TRYB JASNY/CIEMNY

SAŁATKA Z ARBUZA I FETY

saladka, letnia saladka, arbuz, feta, mieta, saladka do grilla, co jesc w upal, blog, zycie od kuchni

SAŁATKA Z ARBUZA I FETY
Choć połączenie słodkiego arbuza i słonej fety dla kogoś może wydać się absurdalne zapewniamy was, że to wyśmienity duet sałatkowy. Ich słodycz i słoność przełamane są tu intensywnie zaznaczoną pikanterią pieprzu i kwasowością cytryny, a świeża mięta dodaje całości nutę orzeźwienia. 
Ta sałatka jest świetna w upalne dni gdy nabieramy apetytu na coś lekkiego, a zarazem intensywnego w smaku. Doskonale komponuje się z mięsem z grilla, szczególnie gdy potraktujemy je pod koniec pieczenia ostro-słodkim sosem typu barbecue.


składniki :

* około 1 kg arbuza
* 250 g sera fety
* pęczek świeżej mięty
* 3 łyżki pestek dyni
* 3 łyżki pestek słonecznika 
* dużo czarnego, świeżo zmielonego pieprzu
* 1 cytryna
* 2,5 - 3 łyżki oliwy lub oleju z pierwszego tłoczenia

salatka, grill, arbuz, ser feta, feta, lekka salatka, co jesc w upal, mieta, grill, salatka do grilla, blog, zycie od kuchni
wykonanie :

Tę sałatkę przygotowujemy na chwilę przed jej podaniem.
Prażymy pestki dyni i słonecznika : wrzucamy je na suchą, gorącą patelnię i stale mieszając czekamy około 3 minuty aż lekko napęcznieją i staną się chrupkie i aromatyczne.  Czekamy aż ostygną.
Arbuz obieramy ze skóry. Jego miąższ kroimy na 3-4 cm trójkątne lub kwadratowe kawałki i usuwamy z nich pestki.
Ser feta kroimy w dużą kostkę.
Listki mięty odrywamy od łodyżek (większe siekamy). 
Mieszamy sok wyciśnięty z cytryny z oliwą i świeżo zmielonym pieprzem.
Na półmisku rozkłada kawałki arbuza i fety, obsypujemy je prażonymi pestkami i listkami mięty; Równomiernie polewamy sałatkę sosem z cytryny i oliwy.
Dekorujemy listkami świeżej mięty.

NASZA RADA :
Składników tej sałatki nie należy mieszać, a jedynie układać je warstwowo ! Mieszanie ich co prawda nie wpłynie negatywnie na smak sałatki, ale sprawi, że będzie miej kusiła swoim wyglądem, a "je się przecież również oczami" (patrz zdjęcia poniżej).

grill, salatka do grilla, arbuz, salatka z arbuza, przyjecie w ogrodzie, blog, zycie od kuchni
salatka, salatka z arbuza, grill, letnie przyjecie, koreczki z ogorka, arbuz, feta, ser feta, mieta, co jesc w upal, blog, zycie od kuchni


Komentarze

  1. Robię podobną :) Na lato idealna.

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam tą sałatkę :) Piękne, kolorowe zdjęcia <3
    www.missplanner.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. Tak sobie robiłam w Grecji, dodawałam jeszcze rukolę. Pycha!:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ok tej wersji jeszcze nie znałam :D

    OdpowiedzUsuń
  5. feta wspanale komponuje się z arbuzem! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Aniu z miętą feta wygląda wspaniale, piękne zdjęcie. Lubię tą sałatkę. Jakiej fety użyłaś ????

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Użyłam oryginalnej greckiej fety (prezent od przyjaciół przywieziony z podróży) ale z fetą dostępną w Polsce ta sałatka też smakuje wybornie.

      Usuń

Prześlij komentarz

SEZONOWA KUCHNIA

STYCZEŃ

LUTY

MARZEC

KWIECIEŃ

MAJ

CZERWIEC

LIPIEC

SIERPIEŃ

WRZESIEŃ

PAŹDZIERNIK

LISTOPAD

GRUDZIEŃ

KOLORY W KUCHNI

WIELOBARWNIE

BIAŁY

CZERWONY

FIOLETOWY

POMARAŃCZOWY

ZIELONY

ŻÓŁTY

POLECANE ARTYKUŁY

POLECANE

instagram @zycie_od_kuchni

Copyright © ŻYCIE OD KUCHNI