TRYB JASNY/CIEMNY

SAŁATKA ZE SZPARAGAMI

salatka, szparagi, majowka, grill, salatka do grilla, co do grilla, salatka ziemniaczana, mlode ziemniaki, weekend, dlugi weekend, przyjecie w ogrodzie, grill, danie na grilla, przepisy na szparagi, przepisy na salatki, pomidory koktajlowe,  maj, kieliszki do wina, ogrod, blog, zycie od kuchni
Wraz z kwitnącymi bzami budzi się w nas pragnienie wyjazdu z miasta i zmiany otoczenia. Choćby na parę dni, byle bliżej natury. Macie tak ? Nas to co roku dopada. Ciągnie nas wtedy na Podkarpacie. Możemy tam do woli upajać się zielenią, wiosną w pełnym rozkwicie, słońcem, zapachem łąk i lasów, budzącym się wokół nas życiem. To majowe misterium przyrody zawsze nas zachwyca.
W czasie długiego majowego weekendu naszą rodzinną tradycją stał się już wspólny wyjazd do domu z drewnianych bali wokół którego rozkwita magiczny ogród. To nasz czas biesiadowania, grillowania, długich nocnych rozmów przy wielkim stole w ogrodzie. Mamy wtedy czas dla siebie nawzajem i dla realizowania swoich pasji. Obowiązkowo musi odbyć się wtedy włóczęga  po bezdrożach i okolicznych wzgórzach, rozpalanie ogniska i pieczenie ziemniaków w popiele, a w tak zwanym międzyczasie zorganizowana praca w ogrodzie. Podczas majówki siejemy i sadzimy warzywa i zioła, by móc latem cieszyć się ze zbiorów. Dla takich mieszczuchów jak my jest w tym coś magicznego :) 

dom, dom z drewna, dom z bali, ogrod, jablon, kwiaty jabloni, wiosna, maj, majowka, trawa, zielona trawa,przepisy na szparagi, danie na grilla, grill,  trawnik, blog, zycie od kuchni W codziennym pędzie łatwo przestać zauważać rzeczy, które nadają naszemu życiu barwy i smak. Tu możemy się zatrzymać, zwolnić tempo życia, odetchnąć głębiej, zachwycić się tym co nas otacza, poczuć się wolnym, na nowo w pełni poczuć radość życia i realizować ideę  slow life i slow food. To właśnie tu powstaje wiele naszych przepisów kulinarnych, którymi się później z wami dzielimy na blogu. Podczas tegorocznej majówki powstał miedzy innymi prezentowany dziś przepis na SAŁATKĘ ZE SZPARAGAMI :)



jablon, kwiaty jabloni, pszczola, wiosna, ogrod, maj, majowka, wies, danie na grilla, przepisy na szparagi, grill, trawnik, zielen, blog, zycie od kuchni
Tego roku pogoda nas rozpieszczała choć wcześniejsze prognozy nie zapowiadały wcale słońca. Majowy gród przywitał nas kwiatami i brzęczeniem pszczół. Stare drzewa jabłoni i gruszy, pigwowiec, śliwy, brzoskwinie, porzeczki stały całe w kwiatach. Na krzewach agrestu widać już było owoce. 
 
grusza, kwiaty gruszy, kwitnaca grusza, ogrod, maj, majowka, wies, weekend za miastem, biale kwiaty, kwitnace drzewo, co robic w weekend, przepisy na szparagi, blog, zycie od kuchni, danie na grilla, szparagi
porzeczki, krzak porzeczek, agrest, krzak agrestu, owoce agrestu, kwiaty porzeczki, maj, majowka, ogrod, ogrodek, weekend, wies, blog, zycie od kuchni, krzewy owocowe, szparagi, danie na grilla

pigwowiec, kwiaty pigwowca, kwitnacy pigwowiec, pszczola, pszczola na kwiatach, zapylanie kwiatow, blog, zycie od kuchni. ogrod, ogrodek, maj, majowka, za miastem, wies, dzialka
Nocą w ogrodzie pojawiły się chrabąszcze majowe. Nadleciały z furkotem eskadry helikopterów. Krążyły nad naszym stołem. Oślepione światłem odbijały się od lamp. Dorosłe chrabąszcze majowe żywią się liśćmi drzew owocowych, wiec pewnie zamieszkają wśród naszych jabłoni i gruszy objadając się ich młodymi listkami. Ten na zdjęciu poniżej to samiec - ma 7 blaszek na miotełkowato zakończonych buławkach (samice mają ich 6).

