DIABELSKI OWOC TOM HILLENBRAND RECENZJA
"DIABELSKI OWOC" autorstwa Toma Hillenbranda to nie książka kulinarna to opowieść kryminalna !
"Jako
autor kryminałów popełniam rzeź za rzezią. Kiedy akurat nie piszę,
wtedy gotuję" - mówi o sobie Tom Hillenbrand - pisarz, dziennikarz,
zapalony kucharz-amator.
Przez
wydawców książka ta została określona mianem kryminału kulinarnego.
Oceńcie sami czy to już nowy gatunek literacki czy też jedynie efekt
wzrostu zainteresowania gastronomią i powszechnie panującej mody na
gotowanie.
Przez
wieki
alchemicy poszukiwali kamienia filozoficznego, legendarnej substancji
przekształcającej
nieszlachetne metale w złoto i srebro. Ten proces
transformacji zgodnie z wyobrażeniem alchemików miał być możliwy dzięki
dodaniu
niewielkiej ilości magicznego proszku, tej szczypty kamienia
filozoficznego. Jaki właściwie ma to związek z
kulinariami? Otóż ma i to spory. Najlepsi szefowie kuchni na całym
świecie i wielkie koncerny
spożywcze wciąż poszukują nowych smaków i przypraw oraz czegoś co można
by umownie nazwać „magicznym składnikiem” dania; czegoś, co
zamieniałoby przygotowane przez nich jedzenie w obiekt powszechnego
pożądania nadając mu niewyobrażalnie
dobry i intensywny smak. Ów "magiczny składnik" zapewniłby im sławę,
prestiż i stałby się źródłem niewyobrażalnie wielkich pieniędzy. Jest
więc czego szukać zwłaszcza w dobie rosnącego zainteresowania
kulinariami. I właśnie tu rozpoczyna się nasza kryminalna historia. Aaron
Keitel, karpolog (badacz owoców, nasion oraz sposobu rozsiewania się
roślin) odnajduje głęboko w dżungli Papui Nowej Gwinei nikomu dotąd nie
znany tytułowy "DIABELSKI OWOC" posiadający niezwykłe właściwości. Czy
stanie się on owym "magicznym składnikiem" dowiecie się czytając tę
książkę.
Tom
Hillenbrand za pośrednictwem książki "Diabelski owoc" wprowadzi was w
świat pełen smaków i aromatów. To bardzo sugestywna opowieść o jedzeniu
skutecznie rozbudzająca apetyt i ostro doprawiona krwistą intrygą.
Sztuka kulinarna i sztuka zbrodni tworzą tu intrygujący, pełen smaku
koktajl. Autor będzie odkrywać przed wami uroki małych, lokalnych knajp
oraz tajemnice wykwintnych restauracji specjalizujących się w houte
cuisine. Poznacie też mechanizmy rządzące wielkim przemysłem spożywczym,
produkcją żywności na masową skalę oraz manipulacjami pozbawionych
skrupułów koncernów spożywczych. Okazuje się, że świat wielkiej kuchni
jest bezwzględny. Rządzi w nim zawiść, egoizm, nieustająca walka z
konkurencją i presja jakości. Nie dziwi wiec, że główny bohater książki,
nagradzany i obiecujący mistrz kulinarny Xavier Kieffer, postanowił
kiedyś wyrzec się go i poprowadzić gdzieś w zaułkach Luksemburgu
niewielką knajpkę serwującą przysmaki lokalnej kuchni. W jego spokojnym
lokalu niespodziewanie i nieoczekiwanie pojawia się znany, paryski
krytyk kulinarny i równie niespodziewanie pada w nim martwy w trakcie
jedzenia kolacji, a Paul Boudier, mistrz
kulinarny, nauczyciel i mentor Kieffer'a znika gdzieś bez śladu.
Podejrzany o morderstwo Xavier rozpoczyna własne śledztwo pragnąc
rozwikłać tę kulinarną tajemnicę kryminalna, w którą został wplatany.
To
dobrze napisana, intrygująca opowieść. Czyta się ją lekko i z
zainteresowaniem. Poszerza ona również naszą wiedzę i zakres słownictwa
(na końcu książki odnajdziecie słownik terminów kulinarnych).
Kryminał
kulinarny Toma Hillenbranda "Diabelski owoc" będący pierwszą częścią
czterotomowej serii jest jak przystawka wielodaniowej kolacji
literackiej. Już 19 października, miesiąc po premierze
"Diabelskiego owocu", wydawnictwo Smak Słowa zapowiada premierę książki
"Czerwone złoto", drugiej części tej serii kryminalnej.
Życzymy wam smakowitej lektury :)
INFORMACJE O KSIĄŻCE
autor: Tom Hillenbrand
tytuł: Diabelski owoc
gatunek: Kryminał kulinarny
tytuł oryginału: Teufelsfrucht. Ein kulinarischer Krimi
przekład: Anna Krochmal i Robert Kędzierski
wydawnictwo: Smak Słowa
miejsce i rok wydania: Sopot 2016
liczba stron: 312
tytuł oryginału: Teufelsfrucht. Ein kulinarischer Krimi
przekład: Anna Krochmal i Robert Kędzierski
wydawnictwo: Smak Słowa
miejsce i rok wydania: Sopot 2016
liczba stron: 312
oprawa miękka
polska premiera książki: 21 września 2016
Komentarze
Prześlij komentarz