TRYB JASNY/CIEMNY

AKADEMIA SMAKU SOKOŁÓW - GARDEN PARTY

grill, akademia smaku, szaszlyki, sokolow, kukbuk, czerwona oliwka, wina, foodparing, ucztaqulinarna, naturrino, warsztay sokolow, dariusz leczycki,zycie od kuchni
Dziś zabieramy was na garden party zorganizowane przez Akademię Smaków Sokołów w przepięknej scenerii Dworku Ziemiańskiego w Woli Suchożebrskiej. To piękne miejsce; takie z duszą i historią. Cały zespół dworsko-parkowy będący obecnie własnością firmy Sokołów S.A. składa się z klasycystycznego dworku i współczesnych mu pozostałości dawnego parku i ogrodu. Tradycja łączy się tu z nowoczesnością. To wprost wymarzone miejsce na spotkanie towarzyskie lub biznesowe łączące w sobie przyjemne spędzanie czasu z promocją zdrowego trybu życia i propagowaniem sztuki kulinarnej zgodnej z najnowszymi trendami żywieniowymi.
Patronem medialnym wydarzenia był magazyn kulturalno-kulinarny KUKBUK.

dworek ziemianskiego w woli suchozebrskiej, sokolow, akademia smaku, kukbuk, uczta qulinqrnq, grill, warsztaty kulinarne, zycieod kuchni, naturrino

Na miejscu czekał na nas skąpany w słońcu ogród i przyjemny chłód w cieniu wielkich lip rosnących wzdłuż spacerowych alei w parku. Oficjalną część spotkania rozpoczęliśmy od schłodzonego wina serwowanego przez sommeliera z firmy Czerwona Oliwka French & Italian Wines.   

wino, sommelier, czerwona oliwka, sokolow, dworek ziemianski w woli suchozebrskiej, grill, uczta qulinarna, naturrino, zycie od kuchni

Degustacja win oraz arcyciekawe opowieści o sztuce doboru wina do potraw uprzyjemniały nam potem cały dzień pełen kulinarnych inspiracji i cudownych doznań smakowych które zawdzięczaliśmy wspólnemu grillowaniu z szefami kuchni Sokołów - Dominikiem Moskalenko i Dariuszem Łęczyckim. 

sokolow, dominik moskalenko, dariusz leczycki, dworek ziemianski w woli suchozebrskiej, zycie odkuchni, grill, warsztaty kulinarbe, kukbuk
Na zdjęciu: szefowie kuchni Sokołów - Dominik Moskalenko i Dariusz Łęczycki.

grill weber, weber, grillowanie, warsztaty kulinarne, akademia smaku, sokolow, uczta qulinarna, zycie od kuchni, kukbuk
ZOBACZCIE PEŁNĄ FOTORELACJĘ

 

W trakcie warsztatów kulinarnych prowadzonych przez Akademię Smaków Sokołów mieliśmy przyjemność przygotowywać grillowe przysmaki na sprzęcie najwyższej jakości zaprezentowanym nam przez firmę TOP GRILLE partnera firmy WEBER.

weber, grill, grill weber, garden party, sokolow, uczta qulinarna, zycie od kuchni, ogrod



grillowane warzywa, grill, sokolow, akademia smaku, uczta qulinarna, garden party, zycie od kuchni


sokolow, akademia smaku, uczta qulinarna, weber, grill weber, zeberka z grilla, zeberka, grill, bbq, zycie od kuchni, garden party

Dla nas ogromne znaczenie ma to skąd pochodzi żywność, która trafia na nasz stół. Z wielkim zainteresowaniem słuchaliśmy więc  o programie "RAZEM W PRZYSZŁOŚĆ" jaki firma SOKOŁÓW.S.A. realizuje wspólnie z najlepszymi rolnikami i hodowcami z całej Polski. Opowiedziała nam o nim Barbara Tomczuk, zastępca kierownika w Dziale Skupu Sokołów S.A.
W ramach tego projektu firma SOKOŁÓW S.A. konsekwentnie rozwija nowoczesny program poprawy jakości surowca. Ideą programu jest połączenie długofalową współpracą wszystkich podmiotów mających wpływ na produkcję wysokiej jakości surowca tj. producentów materiału genetycznego, producentów prosiąt i cieląt, producentów pasz i wyposażenia ferm, rolników, banków oraz Sokołów odbiorcę żywca. Program zapewnia wszystkim uczestnikom zbyt na swoje produkty oraz możliwość rozwoju, natomiast Grupie rosnące ilości wysokiej jakości surowca.
Program „Razem w przyszłość” realizowany jest zarówno w produkcji trzody chlewnej jak i produkcji bydła opasowego. 

