TRYB JASNY/CIEMNY

MUFFINKI CZEKOLADOWE Z MALINAMI I MALINOWYM KREMEM

muffinki, muffinki czekoladowe, patera z muffinkami, deser, piekny deser, pyszny deser, czekoladowy deser, czekolada, zycie od kuchni, muffinki z kremem, muffiny, muffinki z malinami, czekoladowe muffinki z malinami, czekolada i maliny, maliny, letni deser, malinowy krem

Są takie smaki, które genialnie ze sobą współgrają dopełniając się wzajemnie i wzmacniając. Przedstawiamy wam duet doskonały:
CZEKOLADA + MALINY
Czekoladowa alchemia w połączeniu  z subtelnością i delikatną kwasowością aromatycznych, dojrzałych w słońcu malin tworzy niesamowitą ucztę dla zmysłów.

czekoladowe muffinki, muffinki z malinami, malinowy krem, deser, czekoladowy deser, pyszny deser, czekolada i maliny, muffinki z kremem,  piękny deser, maliny, czekolada, zycie od kuchni




To idealny deser na poprawę nastroju. Szlachetna, ciemna czekolada zapewni wam zastrzyk endorfin i obudzi w was optymizm.

muffinka w przekroju, czekolada i maliny, czekoladowa muffinka, muffinka z malinami, czekoladowa muffinka z malinami, maliny, muffinki z kremem, malinowy krem, pyszne muffinki, piekny deser, czekoladowy deser, czekoladowe ciasto, pyszne muffinki, zycie od kuchni, muffinki z owocami
Muffinki z tego przepisu są pulchne i wilgotne zarazem. Zatopione w nich maliny i czekoladowe groszki to pyszna, ekscytująca niespodzianka, która wprawia jedzących w błogostan :)
Poznajcie przepis na ten pyszny, letni deser :)
 

CZEKOLADOWE MUFFINKI Z MALINAMI I KREMEM MALINOWYM

składniki :

MUFFINKI - proporcje na 12 sztuk

* mąka - 1 kubek (szklanka) o pojemności 200 ml
* kakao - 2 czubate łyżki
* masło - 100 g
* sól - 1/4 łyżeczki ( jej dodatek doskonale podkręca smak czekolady)
* proszek do pieczenia - 3/4 łyżeczki
* soda oczyszczona - 3/4 łyżeczki 
* 2 duże jajka
* cukier - 1 kubek (szklanka) o pojemności 200 ml
* czekoladowe groszki do wypieków - 100 g
* mała kobiałka malin - w każdej muffince zatapiamy 3 maliny
* 4 łyżki wody

KREM :

wersja I - nasza ulubiona:

* 100 ml śmietany 36 % tłuszczu
* 200 g serka mascarpone
* 3 - 4 łyżki cukru 
* 1/2 szklanki malin
* 2 łyżeczki żelatyny

wersja II - ekspresowa:

* 100 ml śmietany 36 % tłuszczu
* 200 g serka mascarpone
* 1 łyżka cukru
* 1/4 szklanki wody
* 1 opakowanie galaretki malinowej 

DEKORACJA :

* maliny i listki mięty

skladniki na muffinki, muffinki czekoladowe, maliny, kakao, muffinki czekoladowe, czekoladowe muffinki z malinami, pyszne muffinki, muffinki z owocami, deser, letni deser, zycie od kuchni


MUFFINKI

Do formy na muffiny wkładamy papierowe papilotki. Nie jest to jednak zabieg konieczny. Jeśli papilotków nie macie posmarujcie formę masłem. To wystarczy. Po lekkim wystudzeniu upieczone muffinki z łatwością z niej wyjmiecie.

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni C ustawiając ogrzewanie "góra-dół".

