SAŁATKA ZIEMNIACZANA
Sałatka ziemniaczana to klasyka gatunku :)
Niby proste połączenie smaków, nic wyszukanego, a jednak jest to jedna z naszych ulubionych sałatek. Młode ziemniaki, chrupiące ogórki małosolne, świeżość mięty, zniewalający zapach koperku - to wszystko fantastycznie komponuje się w jedną całość.
To świetna sałatka na rodzinną kolację, jest doskonała na imprezę, genialnie sprawdza się do dań z grilla. Smakuje dzieciakom i dorosłym.
składniki :
* 1,5 kg młodych ziemniaków
* 250 g zielonego groszku ( najlepiej smakuje świeży; może być również mrożony lub z puszki )
* 2 cebule
* wiązka zielonej cebulki
* 10 ogórków małosolnych
* pół pęczka natki pietruszki
* pęczek koperku
* garść listków świeżej mięty
* 2 czubate łyżki majonezu
sos :
* 3 łyżki oleju tłoczonego na zimno (może być rzepakowy lub lniany)
* 1 łyżka soku wyciśniętego z cytryny
* 1,5 łyżeczki miodu
* dużo świeżo zmielonego pieprzu
* szczypta soli
dekoracja :
* listki świeżej mięty
* ogórki małosolne
wykonanie :
* Ziemniaki dokładnie myjemy i gotujemy "w mundurkach" w lekko osolonej wodzie, studzimy i obieramy.
* Świeży lub mrożony zielony groszek gotujemy i studzimy; z groszkiem z puszki jest łatwiej - wystarczy go odcedzić :)
* Siekamy drobno zieloną cebulkę, natkę pietruszki, koperek i miętę.
* Cebulę kroimy w cienkie piórka.
* Ogórki małosolne kroimy w kostkę.
* Tak przygotowane składniki przekładamy do salaterki, dodajemy 2 czubate łyżki majonezu.
sos :
Wszystkie składniki sosu mieszamy dokładnie do uzyskania jednolitej emulsji i łączymy go z sałatką.
Po dokładnym wymieszaniu sałatki przychodzi czas na jej spróbowanie i doprawienie jej jeszcze do smaku świeżo zmielonym pieprzem.
Sałatkę ziemniaczana dekorujemy listkami świeżej mięty i plastrami ogórków małosolnych lub kiszonych.
Klasyka gatunku ale w jakiej oDsłonie! WOW:) Kcalmar jest pod wrażeniem <3 Zapraszamy do Kcalmarowego królestwa, gdzie znajdziesz sporo zdrowych ciekawostek i smacznych pomysłów! Pysznego dnia!
OdpowiedzUsuńrewelacyjnie wyglada !:)
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie, muszę wypróbować do następnego grilla :)
OdpowiedzUsuń