TRYB JASNY/CIEMNY

SAŁATKA ZE STEKIEM I BURAKAMI



stek, stek wolowy, wolowina dojrzewajaca, stek  stek sokolow, jak przygotowac stek, jak usmazyc stek, jak grillowac stek, dojrzewajacy, salatka ze stekiem, zycie od kuchi, pulmicek z salatka
SAŁATKA ZE STEKIEM I BURAKAMI

Jeśli marzy wam się kruchy i soczysty kawał mięsa w asyście pełnych smaku i aromatu warzyw to jesteście w domu :) Ten przepis jest dla was ! 
Dziś proponujemy wam stek wołowy na sałatce z buraków, rukoli i bobu z dodatkiem prażonych orzechów i sosu na bazie oleju dyniowego. Orzechowe nuty smakowe oleju, orzechów, pestek dyni i rukoli fantastycznie korespondują tu z burakami i soczystym, kruchym mięsem. Powiadamy wam - bajka !
W naszym domu trwa odwieczna wojna pomiędzy zwolennikami steków krwistych (cudownie różowych w środku) i tych mocniej wysmażonych (widocznych dziś na zdjęciu). Tym razem było to danie przygotowane na specjalną okazję dla miłośnika steków o stopniu wysmażenia medium well. O różowiutkim w środku mięsku musieliśmy zapomnieć :)
 stek sokolow, jak przygotowac stek, jak usmazyc stek, jak grillowac stek, stek, stek wolowy, stek dojrzewajacy, kawal miecha, stek z krzyzowej. buraki, zycie od kuchni,  salatka ze stekirm
Jakie mięso wybrać ? 
Proponujemy wam stek wołowy z mięsa dojrzewającego 21 dni (zapakowane próżniowo kawałki takiego mięsa są łatwo dostępne w większych sieciach handlowych). W trakcie kontrolowanego procesu dojrzewania poprawia się znacząco smak i kruchość wołowiny. 

Wybierzcie stek z antrykotu lub stek z krzyżowej :

* Stek z antrykotu ma pozostawioną delikatną warstwą okrywy tłuszczowej. Jest to mięsień pomiędzy rostbefem, a rozbratlem, z otaczającymi go błonami.  Mięso odznacza się dużą soczystością i delikatnością.

* Stek z krzyżowej jest to wysokiej jakości stek, pochodzący z mięśnia będącego częścią udźca wołowego. W smaku delikatny i soczysty. Steki te częściowo otoczone są błonami. 
 
stek wolowy, skaladniki na salatkę, stek dojrzewajacy, stek sokolow, jak przygotowac stek, jak usmazyc stek, jak grillowac stek, stek z kryzowej, bob, buraki, rukola, zycie od kuchni,

składniki:

* 1 stek wołowy z antrykotu lub krzyżowej; dojrzewający 21 dni ważący około 250 g

* 4 buraki

* 1 kg młodych ziemniaków

* garść orzechów włoskich

* garść pestek dyni

* 1 szklanka bobu (w sezonie wykorzystujemy świeży, a poza sezonem mrożony)

* 100 g rukoli

* 2 niewielkie czerwone cebule

* 1 pęczek zielonej cebulki

* sól ziołowa

* świeżo zmielony pieprz

* papryka w proszku

* olej do smażenia steków i pieczenia ziemniaków

sos :

* 5 łyżek oleju z pestek dyni

* sok wyciśnięty z połowy cytryny

* 1 łyżka octu balsamicznego

* 1 łyżeczka miodu

* sól

* sporo świeżo zmielonego pieprz

 stek sokolow, jak przygotowac stek, jak usmazyc stek, jak grillowac stek, buraki, buraki marynowane, salatka ze stekiem, stek wolowy

wykonanie :
Wołowinę wyjmujemy z lodówki na godzinę przed planowanym grillowaniem (smażeniem); smarujemy olejem, obsypujemy pieprzem (czekamy aż mięso uzyska temperaturę pokojową).