naturrino, sokolow, akademia smaku, uczta qulinarna, zycie od kuchni, kukbuk

W trakcie warsztatów zaprezentowano nam  linię naturalnych wędlin Sokołów NATURRINO. W tym roku zdobyła ona Nagrodę Specjalną w szóstej edycji konkursu „Złoty Paragon – Nagroda Kupców Polskich”. Wędliny te oznakowane są zielonym listkiem NATURRINO. Charakteryzują się delikatnym smakiem, podkreślonym dodatkiem wyłącznie naturalnych przypraw. Nie zawierają konserwantów, fosforanów i glutaminianu sodu. Linia Produktów NATURRINO jest obecna na rynku od kwietnia 2015 roku. Zdążyliśmy już ją wcześniej poznać i stać się jej smakoszami.

naturrino, sokolow, akademia smaku, weber, grill, grill weber, kukbuk, zycie od kuchni

Kolejnym potwierdzeniem wysokiej jakości produktów Sokołów jest przyznany właśnie tytuł „Hit Handlu” w kategorii „Wędliny paczkowane” dla Sokołów Salami Klasyczne Polskie (100 g). W konkursie tym honorowane są najlepiej sprzedające się na rynku produkty.

uczta qulinarna, sokolow, wolowina, wolowina dojrzewajaca, grill, stek, stek z grilla, antrykot, zycie od kuchni, weber, grill weber, kukbuk

W trakcie warsztatów Akademii Smaków Sokołów na nasze grille trafiały wyśmienite wołowe produkty z linii Sokołów UCZTA QULINARNA. Obejmuje ona szeroką gamę mięs pozyskiwaną w ramach wspomnianego wcześniej programu kooperacji z polskimi hodowcami "RAZEM W PRZYSZŁOŚĆ" który zapewnia kontrolę na każdym etapie produkcji surowca. Produkcja sokołowskiej wołowiny odbywa się w oddziałach w Kole i Tarnowie. W celu poprawy kruchości i smaku wołowina poddawana jest procesowi dojrzewania w specjalnych pomieszczeniach, w odpowiedniej temperaturze i wilgotności. Proces ten przebiega według najwyższych, światowych standardów gwarantujących najwyższą jakość produktów. 
Podczas warsztatów w Akademii Smaków Sokołów mieliśmy przyjemność przekonać się jak wyjątkowo smaczna, soczysta i krucha jest taka wołowina. Nie zdziwiła nas wiec informacja, że linia produktów UCZTA QULINARNA zdobyła w tym roku prestiżowe GODŁO „TERAZ POLSKA” w konkursie organizowanym przez Fundację Polskiego Godła Promocyjnego.

dominik moskalenko, sokolow, akademia smaku, grill, stek, wolowina, wolowina dojrzewajaca, uczta qulinarna, weber, grill weber, antrykot, stek z grilla, grillowany stek, zycie od kuchni
stek, sokolow, antrykot, stek z grilla, uczta qulinarna, grillowany stek, akademia kulinarna, weber, grill weber, zycie od kuchni, kukbuk

Na zdjęciu: stek z antrykotu z grilla z linii UCZTA QULINARNA.

salatka tajska, flanstek, stek, stek z grilla, grill, salatka, sokolow, uczta qulinarna, zycie od kuchni, kukbukNa zdjęciu: sałatka tajska z flanstekiem 
FLANSTEK pochodzi z części lędźwiowo-brzusznej. Stanowi on część składową łaty wołowej. Charakteryzuje się czerwoną barwą, typową dla mięsa wołowego i zwartą strukturą. 

