWNIE

BIAŁY

CZERWONY

FIOLETOWY

POMARAŃCZOWY

ZIELONY

ŻÓŁTY

POLECANE ARTYKUŁY

POLECANE

instagram @zycie_od_kuchni

Copyright © ŻYCIE OD KUCHNI