Gruzińskie wina poznaliśmy stosunkowo niedawno, ale
zdążyliśmy już rozsmakować się w nich na dobre. Ich zapas zabraliśmy ze sobą
ruszając w wakacyjną podróż. Uprzyjemniało nam letnie wieczory spędzone w domu
z drewnianych bali w Bieszczadach gdzie czas płynął nam leniwie, a teraz dodaje
smaku naszej wyprawie na Pomorze. Lato to dla nas czas spędzany blisko natury; czas grillowania i biesiadowania z przyjaciółmi. Szukaliśmy dobrego wina
w przystępnej cenie, które będzie wyśmienicie współgrało z grillowanym
czerwonym i białym mięsem oraz z serami, które uwielbiamy. Nasz wybór padł na
wytrawne, gruzińskie, czerwone wino MARANI SAPERAVI.
Gruzińskie wina mają w sobie coś wyjątkowego. Wyrażają charakter miejsca w którym powstały i ludzi którzy je stworzyli. Pamiętajmy, że Gruzję uznaje się za kolebkę winiarstwa. Większość etymologów uważa, że słowo „wino” pochodzi od starożytnego gruzińskiego słowa „gvino”. Za gruzińskimi winiarzami stoi 8 tyś. lat doświadczeń, 8 tyś. roczników wina czego dowodzą liczne archeologiczne odkrycia. Dzięki wielowiekowej uprawie winorośli naród gruziński potrafił do dziś zachować 525 odmian lokalnych winorośli z czego w oficjalnej, komercyjnej uprawie wykorzystywanych jest ponad 30. Najważniejsze odmiany to czerwone saperavi i białe rkatsiteli.
MARANI SAPERAVI 750ml Wino Gruzińskie Czerwone Wytrawne
Wytrawne wino MARANI SEPARAVI powstaje w regionie
Kakhetii we wschodniej Gruzji. Winogrona do jego produkcji pochodzą z
winnic Kondoli. To wino regionalne. Winifikowane jest w 100% z gron
Saperavi.
SAPERAVI to bardzo stary szczep uprawiany w Gruzji już w czasach średniowiecza (a może jeszcze wcześniej). Wykorzystywany jest obecnie zarówno do produkcji czerwonych win wytrawnych, jak i półsłodkich, różowych czy wzmacnianych w stylu porto; bardzo dobrze sprawdza się także w kupażach. Jest to najważniejsza pod względem wielkości upraw i znaczenia dla gospodarki odmiana gruzińskich winogron wykorzystywanych do produkcji czerwonych win. Jest najbardziej rozpoznawaną i cenioną wśród konsumentów wina na świecie czerwoną, gruzińską odmianą . Charakterystyczną cechą tej odmiany jest wysoka zawartość związków polifenolowych (garbników i barwników). Słowo "saperawi" z języka gruzińskiego tłumaczy się jako "barwnik", "farba" (od sapere – "ciemny"). Doskonale oddaje to naturę tej odmiany. Czerwony barwnik znajduje się nie tylko w skórkach owoców tej odmiany, ale również w ich soku co nie zdarza się często w ciemnej selekcji winorośli właściwej (V. vinifera). Wina Saperavi są szczególnie bogate w przeciwutleniacze spowalniające procesy starzenia komórek.
SAPERAVI to bardzo stary szczep uprawiany w Gruzji już w czasach średniowiecza (a może jeszcze wcześniej). Wykorzystywany jest obecnie zarówno do produkcji czerwonych win wytrawnych, jak i półsłodkich, różowych czy wzmacnianych w stylu porto; bardzo dobrze sprawdza się także w kupażach. Jest to najważniejsza pod względem wielkości upraw i znaczenia dla gospodarki odmiana gruzińskich winogron wykorzystywanych do produkcji czerwonych win. Jest najbardziej rozpoznawaną i cenioną wśród konsumentów wina na świecie czerwoną, gruzińską odmianą . Charakterystyczną cechą tej odmiany jest wysoka zawartość związków polifenolowych (garbników i barwników). Słowo "saperawi" z języka gruzińskiego tłumaczy się jako "barwnik", "farba" (od sapere – "ciemny"). Doskonale oddaje to naturę tej odmiany. Czerwony barwnik znajduje się nie tylko w skórkach owoców tej odmiany, ale również w ich soku co nie zdarza się często w ciemnej selekcji winorośli właściwej (V. vinifera). Wina Saperavi są szczególnie bogate w przeciwutleniacze spowalniające procesy starzenia komórek.
