AKADEMIA SMAKU SOKOŁÓW - GARDEN PARTY
Dziś zabieramy was na garden party zorganizowane przez Akademię Smaków Sokołów w przepięknej scenerii Dworku Ziemiańskiego w Woli Suchożebrskiej. To piękne miejsce; takie z duszą i historią. Cały zespół dworsko-parkowy będący obecnie własnością firmy Sokołów S.A. składa się z klasycystycznego dworku i współczesnych mu pozostałości dawnego parku i ogrodu. Tradycja łączy się tu z nowoczesnością. To wprost wymarzone miejsce na spotkanie towarzyskie lub biznesowe łączące w sobie przyjemne spędzanie czasu z promocją zdrowego trybu życia i propagowaniem sztuki kulinarnej zgodnej z najnowszymi trendami żywieniowymi.
Patronem medialnym wydarzenia był magazyn kulturalno-kulinarny KUKBUK.
Na miejscu czekał na nas skąpany w słońcu ogród i przyjemny chłód w cieniu wielkich lip rosnących wzdłuż spacerowych alei w parku. Oficjalną część spotkania rozpoczęliśmy od schłodzonego wina serwowanego przez sommeliera z firmy Czerwona Oliwka French & Italian Wines.
Degustacja win oraz arcyciekawe opowieści o sztuce doboru wina do potraw uprzyjemniały nam potem cały dzień pełen kulinarnych inspiracji i cudownych doznań smakowych które zawdzięczaliśmy wspólnemu grillowaniu z szefami kuchni Sokołów - Dominikiem Moskalenko i Dariuszem Łęczyckim.
Na zdjęciu: szefowie kuchni Sokołów - Dominik Moskalenko i Dariusz Łęczycki.
ZOBACZCIE PEŁNĄ FOTORELACJĘ
W trakcie warsztatów kulinarnych prowadzonych przez Akademię Smaków Sokołów mieliśmy przyjemność przygotowywać grillowe przysmaki na sprzęcie najwyższej jakości zaprezentowanym nam przez firmę TOP GRILLE partnera firmy WEBER.
Dla nas ogromne znaczenie ma to skąd pochodzi żywność, która trafia na nasz stół. Z wielkim zainteresowaniem słuchaliśmy więc o programie "RAZEM W PRZYSZŁOŚĆ" jaki firma SOKOŁÓW.S.A. realizuje wspólnie z najlepszymi rolnikami i hodowcami z całej Polski. Opowiedziała nam o nim Barbara
Tomczuk, zastępca kierownika w Dziale Skupu Sokołów S.A.
W ramach tego projektu firma SOKOŁÓW S.A. konsekwentnie rozwija nowoczesny program poprawy jakości
surowca. Ideą programu jest
połączenie długofalową współpracą wszystkich podmiotów mających wpływ na
produkcję wysokiej jakości surowca tj. producentów materiału
genetycznego, producentów prosiąt i cieląt, producentów pasz i
wyposażenia ferm, rolników, banków oraz Sokołów odbiorcę żywca. Program
zapewnia wszystkim uczestnikom zbyt na swoje produkty oraz możliwość
rozwoju, natomiast Grupie rosnące ilości wysokiej jakości surowca.
Program „Razem w przyszłość” realizowany jest zarówno w produkcji trzody chlewnej jak i produkcji bydła opasowego.
W trakcie warsztatów zaprezentowano nam linię naturalnych wędlin Sokołów NATURRINO. W tym roku zdobyła ona Nagrodę Specjalną w szóstej edycji konkursu „Złoty Paragon – Nagroda
Kupców Polskich”. Wędliny te oznakowane są zielonym listkiem NATURRINO.
Charakteryzują się
delikatnym smakiem, podkreślonym dodatkiem wyłącznie naturalnych
przypraw. Nie zawierają konserwantów, fosforanów i glutaminianu sodu. Linia Produktów NATURRINO jest obecna na rynku od kwietnia 2015 roku. Zdążyliśmy już ją wcześniej poznać i stać się jej smakoszami.
