WRAP Z KURCZAKIEM I KREWETKAMI
Wrap (od angielskiego słowa "zawinąć") to rodzaj kanapki wykonanej z okrągłego, płaskiego chlebka z zawiniętym w środku nadzieniem. Do jej przygotowania możecie wykorzystać meksykańską tortillę, arabskie pity lub ormiański lawasz. Wrap różni się od kanapki tym, że całkowicie spowija nadzienie.
Tortilla z dodatkiem świeżych warzyw, aromatycznego sosu
i ulubionych mięsnych lub rybnych dodatków to danie które przygotujecie w kilka
minut. Jest bardzo proste w wykonaniu, smaczne i sycące. Nasze wrapy przygotowaliśmy w polowej kuchni na biwaku wykorzystując gotowe tortille.
Macie wielką dowolność w komponowaniu dodatków do tortilli. Możecie wykorzystać składniki które lubicie najbardziej: dowolne pokrojone pieczone lub grillowane mięsa i ryby lub szynkę czy boczek; różne gatunki serów; ulubione gatunki sałaty, szpinak lub cykorię; pomidory, cebulę, ogórki, awokado, pieczarki, paprykę, świeże zioła. Smaku dodaje całości aromatyczny sos.
Macie wielką dowolność w komponowaniu dodatków do tortilli. Możecie wykorzystać składniki które lubicie najbardziej: dowolne pokrojone pieczone lub grillowane mięsa i ryby lub szynkę czy boczek; różne gatunki serów; ulubione gatunki sałaty, szpinak lub cykorię; pomidory, cebulę, ogórki, awokado, pieczarki, paprykę, świeże zioła. Smaku dodaje całości aromatyczny sos.
składniki:
proporcje na 4 porcje
* tortille pszenne - 8 sztuk (2 opakowania)
* ulubiona sałata (może być mieszanka różnych gatunków) – u
nas roszponka - 1/2 opakowania (około 50 g)
* 2 duże pomidory lub gałązka pomidorów koktajlowych
* po połowie czerwonej, żółtej i zielonej papryki
* 1 cebula
* 1/2 wiązki zielonej cebulki
* 1 dojrzałe awokado
* 1/2 wężowego ogórka
* 200 g mięsa z kurczaka (wykorzystajcie podudzia bez skóry i kości lub pierś)
* 200 g mrożonych krewetek tygrysich
* olej do smażenia
* 1 łyżka soku wyciśniętego z cytryny
* 1/2 papryczki chili
* sól ziołowa
* świeżo zmielony pieprz
*1/2 szklanki jogurtu greckiego
* 4 łyżki sosu Ajvar (jeśli nie macie – wykorzystajcie
zamiennie ketchup)
* 1 łyżeczka sosu Sambal Oelek lub drobno posiekana
papryczka chili roztarta w moździerzu z odrobiną soli
* sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
Wszystkie składniki sosu mieszamy i doprawiamy do smaku.
wykonanie:
Kolorowe papryki kroimy w paski.
Cebulkę zieloną drobno siekamy.
Pomidory dzielimy na ósemki.
Ogórek kroimy w półplasterki.
Cebulę kroimy w piórka lub półkrążki.
Awokado obieramy ze skórki, kroimy na plastry i skrapiamy
odrobiną soku z cytryny
Krewetki rozmrażamy, płuczemy, osuszamy i pozbawiamy ogonków. Sprawdzamy czy są dobrze oczyszczone (w razie potrzeby nożem robimy nacięcie wzdłuż tułowia po zewnętrznej (wypukłej) stronie i wyciągamy czarną nitkę (jelito) ciągnące się wzdłuż tułowia). Tak przygotowane krewetki smażymy przez około 3 - 4
minuty na niewielkiej ilości oleju. Doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem, drobno posiekaną papryczką
chili i ząbkiem czosnku rozgniecionego w wyciskarce.
Mięso z kurczaka (pierś lub podudzia) doprawiamy solą ziołową i świeżo zmielonym pieprzem i grillujemy lub
smażymy; kroimy na mniejsze kawałki.
Tortille kładziemy kolejno na rozgrzanej grillowej patelni na około 1 minutę z każdej strony. Przekładamy na talerz i smarujemy sosem. Na środku każdej tortilli układamy sałatę, pokrojone warzywa oraz grillowane mięso z kurczaka i usmażone krewetki. Całość zwijamy jak na zdjęciu powyżej i podajemy zaraz po przygotowaniu.
wszystko mi sie tu podoba super !
OdpowiedzUsuń