MARANI SAPERAVI 750ml Wino Gruzińskie Czerwone Wytrawne
W naszej ocenie to dobre wino. Nie rozczarowało nas. Relacja
jakości do ceny w przypadku MARANI SAPERAVI jest bardzo korzystna. Wino to możecie kupić w sklepie internetowym na stronie MARANI w cenie 38,00 zł.
Wino mocno wybarwione. Ma niezwykle głęboką, bardzo przyjemną dla oka czerwoną,
jagodową barwę.
Nos to połączenie owocowości (konfitury owocowej) i pikanterii.
Wyczuwalne są tu aromaty wiśni, truskawek; jest pieprz i papryka. Po zmieszaniu
uwalnia intensywny zapach świeżych owoców.
Dekantacja sprawia, ze to wino pięknie się otwiera i lekko łagodnieje.
Dekantacja sprawia, ze to wino pięknie się otwiera i lekko łagodnieje.
W smaku pełne, przyjemnie taniczne, o zrównoważonej
kwasowości; wyczuwalne dojrzałe owoce i wyraźne nuty czarnego bzu.
Winifikacja: Dojrzałe winogrona są zbierane ręcznie,
odszypułkowane i tłoczone. Fermentacja na naturalnych drożdżach w kadziach z
nierdzewnej stali w kontrolowanej temperaturze (23-280C). Po 8-10
dniowej maceracji wino zostaje zlane znad osadu i poddane fermentacji
malolaktycznej po czym dojrzewa w kadziach z nierdzewnej stali, a następnie w
butelkach, z zachowaniem optymalnej temperatury.
Zawartość alkoholu 13 %; cukier resztkowy mniej niż 3 g/l
Polecana temperatura serwowania: 16 – 18 stopni Celsjusza.
Wino to świetnie nadaje się do czerwonego mięsa i serów. Doskonale smakuje lekko schłodzone (co sprawdziliśmy w czasie upałów) lub w temperaturze pokojowej (czego doświadczamy obecnie podczas biwaku). Świetnie sprawdza się w każdych warunkach - zarówno podczas grillowych, wysmakowanych przyjęć w ogrodzie jak i w mniej zobowiązujących sytuacjach np. pite na brzegu morza w połączeniu z serami i kanapkami z pieczoną wołowiną.
Wino to świetnie nadaje się do czerwonego mięsa i serów. Doskonale smakuje lekko schłodzone (co sprawdziliśmy w czasie upałów) lub w temperaturze pokojowej (czego doświadczamy obecnie podczas biwaku). Świetnie sprawdza się w każdych warunkach - zarówno podczas grillowych, wysmakowanych przyjęć w ogrodzie jak i w mniej zobowiązujących sytuacjach np. pite na brzegu morza w połączeniu z serami i kanapkami z pieczoną wołowiną.
IMPORTER :
piłem polecam
OdpowiedzUsuńLubię gruzińskie wina:)
OdpowiedzUsuńSmaczne wino pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie kosztujemy z żoną. Pozytywnie zaskoczeni...
OdpowiedzUsuńCiekawe, czy takie wino będzie dostępne na stronie http://wineavenue24.pl/ bo jestem bardzo ciekawa, w jaki sposób smakuję. Myślę, że będzie dobre i że akurat mi zasmakuje, ponieważ na jego temat słyszałam wiele pozytywnych opinii.
OdpowiedzUsuńExtra jest ten wpis! polecam :)
OdpowiedzUsuńwspaniały wpis
OdpowiedzUsuń