POLICZKI WIEPRZOWE DUSZONE Z WARZYWAMI I SOCZEWICĄ
Policzki wieprzowe i wołowe to prawdziwy przysmak. W naszym
domu traktowane są jak rarytas. To wyborne, delikatne, soczyste, lekko poprzerastane
tłuszczem mięso cenione jest przez najwybitniejszych szefów kuchni i znawców
dobrego jedzenia. Po odpowiednim przyrządzeniu dosłownie rozpływają się w ustach. Pod względem walorów smakowych
stawiamy je na równi z polędwicą. Nie ustępują jej również pod względem
wartości odżywczych. Jeśli
do tej pory nie jedliście dań przygotowanych z tej części wieprzowiny lub wołowiny -
spróbujcie koniecznie. Do niedawna policzki były prawie
niemożliwe do kupienia (chyba, że miało się zaprzyjaźnionego rzeźnika),
ale ostatnio trafiamy na nie w większych sklepach, więc mamy nadzieję,
że i wam się to uda. Wypatrujcie ich koniecznie na mięsnym stoisku.
Policzki wieprzowe i wołowe wymagają odpowiednio długiej i
starannej obróbki termicznej. Należy je wstępnie obsmażyć na patelni, a dopiero
potem dusić pod przykryciem na bardzo małym ogniu w towarzystwie warzyw i ziół (policzki
wołowe 3 – 4 godziny, policzki wieprzowe 2,5 – 3 godziny). Mięso nie straci
wtedy soczystości i stanie się cudownie miękkie i lekko kleiste. Jako dodatki
polecamy: cebulę, pora, warzywa korzenne (marchew, seler, pietruszka, rzepa, kalarepa),
dynię i cukinię. Smak potrawy cudownie wzbogaca rozmaryn, tymianek, liść laurowy i ziele angielskie;
szlachetności można nadać jej dodając do duszenia mięsa wino, porto, piwo lub
cydr. Doskonale komponują się również z grzybami leśnymi lub niektórymi owocami
(jabłkami, śliwkami). Kombinacji smakowych tej potrawy
jest więc bardzo wiele. Dziś proponujemy wam:
POLICZKI WIEPRZOWE DUSZONE Z WARZYWAMI I SOCZEWICĄ
To danie rozgrzeje was, nasyci, wzmocni i oszołomi bogactwem smaku. Doskonale nadaje się na pierwsze jesienne chłody, które właśnie nadciągają.
POLICZKI WIEPRZOWE DUSZONE Z WARZYWAMI I SOCZEWICĄ
składniki :
* 1 kg policzków wieprzowych (10 -12 sztuk)
* 3 łyżki oleju rzepakowego do smażenia
* 600 g dyni - ważonej po obraniu i wycięciu gniazd nasiennych; to mniej więcej połowa dyni (o wadze 1,8 kg) przedstawionej na zdjęciu powyżej
* 200 g groszku cukrowego
* 200 g mini cukinii
* 2 czerwone cebule
* 1 szklanka czerwonej soczewicy ( polecamy czerwoną soczewicę produkowaną przez firmę Lestello)
* 1 papryczka chili
* 2 duże gałązki świeżego rozmarynu
* 1 ząbek czosnku
* 2 liście laurowe
* 1 łyżeczka słodkiej papryki
* 1 łyżeczka ziaren kolorowego pieprzu
* sól ziołowa (z umiarem)
* 5 ziaren ziela angielskiego
dodatki :
* kasza gryczana biała (polecamy kaszę gryczaną białą firmy Lestello)
* zielona pietruszka
Do przygotowania tego dania możecie wykorzystać również inne warzywa zastępując np. poza sezonem groszek cukrowy mrożoną zieloną fasolką lub dodając zamiast mini cukinii zieloną paprykę pokrojoną w duża kostkę.
Danie przygotowujemy w wysokiej patelni z przykrywą lub w rondlu z grubym dnem.
Na jedną porcję liczymy 2 - 3 policzki wieprzowe.
Policzki wieprzowe myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i dokładnie oczyszczamy z błon.
Cebulę kroimy w piórka.
Na patelni z wysokim brzegiem lub w rondlu rozgrzewamy olej i obsmażamy policzki na złoty kolor z obu stron. Wrzucamy pokrojone cebule i czekamy aż się podduszą. Dodajemy świeże gałązki rozmarynu, liście laurowe i ziele angielskie; podlewamy około 300 ml wody i dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez 2,5 godziny. Sos powinien sięgać 2/3 wysokości mięsa. W tym czasie kawałki mięsa obracamy co pół godziny i w razie potrzeby podlewamy je wodą.
W trakcie duszenia się mięsa przygotowujemy pozostałe składniki dania:
* Dynię kroimy na kawałki, obieramy ze skóry, pozbawiamy gniazd nasiennych i bez aptekarskiej dokładności kroimy w kawałki o wielkości około 2 cm x 2 cm.
* Mini cukinie kroimy w 0,5 cm plastry.
* Strąki groszku cukrowego pozbawiamy ogonków i włókien.
* Kaszę gryczaną niepaloną gotujemy na sypko według wskazówek na opakowaniu produktu.
* Czerwoną soczewicę dokładnie płuczemy i odcedzamy.
* Papryczkę chili kroimy na cienkie plasterki.
Po upływie 2,5 godziny powolnego duszenia nasze policzki wieprzowe są już idealnie miękkie.
Wyjmujemy z sosu gałązki rozmarynu oraz wyławiamy liście laurowe i ziarna ziela angielskiego. Spełniły już swoją rolę oddając daniu swoje smaki. W ich miejsce do sosu dodajemy 1 łyżeczkę czerwonej papryki, sól ziołową (do smaku, ale z umiarem) i świeżo zmielony kolorowy pieprz (do woli).
Przychodzi czas dodania warzyw i soczewicy. Nie chcemy aby dodatki rozgotowały się w sosie. Lekka chrupkość i jędrność groszku cukrowego i cukinii będzie stanowić doskonały kontrast dla cudownej miękkości mięsa. Warzywa mają zachować swoja formę i kształt. Nie chcemy aby dynia i soczewica rozgotowały się nam na papkę, musimy więc przestrzegać ich optymalnego czasu gotowania:
* dla dyni - 10 minut
* dla soczewicy - 7 minut
* dla groszku cukrowego i cukinii - 5 minut
I dokładnie w takiej kolejności dodajemy je przed końcem duszenia naszej potrawy. Soczewica gotując się fantastycznie zagęści sos.
Policzki wieprzowe duszone z warzywami i soczewicą podajemy z kaszą gryczaną białą ugotowaną na sypko. Danie dekorujemy świeżymi listkami zielonej pietruszki i plasterkami papryczki chili.
wygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuńDanie wygląda obłędnie! Przyznaję,że nigdy nie gotowałam policzków i chyba właśnie mnie przekonałaś:)
OdpowiedzUsuńZnakomite danie :)
OdpowiedzUsuńMnie również baardzo się podoba, jestem ciekawy smaku! :)
OdpowiedzUsuńNaturalnie, ja też, patrząc na takie zdjęcia :)
OdpowiedzUsuńŚwietny smakowity obiad :)
OdpowiedzUsuńWygląda swojsko i porządnie, super :)
OdpowiedzUsuńBaardzo porządne jedzonko ;)
OdpowiedzUsuńOj tak, kawał dobrego obiadu :D
OdpowiedzUsuńBardzo mi się podoba to danie
OdpowiedzUsuńDokładnie, piękny polski obiad
OdpowiedzUsuń