Do garnka przekładamy pokrojone na kawałki masło; dosypujemy do niego cukier i kakao; dodajemy 4 łyżki wody. Całość podgrzewamy stale mieszając do momentu aż wszystkie składniki się rozpuszczą i wzajemnie połączą ze sobą. Czekoladową masę studzimy mieszając często do uzyskania temperatury pokojowej uważając aby masa nadmiernie nie zastygła.

W tak zwanym międzyczasie białka jaj oddzielamy od żółtek (nasza podpowiedz - białka przelejcie do garnka o pojemności 1 litra - będzie wam w takim naczyniu wygodnie je ubić).

Teraz do akcji wchodzi mikser :

Do białek dosypujemy sól. Ubijamy je na sztywna pianę .

Przestudzoną, czekoladową masę miksujemy przez minutę. Dodajemy żółtka i miksujemy przez kolejne 2 minuty. Dosypujemy przesianą przez sito mąkę, proszek do pieczenia i sodę. Początkowo całość mieszamy bardzo delikatnie by całej kuchni nie zasypać mąką; potem miksujemy do uzyskanie jednolitej masy. Dodajemy ubite białka jaj. Miksując na najniższych obrotach łączymy składniki. Dosypujemy groszki z ciemnej czekolady i łączymy je równomiernie z ciastem.

forma na muffinki, forma na muffiny, muffinki czekoladowe, czekolada i maliny, papilotki do mufinnek, mczekoladowe muffinki z malinami, maliny, kakao, zycie od kuchni



Gotowe ciasto przelewamy do formy na muffinki wyłożonej papierowymi papilotkami (lub wysmarowanej masłem). Czekoladowa masa ma sięgać do wysokości 3/4 foremki (pamiętajcie, że w trakcie pieczenia ciasto urośnie). Do każdej muffinki wkładamy po 3 maliny lekko zatapiając je w cieście. Formę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Pieczemy przez 30 minut. Robimy test suchego patyczka. W razie potrzeby dopiekamy jeszcze 3-5 minut. Wyjmujemy formę z piekarnika. Studzimy.

KREM - wersja I

Maliny miksujemy i przecieramy przez drobne sito aby pozbawić je pestek. Przelewamy malinowy przecier do półlitrowego garnuszka. Dosypujemy do niego cukier, zagotowujemy. Do gorącego malinowego syropu dosypujemy żelatynę i dokładnie ją w nim rozpuszczamy.

Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy serek mascarpone; miksujemy do połączenia składników. 

Stale miksując do śmietanowego kremu wlewamy malutkim strumieniem przestudzony lekko syrop malinowy z żelatyną; miksujemy do uzyskania jednolitego kremu. 

KREM - wersja II

Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy serek mascarpone i cukier; miksujemy do połączenia składników. 
Galaretkę dokładnie rozpuszczamy w 1/4 szklanki gorącej wody.
Stale miksując przelewamy lekko przestudzoną galaretkę do śmietanowego kremu. Miksujemy do połączenia się składników.

Krem schładzamy przez kilka minut w lodówce. Przekładamy go na muffinki za pomocą dekoratora z ozdobna końcówka lub po prostu łyżka. 

Muffinki dekorujemy malinami i listkami mięty.

czekoladowe muffinki z malinami, czekoladowe muffinki, muffinki z owocami, muffinki z kremem, deser, letni deser, czekoladowy deser, pyszne muffinki, maliny, deser z malinami, zycie od kuchni

Komentarze

Prześlij komentarz

SEZONOWA KUCHNIA

STYCZEŃ

LUTY

MARZEC

KWIECIEŃ

MAJ

CZERWIEC

LIPIEC

SIERPIEŃ

WRZESIEŃ

PAŹDZIERNIK

LISTOPAD

GRUDZIEŃ

KOLORY W KUCHNI

WIELOBARWNIE

BIAŁY

CZERWONY

FIOLETOWY

POMARAŃCZOWY

ZIELONY

ŻÓŁTY

POLECANE ARTYKUŁY

POLECANE

instagram @zycie_od_kuchni

Copyright © ŻYCIE OD KUCHNI