RYŻ Z WARZYWAMI
RYŻ Z WARZYWAMI to jedno z naszych ulubionych dań. Lubimy serwować je podczas spotkań z przyjaciółmi przy grillu - świetnie komponuje się jako dodatek do grillowanych mięs lub szaszłyków. Może stanowić też samodzielne, wegetariańskie danie obiadowe lub kolacyjne. Będzie wam również smakować z dodatkiem pieczonego drobiu lub grillowanego sera (np. halloumi).
Do przygotowania tego dania możecie wykorzystać różne gatunki ryżu: czerwony, brązowy lub biały długoziarnisty (np. basmati), ale z oczywistych przyczyn polecamy wam ryż pełnoziarnisty !
Kolor
jedzenia ma znaczenie. Rodzaj i ilość zawartych w warzywach
odżywczych związków zależy od ich barwy. Im intensywniejsza barwa warzyw - tym więcej korzystnych
dla zdrowia substancji w nich się kryje. Są to witaminy, mikroelementy i
przeciwutleniacze.
Naukowcy podzielili warzywa na 5 grup kolorystycznych: białe (np. seler, czosnek, pietruszka, chrzan, por, kalafior, cykoria) żółte (np. kukurydza, żółta papryka) pomarańczowe (np. marchewka, dynia) czerwone (np. pomidor, buraki, czerwona papryka) zielone (np. jarmuż, sałata, zielona papryka) i fioletowe (np. bakłażan, czerwona cebula, czerwona kapusta).
Dietetycy
i lekarze radzą, by każdego dnia jeść pięć porcji warzyw i owoców
(surowych, gotowanych lub w formie soku) i aby znajdowały się one w
każdym z naszych posiłków. Ważne jest również aby to były warzywa i owoce ze
wszystkich grup kolorystycznych.
* 1 szklanka czerwonego ryżu (suchego, nieugotowanego)
* 1 czerwona papryka
* 1 żółta papryka
* 200 g groszku cukrowego w strąkach
* 1 mała kalarepa
* 1 marchewka
* 1 czerwona cebula
* 100 g mieszanki kiełków (wykorzystaliśmy kiełki soczewicy, fasoli mung i cieciorki)
* 1 nieduży brokuł
* wiązka zielonej cebulki
* 2 małe ząbki czosnku
* sól i pieprz do smaku
* 1 papryczka chili (lub 1/2 łyżeczki sosu Samba Oelek)
* 2 łyżki oleju rzepakowego
propozycja podania :
* do dekoracji: świeże listki mięty i kwiaty jadalne (bratek)
wykonanie :
* 1 szklankę czerwonego ryżu płuczemy, odcedzamy i zalewamy 2 szklankami wody. Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 25 minut (aż ryż będzie miękki i sypki, a woda odparuje).
* Marchewkę i kalarepę obieramy i kroimy w długie, cienkie, równe słupki (julianne).
* Z papryk wycinany gniazda nasienne i kroimy w cieniutkie paseczki.
* Cebulę kroimy cienko w piórka lub półkrążki.
* Brokuły dzielimy na różyczki.
* Zieloną cebulkę drobno siekamy.
* Na patelni rozgrzewamy olej. Jako pierwsze wrzucamy cebulę, paprykę i marchew. Często mieszając czekamy aż się zeszklą. Po 2 - 3 minutach dodajemy pozostałe warzywa i całość podsmażamy często mieszając. Po kolejnych 3 minutach dolewamy do warzyw około 50 ml wody, przykrywamy patelnię pokrywą i dusimy warzywa jeszcze przez 2 - 3 minuty. Groszek cukrowy i brokuły mają pozostań lekko chrupiące, a nie osiągnąć stan rozgotowania.Warzywa doprawiamy czosnkiem zmiażdżonym w wyciskarce, sola, pieprzem i bardzo drobno posiekana papryczką chili (lub sosem Samba Oelok).
Gdy warzywa są już gotowe - dodajemy do nich ugotowany na sypko czerwony ryż. Całość mieszamy i przekładamy na talerze. Danie dekorujemy posiekana zieloną cebulką, listkami ziół i kwiatami jadalnymi (np. bratkami)
bardzo kolorowe i wiosenne danie, aż chce się jeść
OdpowiedzUsuńJakie piękne danie :) super!!! Magda
OdpowiedzUsuńbardzo prosty i smaczny przepis, o to chodzi :)
OdpowiedzUsuńRyż z warzywami to chyba najpopularniejsze połączenie. Dodatkowo do diety dużo osób używa jeszcze kurczaka. Takie dania wykonuje się bardzo szybko, ale smakują wyśmienicie. Bardzo lubię jeść różne warzywa z ryżem, ponieważ są one bardzo zdrowe i potrzebne organizmowi.
OdpowiedzUsuń