TRYB JASNY/CIEMNY

ZIELONE CURRY Z KURCZAKIEM I KREWETKAMI

curry, zielone curry, pasta curry, decare, kanokwan, pasta kanokwan, krewetki, kurczak, curry z kurczakiem, curry z krewetkami, groszek cukrowy, kanokwan, pasta kanokwan, curry kanokwan, tajska kuchnia, cukinia, ryz jasminowy, blog, zycie od kuchniZielone curry to niezwykle aromatyczne, pikantne danie. Ma swoje korzenie w Azji, ale jest znane i cenione na całym świecie. To danie proste i szybkie w wykonaniu, a jego smak wręcz uzależnia :) 
Dziś przedstawiamy wam przepis na nasze ulubione zielone curry z kurczakiem, krewetkami i dużą ilością warzyw. Uwielbiamy chrupkość zatopionego w nim groszku cukrowego i kiełków fasoli mung. Właśnie to bogactwo warzyw nadaje potrawie delikatną nutę słodyczy, która genialnie kontrastuje z pikanterią zielonego curry. Potrawę tę możecie przygotować tak jak my z dodatkiem kurczaka i krewetek lub z wykorzystaniem tylko jednego z tych składników; świetne jest również w wersji wegetariańskiej. 
Zielone curry idealnie komponuje się z dodatkiem ryżu jaśminowego.

zielone curry, curry, pasta kary, kanokwan, pasta kanokwan, krewetki, kurczak, groszek cukrowy, imbir, tajska kuchnia, kielki fasoli mung, mleko kokosowe, cukinia, blog, zycie od kuchni

składniki :

* podwójna pierś z kurczaka (około 450 g)
* 350 g krewetek (użyliśmy mrożonych)
* 1 puszka (400 g) mleka kokosowego
* 1,5 łyżki oleju kokosowego (lub innego oleju roślinnego) 
* 1 - 2 łyżki pasty zielone curry KANOKWAN (ilość jaką dodacie zależy od stopnia ostrości jaki lubicie; my dodajemy 1,5 łyżki)
* 1 cebula
* 1 młoda cukinia
* 2 zielone papryki
* 200 g groszku cukrowego
* 150 g kiełków fasoli Mung
* kawałek korzenia imbiru o długości około 3 cm
* 1 szklanka bulionu warzywnego, drobiowego lub wody
* 200 g ryżu jaśminowego
* świeża kolendra lub tajska bazylia (ewentualnie natka pietruszki)


curry, zielone curry, pasta curry, kanokwan, pasta kanokwan, decare,krewetki, cukinia, kurczak, groszek cukrowy, kielki fasoli mung, tajska kuchnia, papryka zielona, skladniki, ryz jasminowy
Doprawiając nasze zielone curry wykorzystujemy gotową PASTĘ ZIELONE CURRY tajlandzkiej firmy KANOKWAN. Produkt ten bazuje na tradycyjnych recepturach, zawiera wyłącznie naturalne składniki; nadaje potrawie genialny smak. Taką pastę kupicie w delikatesach lub sklepach internetowych. Jej dystrybutorem w Polsce jest firma DeCare. Możecie  ją również zrobić sami jeśli macie dostęp do jej składników.

składniki zielonej pasty curry Kanokwan: chili 30%, trawa cytrynowa 20 %, czosnek 15%, sól 12%, szalotka 10%, galangal (tajska odmiana imbiru) 5%, kmin 4%, limonka kaffir 4%. Nie zawiera konserwantów ani sztucznych barwników. Jest to produkt bezglutenowy o wysokiej zawartości błonnika.

curry, tajskie curry, zielone curry,kanokwan, tajska kuchnia, pasta curry, decare, krewetki, groszek cukrowy, blog, zycie od kuchni wykonanie :

* Cebule kroimy w kostkę.
* Imbir obieramy ze skórki i bardzo drobno siekamy. 
* Cukinię przecinamy wzdłuż krojąc ją w ćwiartki i wycinamy z nich gniazda nasienne. Nie obieramy ich ze skóry. Każdą z ćwiartek kroimy w plastry o grubości około 4 mm.
* Z zielonych papryk wycinamy gniazda nasienne i kroimy je w dużą kostkę.
* Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
* Mięso z piersi kurczaka kroimy w kostkę 1,5 cm x 1,5 cm
* Krewetki rozmrażamy, płuczemy, osuszamy. Pozostawiamy ogonki.
* W głębokiej patelni rozgrzewamy olej kokosowy i wsypujemy na nią cebulę. Często mieszając czekamy aż się lekko zeszkli. Dodajemy mięso z kurczaka. Podsmażamy je bardzo krótko, do chwili w której mięso zbieleje. Dodajemy pokrojoną zielona paprykę. Po 3 - 4 minutach wlewamy mleko kokosowe i bulion (lub wodę); dodajemy zieloną pastę curry. Mieszamy i czekamy aż całość się zagotuje. Dodajemy imbir i pokrojoną cukinię. Po 4 minutach wrzucamy krewetki. Zagotowujemy całość. Dodajemy groszek cukrowy w strączkach. Gotujemy około 3 minuty i wsypujemy kiełki fasoli mung. Całość zagotowujemy. Kiełki i cukrowy groszek będzie przyjemnie chrupał w trakcie jedzenia.

curry, zielone curry, kielki fasoli mung, groszek cukrowy, straczki groszku, tajska kuchnia, pasta curry, kanokwan, decare, curry z kurczakiem, zycie od kuchni
Zielone curry podajemy z ryżem jaśminowym posypane kolendrą lub tajską bazylią. Na wierzchu możecie dodać też cienkie plasterki papryczki chili.

curry, zielone curry, tajska kuchnia, pasta curry, kanokwan, decare, krewetki, curry z krewetkami, curry z kurczakiem, groszek cukrowy, kielki fasoli mung, zycie od kuchni

Komentarze

  1. Pycha! Ja przymierzam się do Kurczaka w zielonym sosie curry z warzywami ;) kocham krewetki, wiec Twoja propozycja przemawia do mnie w 100% :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam ryż z curry! To wszystko brzmi bardzo apetycznie... :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ciekawy wpis! postaram się wchodzić tutaj częściej

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

SEZONOWA KUCHNIA

STYCZEŃ

LUTY

MARZEC

KWIECIEŃ

MAJ

CZERWIEC

LIPIEC

SIERPIEŃ

WRZESIEŃ

PAŹDZIERNIK

LISTOPAD

GRUDZIEŃ

KOLORY W KUCHNI

WIELOBARWNIE

BIAŁY

CZERWONY

FIOLETOWY

POMARAŃCZOWY

ZIELONY

ŻÓŁTY

POLECANE ARTYKUŁY

POLECANE

instagram @zycie_od_kuchni

Copyright © ŻYCIE OD KUCHNI