TAURUS CZYLI GDZIE JEŚĆ W PODRÓŻY
Często podróżujemy. Takie ucieczki z wielkiego miasta wprost w objęcia natury doskonale ładują nam akumulatory. Uwielbiamy weekendowe wypady oraz dłuższe i krótsze wycieczki. W drogę wyruszamy zazwyczaj już w piątek zaraz po zakończeniu pracy i zajęć szkolnych dzieciaków. W praktyce oznacza to, że na spakowanych walizkach siedzimy już w czwartek wieczorem :) Wspólną piątkową obiado-kolację planujemy wtedy zjeść w drodze. Nie da się ukryć, że takie długie i częste rodzinne podróżowanie może sprzyjać wzmacnianiu złych nawyków żywieniowych, bo na trasie którą jedziemy często mijamy wszędzie reklamowane kolorowe neony fast foodów, a wiadomo, że im człowiek bardziej głodny tym na reklamową manipulację bardziej podatny. Nasze rodzinne weekendowe wyjazdy organizujemy jednak pod hasłem slow life i slow food. Chcemy delektować się życiem, smakować je niczym ulubiony deser, a nie śpieszyć się gdzieś z zegarkiem w ręce. Liczy się dla nas jakość życia. W podróży zwalniamy tempo, a nie przyspieszamy je. W taki sposób planowania weekendu nie wpisuje się posiłek jedzony w fast foodzie :) Skoro mamy czas dla siebie nawzajem, mamy też czas poczekać dłużej niż 2 minuty na dania przygotowane dla nas ze świeżych produktów w restauracji.
Od wielu lat najczęściej podróżujemy drogą krajową nr 4 lub autostradą A4 jadąc z Krakowa na Podkarpacie do naszego magicznego domu z drewnianych bali lub na wyprawy wgłąb Bieszczad (często wam o tych naszych podróżach opowiadamy np. NA TEJ STRONIE). Na tej trasie mamy sprawdzone miejsca, w których można dobrze i smacznie zjeść nie rujnując przy tym portfela. To też miejsca w których każdy może wygodnie odpocząć w trakcie długiej podróży. Najlepsze kulinarne doświadczenia mamy z karczmami, hotelami i barami należącymi do Przedsiębiorstwa Przemysłu Mięsnego TAURUS Sp. z o.o.
Znamy te miejsca, jadamy w nich od lat w czasie podróży i możemy wam je polecić.
Firma Taurus to Przetwórstwo Przemysłu Mięsnego w Pilźnie produkujące tradycyjne wędliny, Zakład Produkcji Garmażeryjnej w Tuchowie produkujący pyszne pierogi, krokiety i gołąbki oraz 16 firmowych barów, moteli i hoteli przy głównych drogach krajowych i autostradach A4 i A1 (zdjęcia powyżej przedstawiają ich rozmieszczenie na mapie). Dokładne informacje znajdziecie NA TEJ STRONIE.
To było wiele lat temu, gdzieś pod koniec lat 90-tych. Jadąc głodni niczym wilcy z Krakowa w Bieszczady drogą krajową nr 4 wypatrywaliśmy parkingu przed barem, na którym stoi dużo aut, a zwłaszcza TIR-ów. Wiadomo - gdzie jedzą TIR-owcy, tam musi być dobra kuchnia! To zasada stara jak świat i zawsze się sprawdza na trasie :) I tak trafiliśmy do baru Taurus przy zakładach mięsnych Taurus w Pilźnie. Piotr dobrze przyrządzoną golonkę uwielbia, więc później wielokrotnie w tym miejscu planowaliśmy postój w czasie kolejnych podróży. Może i w tamtych czasach jadali w barze Taurus głównie TIR-owcy i zawodowi kierowcy, ale to się szybko zmieniło. Szybki rozwój lokali Taurus przyciągnął do nich nowych gości i teraz jadają tam wszyscy.
Nie serwują tu fast foodu. Jest za to dobra, polska kuchnia.
TAURUS OD KUCHNI
Bycie blogerem otwiera wiele drzwi, które przed konsumentami pozostają zamknięte. Nam niedawno dało możliwość odwiedzenia Przedsiębiorstwa Przemysłu Mięsnego Taurus w Pilźnie. Po fabryce oprowadzał nas dyrektor ds. marketingu – Fryderyk Kapinos. Prześledziliśmy
ze swoim aparatem fotograficznym wszystkie etapy produkcji wędlin
zaczynając od hali rozbioru mięsa i kończąc na hali produktów gotowych
zaglądając po drodze w każdy kąt. I co niezwykle ważne, nikt nam tego
nie zabraniał, bo nikt tu zwyczajnie nie miał niczego przed nami do ukrycia.
O tym jak powstają tradycyjne wędliny Taurus przeczytajcie i zobaczcie w artykule NA TEJ STRONIE.