sokolow, akademia smaku, uczta qulinarna, wolowina, grill, weber, kukbuk, zycie od kuchni, warsztay kulinarne

sokolow, dariusz leczycki, uczta qulinarna, akademia smaku, szaszlyki, zycie od kuchni
Na zdjęciu: Dariusz Łęczycki podczas pieczenia szaszłyków. 
wino, czerwona oliwka, foodparing, sommelier, zycie od kuchni, akademia smaku, sokolow, uczta qulinarna, garden party, kukbuk, wino w lodzie, lod
czerwona oliwka, wino, foodparing, sommelier, garden party, sokolow, akademia smaku, uczta qulinarna, grill, zycie od kuchni, weber, kukbuk

dariusz leczycki, grill, weber, zeberka, zeberka z grilla, grill weber, sokolow, akademia smaku, uczta qulinarna, bbq, garden party, zycie od kuchni
dariusz leczycki, grzegorz targosz, sokolow, zeberka, zeberka z grilla, bbq, grill, weber grill, weber, zycie od kuchni, akademia smaku, uczta qulinarna, kukbuk, czerwona oliwka

zeberka, zeberka z grilla, grill, weber, grill webber, grillujemy, bbq, zycie od kuchni, sokolow, uczta qulinarna, akademia smaku, kukbuk, czerwona oliwka
Na zdjęciu: grillowane żeberka w  sosie BBQ
 
czerwona oliwka, wino, foodparing, grill, garden party, sokolow, akademia smaku, uczta qulinarna, zycie od kuchni, kukbuk
sokolow, akademia smaku, uczta, uczta qulinarna, garden party, zycie od kuchni, kukbuk, weber, grill, grill weber, wolowina dojrzewajaca, garden party
I przyszedł czas na QULINARNĄ UCZYTĘ :)
Stół niemalże uginał się pod smakowitymi, grillowanymi mięsiwami - były steki, szaszłyki i żeberka w sosie barbecue. Nie zabrakło też grillowanych warzyw, ziemniaków pieczonych z boczkiem i serem, sosu z grillowanej żółtej papryki, pysznych sałatek (tajskiej oraz z arbuza i fety). A wszystko to w połączeniu z ciekawymi winami, o których dobór dbał sommelier z firmy Czerwona Oliwka.

czerwona oliwka, wino, sommelier, foodparing, szaszlyki, czerwone wino, wino w kieliszku, garden party, grill, grill weber, weber, zycie od kuchni, sokolow, akademia smaku kukbuk

Dziękujemy za zaproszenie :)
Udział w tych warsztatach był dla nas niezwykle przyjemnym, ciekawym i smacznym doświadczeniem. Jedzenie było przepyszne - pełne smaków, barw, świeżości i aromatów; właśnie takie jakie lubimy najbardziej :) 
Przepisy na potrawy przygotowywane przez nas podczas warsztatów znajdziecie na stronie internetowej Akademii Smaków Sokołów.

Komentarze

  1. Pyszna relacja, pełna smaku, słońca, i fajnych ludzi:) Pozdrawiam Aniu:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To było niezwykle miłe spotkanie w niezwykle przyjemnych okolicznościach :) Oby takich więcej Anita :) Pozdrawiam

      Usuń
  2. Aniu, miło było Cię poznać na takiej super imprezie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wzajemnie Grażynko. Mam nadzieję, że spotkamy się znowu w podobnych okolicznościach :)

      Usuń

Prześlij komentarz

SEZONOWA KUCHNIA

STYCZEŃ

LUTY

MARZEC

KWIECIEŃ

MAJ

CZERWIEC

LIPIEC

SIERPIEŃ

WRZESIEŃ

PAŹDZIERNIK

LISTOPAD

GRUDZIEŃ

KOLORY W KUCHNI

WIELOBARWNIE

BIAŁY

CZERWONY

FIOLETOWY

POMARAŃCZOWY

ZIELONY

ŻÓŁTY

POLECANE ARTYKUŁY

POLECANE

instagram @zycie_od_kuchni

Copyright © ŻYCIE OD KUCHNI