TRYB JASNY/CIEMNY

SAŁATKA ZIEMNIACZANA

młode ziemniaki, salatka, salatka do grilla, przepisy na grilla, pomysly na grilla, co do grilla, przyjecie w ogrodzie, ogrod, stol w ogrodzie, wiosna, majowka, mieta, ogorki malosolne, zielony groszek, wiosenna salatka, salatka na impreze, blog, zycie od kuchni

Sałatka ziemniaczana to klasyka gatunku :)
Niby proste połączenie smaków, nic wyszukanego, a jednak jest to jedna z naszych ulubionych sałatek. Młode ziemniaki, chrupiące ogórki małosolne, świeżość mięty, zniewalający zapach koperku - to wszystko fantastycznie komponuje się  w jedną całość. 
To świetna sałatka na rodzinną kolację, jest doskonała na imprezę,  genialnie sprawdza się do dań z grilla. Smakuje dzieciakom i dorosłym.

salatka, salatka do grilla, salatka na impreze, grill, co do grilla, przepisy na grilla, dodatki do grilla, mlode ziemniaki, ogorki malosolne, mieta, przyjecie w ogrodzie, pomidory kisciowe, ogrod, wiosna, majowka, blog, zycie od kuchni

składniki :

* 1,5 kg młodych ziemniaków
* 250 g zielonego groszku ( najlepiej smakuje świeży; może być również mrożony lub z puszki )
*  2 cebule
* wiązka zielonej cebulki
* 10 ogórków małosolnych
* pół pęczka natki pietruszki 
* pęczek koperku
* garść listków świeżej mięty

* 2 czubate łyżki majonezu

sos :

* 3 łyżki oleju tłoczonego na zimno (może być rzepakowy lub lniany)
* 1 łyżka soku wyciśniętego z cytryny 
* 1,5 łyżeczki miodu
* dużo świeżo zmielonego pieprzu
* szczypta soli 

dekoracja :

* listki świeżej mięty
* ogórki małosolne

salatka, salatka do grilla, co do grilla, mlode ziemniaki, ogorki malosolne, koperek, mieta, wiosenna salatka, blog kulinarny, zycieod kuchni wykonanie :

* Ziemniaki dokładnie myjemy i  gotujemy "w mundurkach" w lekko osolonej wodzie, studzimy i obieramy.
* Świeży lub mrożony zielony groszek gotujemy i studzimy; z groszkiem z puszki jest łatwiej - wystarczy go odcedzić :)
* Siekamy drobno zieloną cebulkę, natkę pietruszki, koperek i miętę.
* Cebulę kroimy w cienkie piórka.
* Ogórki małosolne kroimy w kostkę.
* Tak przygotowane składniki przekładamy do salaterki,  dodajemy 2 czubate łyżki majonezu.
 

sos :
Wszystkie składniki sosu mieszamy dokładnie do uzyskania jednolitej emulsji i łączymy go z sałatką. 


Po dokładnym wymieszaniu sałatki przychodzi czas na jej spróbowanie i doprawienie jej jeszcze do smaku świeżo zmielonym pieprzem.

Sałatkę ziemniaczana dekorujemy listkami świeżej mięty i plastrami ogórków małosolnych lub kiszonych.



Komentarze

  1. Klasyka gatunku ale w jakiej oDsłonie! WOW:) Kcalmar jest pod wrażeniem <3 Zapraszamy do Kcalmarowego królestwa, gdzie znajdziesz sporo zdrowych ciekawostek i smacznych pomysłów! Pysznego dnia!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda apetycznie, muszę wypróbować do następnego grilla :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

SEZONOWA KUCHNIA

STYCZEŃ

LUTY

MARZEC

KWIECIEŃ

MAJ

CZERWIEC

LIPIEC

SIERPIEŃ

WRZESIEŃ

PAŹDZIERNIK

LISTOPAD

GRUDZIEŃ

KOLORY W KUCHNI

WIELOBARWNIE

BIAŁY

CZERWONY

FIOLETOWY

POMARAŃCZOWY

ZIELONY

ŻÓŁTY

POLECANE ARTYKUŁY

POLECANE

instagram @zycie_od_kuchni

Copyright © ŻYCIE OD KUCHNI