chrabaszcz majowy, chrabaszcz, maj, majowka, wiosna, podkarpacie, przyroda, owad, owady, blog, zycie od kuchni
salatki, przyjecie w ogrodzie, salatki do grilla, salatki wiosenne, salatka z ziemniakow, salata, melon, dodatki do grilla, wiosna, ogrod, w ogrodzie, wies, w plenerze, weekend, maj, majowka, przepisy na szparagi, przyjecie grillowe, przepisy grillowe, wino, kieliszki do wina,

SAŁATKA ZE SZPARAGAMI
Sezon na szparagi i początek sezonu grillowego pokrywają się w czasie. Dziś zaproponujemy wam wiec sałatkę ze szparagami doskonale komponującą się z daniami z grilla co sprawdziliśmy w trakcie tegorocznej majówki :)

składniki :

* 1 kg młodych ziemniaków
* 1 pęczek zielonych szparagów
* 250 g zielonej fasolki szparagowej
* pęczek zielonej cebulki
* 2 czerwone cebule
* 1 papryczka chili
* 200 g pomidorków koktajlowych
* 3 łyżki majonezu (domowego lub kupnego)
* sól i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku

salatka do grilla, grill, maj, majowka, weekend, dlugi weekend, danie z grilla, szparagi, fasolka szparagowa, gruszki, melon, papryka, awokado, salata, cebula czerwona, papryczka chili, blog, zycie od kuchni, przepisy na szparagi, salatki, pomidorki koktajlowe


wykonanie :

* Ziemniaki obieramy i gotujemy w lekko osolonej wodzie; studzimy i kroimy w dużą kostkę.
* Zieloną fasolkę szparagową gotujemy w lekko osolonej wodzie. Młoda fasolka jest gotowa po około 10 minutach.  Studzimy ją i kroimy na kawałki o około 2 cm długości.
* Zielone szparagi nie wymagają obierania. Kupując je wybierajcie jędrne, z ładnie wyglądającymi główkami. Świeże szparagi potarte lekko o siebie wydaja charakterystyczny, skrzypiący dźwięk. Końce szparagów (od korzenia) są przeważnie twarde i włókniste. Aby je oddzielić - należy chwycić szparaga w dłonie jak na zdjęciu poniżej i zgiąć :) Szparag zawsze pęknie w odpowiednim miejscu - tam, gdzie nie ma już włókien. Garnek do gotowania szparagów powinien być wąski i wysoki, tak by szparagi mogły "stać w nim na baczność". W trakcie gotowania główki szparagów muszą znajdować się ponad poziomem wody. Szparagi zalewamy wrzącą wodą, dosypujemy do niej szczyptę soli i cukru i gotujemy 5 do 8 minut ( zależnie od ich grubości). 

szparagi, jak ugotowac szparagi, obieranie szparagow, zielone szparagi, wiosna, maj, przepisy na szparagi, majowka, blog, życie od kuchni, grill, co do grilla, salatka do grilla 
* Główki ugotowanych szparagów wraz z 1/3 łodyg pozostawiamy do dekoracji sałatki, a pozostałą część łodyg kroimy w plastry o grubości 1 cm.
* Czerwoną cebulę kroimy w piórka.
* Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki. 
* Zieloną cebulkę drobno siekamy.
* Papryczkę chili pozbawiamy gniazd nasiennych i bardzo drobno kroimy w kostkę. 
* Pokrojone ziemniaki, fasolkę szparagową, łodygi szparagów, cebulę czerwoną, papryczkę chili i cebulkę zieloną łączymy z majonezem, doprawiamy świeżo zmielonym czarnym pieprzem i dokładnie mieszamy (po spróbowaniu w razie potrzeby możemy doprawić niewielką ilością soli). Sałatkę przekładamy do salaterki. Na wierzchu układamy przekrojone na połówki pomidorki koktajlowe i główki zielonych szparagów.

przepisy na szparagi, szparagi, zielone szparagi, jemy szparagi, jak przyzadzic szparagi, jak ugotowac szparagi, salatka, przyjecie w ogrodzie, przepisy na grilla, grill, maj, majowka, blog, zycie od kuchni




Komentarze

Prześlij komentarz

SEZONOWA KUCHNIA

STYCZEŃ

LUTY

MARZEC

KWIECIEŃ

MAJ

CZERWIEC

LIPIEC

SIERPIEŃ

WRZESIEŃ

PAŹDZIERNIK

LISTOPAD

GRUDZIEŃ

KOLORY W KUCHNI

WIELOBARWNIE

BIAŁY

CZERWONY

FIOLETOWY

POMARAŃCZOWY

ZIELONY

ŻÓŁTY

POLECANE ARTYKUŁY

POLECANE

instagram @zycie_od_kuchni

Copyright © ŻYCIE OD KUCHNI