SAŁATKA ZE STEKIEM I BURAKAMI
SAŁATKA ZE STEKIEM I BURAKAMI
Jeśli marzy wam się kruchy i soczysty kawał mięsa w asyście pełnych smaku i aromatu warzyw to jesteście w domu :) Ten przepis jest dla was !
Dziś proponujemy wam stek wołowy na sałatce z buraków, rukoli i bobu z dodatkiem prażonych orzechów i sosu na bazie oleju dyniowego. Orzechowe nuty smakowe oleju, orzechów, pestek dyni i rukoli fantastycznie korespondują tu z burakami i soczystym, kruchym mięsem. Powiadamy wam - bajka !
W naszym domu trwa odwieczna wojna pomiędzy zwolennikami steków krwistych (cudownie różowych w środku) i tych mocniej wysmażonych (widocznych dziś na zdjęciu). Tym razem było to danie przygotowane na specjalną okazję dla miłośnika steków o stopniu wysmażenia medium well. O różowiutkim w środku mięsku musieliśmy zapomnieć :)
Jakie mięso wybrać ?
Proponujemy wam stek wołowy z mięsa dojrzewającego 21 dni (zapakowane próżniowo
kawałki takiego mięsa są łatwo dostępne w większych sieciach
handlowych). W trakcie kontrolowanego procesu dojrzewania poprawia się znacząco smak i kruchość wołowiny.
Wybierzcie stek z antrykotu lub stek z krzyżowej :
* Stek z antrykotu ma pozostawioną delikatną warstwą okrywy tłuszczowej.
Jest to mięsień pomiędzy rostbefem, a rozbratlem, z otaczającymi go
błonami. Mięso odznacza się dużą
soczystością i delikatnością.
* Stek z krzyżowej jest to wysokiej jakości stek, pochodzący z mięśnia będącego częścią udźca wołowego. W smaku delikatny i soczysty. Steki te częściowo otoczone są błonami.
składniki:
* 1 stek wołowy z antrykotu lub krzyżowej; dojrzewający 21 dni ważący około
250 g
* 4 buraki
* 1 kg młodych ziemniaków
* garść orzechów włoskich
* garść pestek dyni
* 1 szklanka bobu (w sezonie wykorzystujemy świeży, a poza
sezonem mrożony)
* 100 g rukoli
* 2 niewielkie czerwone cebule
* 1 pęczek zielonej cebulki
* sól ziołowa
* świeżo zmielony pieprz
* papryka w proszku
* olej do smażenia steków i pieczenia ziemniaków
sos :
* 5 łyżek oleju z pestek dyni
* sok wyciśnięty z połowy cytryny
* 1 łyżka octu balsamicznego
* 1 łyżeczka miodu
* sól
* sporo świeżo zmielonego pieprz
wykonanie :
Wołowinę wyjmujemy z lodówki na godzinę przed planowanym grillowaniem
(smażeniem); smarujemy olejem, obsypujemy pieprzem (czekamy aż mięso uzyska
temperaturę pokojową).
Ziemniaki dokładnie myjemy, kroimy w ćwiartki i zalewamy
gorąca, lekko osoloną wodą. Gotujemy przez 5 minut licząc od chwili zagotowania
wody; odcedzamy. Przekładamy na blachę do pieczenia, skrapiamy olejem,
oprószamy solą ziołową i papryką w proszku. Blachę wkładamy do piekarnika
nagrzanego do 200 Stopni C i pieczemy około 20 minut ( do zrumienienia się
ziemniaków).
Buraki gotujemy aż zmiękną, zalewamy zimną wodą i obieramy
ze skórki; studzimy.
Bób gotujemy w lekko osolonej wodzie aż zmięknie, odcedzamy.
Po przestudzeniu obieramy ze skórki.
Przygotowujemy sos: mieszamy olej z pestek dyni z miodem,
octem balsamicznym i sokiem wyciśniętym z połowy cytryny. Dodajemy dużo świeżo
zmielonego pieprzu i szczyptę soli. Całość dokładnie mieszamy.
Buraki kroimy w cienkie plastry.
Czerwoną cebulę kroimy w cienkie półkrążki.
Pokrojone buraki i cebulę przekładamy do sosu; dokładnie
mieszamy i marynujemy minimum 15 minut.
Prażymy pestki dyni i orzechy włoskie: wrzucamy je na
gorącą, suchą patelnię i przez około 3 minuty stale mieszając czekamy aż się
zrumienią i lekko napęcznieją. Zsypujemy je z patelni, studzimy; orzechy
włoskie kroimy na mniejsze kawałki.
Zieloną cebulkę drobno kroimy.
Zieloną cebulkę drobno kroimy.
PATELNIA GRILLOWA :
* stek średnio wysmażony (różowe mięso w środku ) – mięso kładziemy
na rozgrzanej patelni i smażymy przez 2 minuty z jednej strony, przewracamy na
drugą stronę i smażymy przez kolejne 2 minuty. Mięso obracamy ponownie i
smażymy po 1 minucie na każdej ze stron. Po usmażeniu solimy.
* stek dobrze wysmażony – mięso smażymy 2 razy po 2 minuty z
każdej strony.
GRILL :
Rozpalamy grill. Mięso kładziemy na naoliwionym ruszcie
bezpośrednio nad ogniem.
* stek średnio wysmażony (różowe mięso w środku ) – grillujemy
po 3 z każdej strony.
* stek mocno wysmażony – grillujemy
po 4 minuty z każdej strony.
Zdejmujemy wołowinę z grilla i odkładamy ją na około 3
minuty w ciepłe miejsce aby mięso odpoczęło. Dzięki temu soki pozostaną w
mięsie i nie wyciekną na deskę podczas krojenia.
Gdy mięso odpocznie, stek kroimy w cienkie plastry w poprzek
włókien.
Na środek półmiska przekładamy rukolę. Na niej układamy
zamarynowane plastry buraków i cebuli oraz bób. Całość skrapiamy równomiernie
sosem w którym marynowały się buraki i cebula. Sałatkę obsypujemy uprażonymi
pestkami dyni i orzechami włoskimi oraz pokrojoną zieloną cebulką. Na wierzchu układamy pokrojony w plastry
stek. Na brzegach półmiska, dookoła rukoli układamy upieczone ziemniaki.
Wygląda bardzo apetycznie! Narobiłaś mi smaka :P
OdpowiedzUsuńpiękny półmisek <3
OdpowiedzUsuńUwielbiam czytac takie wpisy :)
OdpowiedzUsuńFajny blog pisany ciekawym językiem :)
OdpowiedzUsuńciekawy wpis! postaram się wchodzić tutaj częściej
OdpowiedzUsuń