Na zdjęciu: Stanisław
Jarosz - właściciel, założyciel i Prezes Zarządu Przedsiębiorstwa
Przemysłu Mięsnego Taurus z dumą prezentuje przyznane jego firmie Godło
Promocyjne TERAZ POLSKA. Za
każdą firmą stoi człowiek i to jego charakter, pasje, wytrwałość, pracowitość i wartości jakie
wyznaje tę firmę kształtują. Mieliśmy przyjemność poznać Pana Stanisława
Jarosza w takiej zwyczajnej rozmowie i nie dziwi nas już sukces firmy
TAURUS.
KARCZMA DOLINA PSTRĄGA
Machowa 7 a (gmina Pilzno), przy drodze krajowej nr 4, w bliskim sąsiedztwie autostrady A4.
Dogodna lokalizacja, duży parking, dobre miejsce do odpoczynku w drodze. Znajdziecie tu dobrą restaurację i grill na świeżym powietrzu; obok plac zabaw dla dzieci i staw. Jest tu również urokliwe miejsce spacerowe - Rezerwat Przyrody Słotwina, w którym można spotkać bobry (wejście na ścieżkę dydaktyczną bezpośrednio z terenu należącego do Karczmy).
W menu Karczmy Dolina Pstrąga królują dania rybne, kuchnia staropolska i dziczyzna. Polecamy wam pyszną zupę rybną i Pstrąga z Doliny Machowskiej. Szefem Kuchni w Karczmie Dolina Pstrąga jest Janusz Flis.
Wędliny i mięso podawane na stoły pochodzą z czystych ekologicznie terenów Podkarpacia, a dostawcą jest firma Taurus z Pilzna.
Dla zmęczonych długą podróżą Karczma Dolina Pstrąga oferuje wygodne, klimatyzowane pokoje z bezpłatnym dostępem do internetu i telewizji satelitarnej.
Położony przy drodze krajowej E371 do Krosna i Sanoka, ul. Podkarpacka 190 Rzeszów
Byliśmy, spaliśmy :) Pokoje bardzo wygodne, czyste, klasycznie urządzone, z bezpłatnym dostępem do internetu i telewizją satelitarną; ładne łazienki. Duży parking. Na tyłach zajazdu grill.
W restauracji dania kuchni polskiej i międzynarodowej w formie bufetu. Każdy coś dla siebie znajdzie.
Od Zajazdu Taurus Rzeszów do centrum Rzeszowa jest tylko 2,5 km.
Na zdjęciu: Pomnik Tadeusza Nalepy na ul. 3 Maja w Rzeszowie
Na zdjęciu: Rynek w Rzeszowie
BARY TAURUS PRZY AUTOSTRADACH A4 I A1 W MIEJSCACH OBSŁUGI PODRÓŻNYCH (MOP)
Bary Taurus czynne są cała dobę. Przyjmują grupy wycieczkowe (kierowca obsługiwany jest gratis !). Słyną przede wszystkim z golonki podkarpackiej z Pilzna, pilzneńskich
pierogów, pierożków pieczonych, naleśników, gołąbków i innych produktów
kuchni polskiej. Wędliny i wyroby
garmażeryjne pochodzą z Firmy „Taurus" z Pilzna. Wybór dań jest duży, a ceny przystępne. To takie miejsce z domową kuchnią. Można smacznie zjeść. Wszystkie potrawy przygotowywane są na miejscu. Można tu odpocząć w miłej atmosferze i czystym lokalu. W budynkach barów
znajdują się sklepy firmowe gdzie kupić można produkty Zakładu
Przetwórstwa Mięsa Firmy „Taurus" z Pilzna - producenta wyrobów
tradycyjnych, z których 15 zostało wpisanych na Listę Produktów
Tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Na zdjęciu: Bar w Mokrzyskach znajduje się przy trasie A4 na trasie Kraków - Tarnów koło Brzeska. W budynku baru znajduje się sklep firmowy gdzie kupić można produkty Zakładu Przetwórstwa Mięsa Firmy „Taurus" z Pilzna.
Na zdjęciu: Bar w Bagnie znajduje się w miejscu odpoczynku podróżnych (MOP) przy trasie A4 na trasie Kraków - Tarnów koło Brzeska. Jednorazowo może przyjąć 33 gości + 48 na zewnątrz w sezonie letnim.
Na zdjęciu: Bar Rudka znajduje się w miejscu odpoczynku podróżnych (MOP) przy autostradzie A4 na trasie Tarnów - Kraków w okolicy Tarnowa. Jednorazowo może przyjąć 100 gości.
Fajny wpis, ciekawie czytać takie recenzje - od dawna byłam ciekawa opinii klientów baru, i za to dzięki:) Niedawno byłam w niedrogiej restauracji w Rzeszowie i się nie zawiodłam:)
OdpowiedzUsuń