ZJEDZ NA POLU MAŁOPOLSKI FESTIWAL SMAKU - FOTOREPORTAŻ
Jesteśmy z Małopolski, z Krakowa i wychodząc z domu idziemy "na pole". Dokładnie tak "NA POLE", a nie na dwór ! :) Zajadamy się borówkami (a nie czarnymi jagodami), andrutem (waflami) i sznyclami (dla większości z was to kotlety mielone). Nasze dzieci lubią grysik na mleku (a nie kaszę mannę), drożdżówki (słodkie bułki drożdżowe z dżemem, serem lub innym słodkim nadzieniem), pomadki (czekoladki); jemy bułkę "ze serem" i wekę (pszenną bułkę paryską). Na zupę kupujemy jarzynę w jarzyniaku (czyli włoszczyznę w warzywniaku). Na ścianach mamy flizy (a nie terakotę, czy jak wolicie, płytki ceramiczne). Jeździmy autem (a nie samochodem jak reszta mieszkańców naszego kraju) i chodzimy na nogach (a nie piechotą), a gdy grządki zarosną nam chwastami zabieram się za plewienie (a nie pielenie). Ja noszę rajtki (a nie rajstopy), gdy złamię ołówek używam strugaczki (a nie temperówki), a na naszej choince wiszą bańki (a nie bombki). W domu moich dziadków takie słowa jak nakastlik, ancymon, bajtlok, druszlak, szabaśnik były żywą częścią codziennego języka.
Te regionalizmy językowe są nam bardzo bliskie; są częścią naszej tożsamości. I właśnie z tego powodu ZJEDZ NA POLU - tegoroczne hasło przewodnie Małopolskiego Festiwalu Smaku tak bardzo przypadło nam do gustu.
Jesteśmy z Małopolski więc nasz karp jest zatorski :) a pstrągi tęczowe ojcowskie, chleb prądnicki i jurajski, kapusta kiszona charsznicka, fasola "Piękny Jaś" z doliny Dunajca, sól wielicka, śliwki suszone to w naszej kuchni zawsze suski sechlońskie, jabłka z Raciechowic lub łąckie. Uwielbiamy jagnięcinę podhalańską, oscypki, bundz, podhalańską bryndzę, bajgle z Kazimierza i krakowskie obwarzanki, ziemniaki po cabańsku, pierogi łomniczańskie, sądecki miód spadziowy, kiełbasę lisiecką, razowiec lipnicki, wędliny z Andrychowa, kiełbasę krakowską suszoną, szynkę z Podstolic. Moglibyśmy jeszcze bardzo długo wymieniać, bo regionalne produkty zajmują bardzo ważne miejsce w naszej kuchni. Są częścią naszej rodzinnej tradycji kulinarnej.
Trwający właśnie Małopolski Festiwal Smaku ZJEDZ NA POLU pozwala wszystkim rozsmakować się w specjałach naszej regionalnej kuchni, poznać, spróbować i kupić nasze małopolskie rarytasy kulinarne; jest formą wsparcia lokalnych przedsiębiorców, umożliwiającą im promocję małopolskich wyrobów.
KALENDARZ WYDARZEŃ TEGOROCZNEGO MAŁOPOLSKIEGO FESTIWALU SMAKU ZJEDZ NA POLU :
Kraków - 28 sierpnia, Plac Wolnica
Skawina - 3 września, Rynek Miechów - 4 września, wydarzenie towarzyszące Dożynkom Wojewódzkim
Nowy Targ - 11 września, Rynek
Krzeszowice - 18 września, Rynek
Tarnów - 25 września, Rynek
Wadowice - 2 października, Rynek
Kraków - 15-16 października - Hotel Forum Przestrzenie, wydarzenie towarzyszące Najedzonym Fest organizowane pod nazwą „Najedzeni Fest Małopolskim Smakiem"
Skawina - 3 września, Rynek Miechów - 4 września, wydarzenie towarzyszące Dożynkom Wojewódzkim
Nowy Targ - 11 września, Rynek
Krzeszowice - 18 września, Rynek
Tarnów - 25 września, Rynek
Wadowice - 2 października, Rynek
Kraków - 15-16 października - Hotel Forum Przestrzenie, wydarzenie towarzyszące Najedzonym Fest organizowane pod nazwą „Najedzeni Fest Małopolskim Smakiem"
PRZYBYWAJCIE ! :)
Atmosfera podczas festiwalu jest wspaniała, a jedzenie pyszne. Sami przekonajcie się jak fajnie jest wygodnie rozsiąść się na kolorowych poduchach zajadając małopolskie smakołyki, słuchając koncertów, rozmawiając, bawiąc się z dziećmi lub oglądając film. Z roku na rok Małopolski Festiwal Smaku cieszy się coraz większą sympatią tłumnie odwiedzających go Małopolan i turystów. W tym roku jego formuła uległa pewnej zmianie, poszła z duchem czasu. Zamieniono tradycyjne stoiska, na których producenci prezentowali swoje wyroby na foodtracki serwujące pyszne dania i ciepłe przekąski. Oceńcie sami czy to dobra zmiana. Szkoda tylko, że w tym roku festiwalowi nie towarzyszy już konkurs na najlepsze małopolskie produkty i wyroby. Grand Prix Małopolskiego Festiwalu Smaku było bardzo ważnym wyróżnieniem; rekomendacją dla klientów poszukujących nie tylko regionalnych małopolskich produktów, ale również tych najsmaczniejszych i o najwyższej jakości.