Kolejnym potwierdzeniem wysokiej jakości produktów Sokołów jest przyznany właśnie tytuł „Hit Handlu” w kategorii „Wędliny paczkowane” dla Sokołów Salami Klasyczne Polskie (100 g). W konkursie tym honorowane są najlepiej sprzedające się na rynku produkty.
W trakcie warsztatów Akademii Smaków Sokołów na nasze grille trafiały wyśmienite wołowe produkty z linii Sokołów UCZTA QULINARNA. Obejmuje ona szeroką gamę mięs pozyskiwaną w ramach wspomnianego wcześniej programu kooperacji z polskimi hodowcami "RAZEM W PRZYSZŁOŚĆ" który zapewnia kontrolę na każdym etapie produkcji surowca.
Produkcja sokołowskiej wołowiny odbywa się w oddziałach w Kole i Tarnowie. W celu poprawy kruchości i smaku wołowina poddawana
jest procesowi dojrzewania w specjalnych pomieszczeniach, w odpowiedniej
temperaturze i wilgotności. Proces ten przebiega według najwyższych, światowych standardów gwarantujących najwyższą jakość produktów.
Podczas warsztatów w Akademii Smaków Sokołów mieliśmy przyjemność przekonać się jak wyjątkowo smaczna, soczysta i krucha jest taka wołowina. Nie zdziwiła nas wiec informacja, że linia produktów UCZTA QULINARNA zdobyła w tym roku prestiżowe GODŁO „TERAZ POLSKA” w konkursie organizowanym przez
Fundację Polskiego Godła Promocyjnego.
Na zdjęciu: stek z antrykotu z grilla z linii UCZTA QULINARNA.
FLANSTEK pochodzi z części lędźwiowo-brzusznej. Stanowi on część składową łaty
wołowej. Charakteryzuje się czerwoną barwą, typową dla mięsa wołowego i
zwartą strukturą.
Na zdjęciu: Dariusz Łęczycki podczas pieczenia szaszłyków.
Na zdjęciu: grillowane żeberka w sosie BBQ
I przyszedł czas na QULINARNĄ UCZYTĘ :)
Stół niemalże uginał się pod smakowitymi, grillowanymi mięsiwami - były steki, szaszłyki i żeberka w sosie barbecue. Nie zabrakło też grillowanych warzyw, ziemniaków pieczonych z boczkiem i serem, sosu z grillowanej żółtej papryki, pysznych sałatek (tajskiej oraz z arbuza i fety). A wszystko to w połączeniu z ciekawymi winami, o których dobór dbał sommelier z firmy Czerwona Oliwka.
Dziękujemy za zaproszenie :)
Udział w tych warsztatach był dla nas niezwykle przyjemnym, ciekawym i smacznym doświadczeniem. Jedzenie było przepyszne - pełne smaków, barw, świeżości i aromatów; właśnie takie jakie lubimy najbardziej :)
Dziękujemy za zaproszenie :)
Udział w tych warsztatach był dla nas niezwykle przyjemnym, ciekawym i smacznym doświadczeniem. Jedzenie było przepyszne - pełne smaków, barw, świeżości i aromatów; właśnie takie jakie lubimy najbardziej :)
Przepisy na potrawy przygotowywane przez nas podczas warsztatów znajdziecie na stronie internetowej Akademii Smaków Sokołów.
Pyszna relacja, pełna smaku, słońca, i fajnych ludzi:) Pozdrawiam Aniu:)
OdpowiedzUsuńTo było niezwykle miłe spotkanie w niezwykle przyjemnych okolicznościach :) Oby takich więcej Anita :) Pozdrawiam
UsuńAniu, miło było Cię poznać na takiej super imprezie :)
OdpowiedzUsuńWzajemnie Grażynko. Mam nadzieję, że spotkamy się znowu w podobnych okolicznościach :)
Usuń