ZIELONE CURRY Z KURCZAKIEM I KREWETKAMI
Zielone curry to niezwykle aromatyczne, pikantne danie. Ma swoje korzenie w Azji, ale jest znane i cenione na całym świecie. To danie proste i szybkie w wykonaniu, a jego smak wręcz uzależnia :)
Dziś przedstawiamy wam przepis na nasze ulubione zielone curry z kurczakiem, krewetkami i dużą ilością warzyw. Uwielbiamy chrupkość zatopionego w nim groszku cukrowego i kiełków fasoli mung. Właśnie to bogactwo warzyw nadaje potrawie delikatną nutę słodyczy, która genialnie kontrastuje z pikanterią zielonego curry. Potrawę tę możecie przygotować tak jak my z dodatkiem kurczaka i krewetek lub z wykorzystaniem tylko jednego z tych składników; świetne jest również w wersji wegetariańskiej.
Zielone curry idealnie komponuje się z dodatkiem ryżu jaśminowego.
* podwójna pierś z kurczaka (około 450 g)
* 350 g krewetek (użyliśmy mrożonych)
* 1 puszka (400 g) mleka kokosowego
* 1,5 łyżki oleju kokosowego (lub innego oleju roślinnego)
* 1 - 2 łyżki pasty zielone curry KANOKWAN (ilość jaką dodacie zależy od stopnia ostrości jaki lubicie; my dodajemy 1,5 łyżki)
* 1 cebula
* 1 młoda cukinia
* 2 zielone papryki
* 200 g groszku cukrowego
* 150 g kiełków fasoli Mung
* kawałek korzenia imbiru o długości około 3 cm
* 1 szklanka bulionu warzywnego, drobiowego lub wody
* 200 g ryżu jaśminowego
* świeża kolendra lub tajska bazylia (ewentualnie natka pietruszki)
Doprawiając nasze zielone curry wykorzystujemy gotową PASTĘ ZIELONE CURRY tajlandzkiej firmy KANOKWAN. Produkt ten bazuje na tradycyjnych recepturach, zawiera wyłącznie naturalne składniki; nadaje potrawie genialny smak. Taką pastę kupicie w delikatesach lub sklepach internetowych. Jej dystrybutorem w Polsce jest firma DeCare. Możecie ją również zrobić sami jeśli macie dostęp do jej składników.
składniki zielonej pasty curry Kanokwan: chili 30%, trawa cytrynowa 20 %, czosnek 15%, sól 12%, szalotka 10%, galangal (tajska odmiana imbiru) 5%, kmin 4%, limonka kaffir 4%. Nie zawiera konserwantów ani sztucznych barwników. Jest to produkt bezglutenowy o wysokiej zawartości błonnika.
wykonanie :
* Cebule kroimy w kostkę.
* Imbir obieramy ze skórki i bardzo drobno siekamy.
* Cukinię przecinamy wzdłuż krojąc ją w ćwiartki i wycinamy z nich gniazda nasienne. Nie obieramy ich ze skóry. Każdą z ćwiartek kroimy w plastry o grubości około 4 mm.
* Z zielonych papryk wycinamy gniazda nasienne i kroimy je w dużą kostkę.
* Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
* Mięso z piersi kurczaka kroimy w kostkę 1,5 cm x 1,5 cm.
* Krewetki rozmrażamy, płuczemy, osuszamy. Pozostawiamy ogonki.
* W głębokiej patelni rozgrzewamy olej kokosowy i wsypujemy na nią cebulę. Często mieszając czekamy aż się lekko zeszkli. Dodajemy mięso z kurczaka. Podsmażamy je bardzo krótko, do chwili w której mięso zbieleje. Dodajemy pokrojoną zielona paprykę. Po 3 - 4 minutach wlewamy mleko kokosowe i bulion (lub wodę); dodajemy zieloną pastę curry. Mieszamy i czekamy aż całość się zagotuje. Dodajemy imbir i pokrojoną cukinię. Po 4 minutach wrzucamy krewetki. Zagotowujemy całość. Dodajemy groszek cukrowy w strączkach. Gotujemy około 3 minuty i wsypujemy kiełki fasoli mung. Całość zagotowujemy. Kiełki i cukrowy groszek będzie przyjemnie chrupał w trakcie jedzenia.
Zielone curry podajemy z ryżem jaśminowym posypane kolendrą lub tajską bazylią. Na wierzchu możecie dodać też cienkie plasterki papryczki chili.
Pycha! Ja przymierzam się do Kurczaka w zielonym sosie curry z warzywami ;) kocham krewetki, wiec Twoja propozycja przemawia do mnie w 100% :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ryż z curry! To wszystko brzmi bardzo apetycznie... :)
OdpowiedzUsuńciekawy wpis! postaram się wchodzić tutaj częściej
OdpowiedzUsuń