Wydarzenia rozpoczynają się o godzinie 12-tej.
W programie m.in. foodtruckowe miasteczko, pokazy gotowania, degustacje, możliwość zakupu regionalnych przysmaków, fotobudka, rowerowy tandem, atrakcje dla najmłodszych, koncerty muzyczne, a na zakończenie kino plenerowe (z wyjątkiem Miechowa i Najedzonych Fest).
Atmosfera podczas festiwalu jest wspaniała, a jedzenie pyszne. Sami przekonajcie się jak fajnie jest wygodnie rozsiąść się na kolorowych poduchach zajadając małopolskie smakołyki, słuchając koncertów, rozmawiając, bawiąc się z dziećmi lub oglądając film. Z roku na rok Małopolski Festiwal Smaku cieszy się coraz większą sympatią tłumnie odwiedzających go Małopolan i turystów. W tym roku jego formuła uległa pewnej zmianie, poszła z duchem czasu. Zamieniono tradycyjne stoiska, na których producenci prezentowali swoje wyroby na foodtracki serwujące pyszne dania i ciepłe przekąski. Oceńcie sami czy to dobra zmiana. Szkoda tylko, że w tym roku festiwalowi nie towarzyszy już konkurs na najlepsze małopolskie produkty i wyroby. Grand Prix Małopolskiego Festiwalu Smaku było bardzo ważnym wyróżnieniem; rekomendacją dla klientów poszukujących nie tylko regionalnych małopolskich produktów, ale również tych najsmaczniejszych i o najwyższej jakości.
Wydarzenia rozpoczynają się o godzinie 12-tej.
W programie m.in. foodtruckowe miasteczko, pokazy gotowania, degustacje, możliwość zakupu regionalnych przysmaków, fotobudka, rowerowy tandem, atrakcje dla najmłodszych, koncerty muzyczne, a na zakończenie kino plenerowe (z wyjątkiem Miechowa i Najedzonych Fest).
Na zdjęciu: Piotr Regucki i Bartosz Kwiatkowski. Podczas Małopolskiego Festiwalu Smaku ZJEDZ NA POLU w Nowym Targu przygotowali dla wszystkich gości odwiedzających festiwal dwa dania do degustacji: boczek flambirowany jarzębiakiem z konfiturą z czerwonej cebuli, z suską sechlońską, musem z jabłek z Raciechowic podany z bajglem z Kazimierza oraz karpia z piernikiem przyrządzonego wg przepisu z XVII-w .
Na zdjęciu: Gabriela Prokocka-Kazek (dyrektor Departamentu Marki Małopolska w Urzędzie Marszałkowskim Województwa Małopolskiego), Piotr Regucki (Restauracja CORSE), Bartosz Kwiatkowki (ENOTEKA PERGAMIN).
A my, Anna i Piotr Wlezień, autorzy bloga ŻYCIE OD KUCHNI, upiekliśmy dla licznie przybyłych na festiwal w Nowym Sączu gości szarlotkę z raciechowickich jabłek z kruszonką orzechową i sosem waniliowym. BRAWO MY :)
Przepis na naszą festiwalową szarlotkę znajdziecie na [TEJ STRONIE]
Każdy kawałek ciasta, który wywoływał uśmiech na twarzach przybyłych na festiwal Małopolan był dla nas wielką radością i sprawiał, że serca nam rosły.
Małopolski Festiwal Smaku ZJEDZ NA POLU to również świetna okazja do pomocy
innym.
Małopolska wspiera Stowarzyszenie SIEMACHA umożliwiając
przeprowadzenie zbiórki publicznej na rzecz jego wychowanków.
Podczas Małopolskiego Festiwalu smaku czeka na was mnóstwo atrakcji nie tylko kulinarnych:
* strefa mobilnych stoisk gastronomicznych, w tym:
- Foodtruck kuchnia – całodzienne pokazy gotowania połączone z degustacją
Na zdjęciu: Piotr Regucki (Restauracja CORSE), Bartosz Kwiatkowki (ENOTEKA PERGAMIN) i Piotr Wlezień (blog ŻYCIE OD KUCHNI)
- Foodtruck kawiarenka - serwująca słodkości, napoje
- Foodtrucki sprzedające małopolskie dania i potrawy czyli: Andrus, Calavera, Rozbrykana Owca, Manufaktura Krakowska, Star Truck
* strefa producentów sprzedających regionalne smakołyki
* strefa chillout: ogródek z europalet dla 60 osób (pod parasolami)
* strefa dla dzieci – całodzienne aktywności dla najmłodszych
* strefa aktywności artystycznych – występy muzyczne
* strefa rowerowa
* wieczorne kino plenerowe.
Komentarze
Prześlij komentarz