Ziemniaki dokładnie myjemy, kroimy w ćwiartki i zalewamy gorąca, lekko osoloną wodą. Gotujemy przez 5 minut licząc od chwili zagotowania wody; odcedzamy. Przekładamy na blachę do pieczenia, skrapiamy olejem, oprószamy solą ziołową i papryką w proszku. Blachę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 Stopni C i pieczemy około 20 minut ( do zrumienienia się ziemniaków).

Buraki gotujemy aż zmiękną, zalewamy zimną wodą i obieramy ze skórki; studzimy.

Bób gotujemy w lekko osolonej wodzie aż zmięknie, odcedzamy. Po przestudzeniu obieramy ze skórki.


Przygotowujemy sos: mieszamy olej z pestek dyni z miodem, octem balsamicznym i sokiem wyciśniętym z połowy cytryny. Dodajemy dużo świeżo zmielonego pieprzu i szczyptę soli. Całość dokładnie mieszamy.


Buraki kroimy w cienkie plastry.

Czerwoną cebulę kroimy w cienkie półkrążki.

Pokrojone buraki i cebulę przekładamy do sosu; dokładnie mieszamy i marynujemy minimum 15 minut.

Prażymy pestki dyni i orzechy włoskie: wrzucamy je na gorącą, suchą patelnię i przez około 3 minuty stale mieszając czekamy aż się zrumienią i lekko napęcznieją. Zsypujemy je z patelni, studzimy; orzechy włoskie kroimy na mniejsze kawałki.
Zieloną cebulkę drobno kroimy.


PATELNIA GRILLOWA :

* stek średnio wysmażony (różowe mięso w środku ) – mięso kładziemy na rozgrzanej patelni i smażymy przez 2 minuty z jednej strony, przewracamy na drugą stronę i smażymy przez kolejne 2 minuty. Mięso obracamy ponownie i smażymy po 1 minucie na każdej ze stron. Po usmażeniu solimy.

* stek dobrze wysmażony – mięso smażymy 2 razy po 2 minuty z każdej strony.


GRILL :

Rozpalamy grill. Mięso kładziemy na naoliwionym ruszcie bezpośrednio nad ogniem.

* stek średnio wysmażony (różowe mięso w środku ) – grillujemy po 3 z każdej strony.

* stek mocno wysmażony –   grillujemy po 4 minuty z każdej strony.


Zdejmujemy wołowinę z grilla i odkładamy ją na około 3 minuty w ciepłe miejsce aby mięso odpoczęło. Dzięki temu soki pozostaną w mięsie i nie wyciekną na deskę podczas krojenia.

Gdy mięso odpocznie, stek kroimy w cienkie plastry w poprzek włókien.

Na środek półmiska przekładamy rukolę. Na niej układamy zamarynowane plastry buraków i cebuli oraz bób. Całość skrapiamy równomiernie sosem w którym marynowały się buraki i cebula. Sałatkę obsypujemy uprażonymi pestkami dyni i orzechami włoskimi oraz pokrojoną zieloną cebulką. Na wierzchu układamy pokrojony w plastry stek. Na brzegach półmiska, dookoła rukoli układamy upieczone ziemniaki. 

 stek stestek sokossstek sokolow, sokolow, jak przygotowac stek, jak usmazyc stek, jak grillowac stek, salatka ze stekiem, salatka z burakami, zycie od kuchni, pyszna salatka

Komentarze

Prześlij komentarz

SEZONOWA KUCHNIA

STYCZEŃ

LUTY

MARZEC

KWIECIEŃ

MAJ

CZERWIEC

LIPIEC

SIERPIEŃ

WRZESIEŃ

PAŹDZIERNIK

LISTOPAD

GRUDZIEŃ

KOLORY W KUCHNI

WIELOBARWNIE

BIAŁY

CZERWONY

FIOLETOWY

POMARAŃCZOWY

ZIELONY

ŻÓŁTY

POLECANE ARTYKUŁY

POLECANE

instagram @zycie_od_kuchni

Copyright © ŻYCIE OD KUCHNI