CIASTO ORZECHOWO-GRUSZKOWE
Jesień depresje w impresje odmienia malując świat rudością, złotem i czerwienią, a potem dmuchnięciem wiatru odbiera nam tę wielobarwność otaczając nas zewsząd szarością.
Na wszystkie jesienne smuteczki i melancholie mamy dla was lekarstwo - słodką kwintesencję jesieni. Bardzo proste w wykonaniu, pyszne, wilgotne ciasto pełne jesiennych smaków i aromatów.
SKŁADNIKI :
* 2 twarde gruszki
* 1 jabłko (najlepiej szara reneta)
* 1 szklanka drobno posiekanych (lub rozdrobnionych w malakserze) orzechów
* 50 g rodzynek
* 50 g żurawiny
* 4 jajka
* 1 szklanka cukru
* 3 łyżki miodu
* 2-3 łyżeczki cynamonu
* 1 laska wanilii lub cukier z dodatkiem prawdziwej wanilii
* 2 szklanki mąki
* 1/2 szklanki oleju rzepakowego
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia
* 1 łyżeczka sody
* Rozdrabniamy orzechy w malakserze.
* Obrane owoce kroimy w kostkę.
* Do miski przekładamy: owoce, orzechy, rodzynki i żurawinę, zalewamy je połową szklanki oleju i pozostawiamy na 2 godziny.
* Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i cienko smarujemy masłem.
* Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni C.
* Białka jaj oddzielamy od żółtek, dodajemy do nich szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Dosypujemy cukier, dodajemy miąższ z wanilii (lub cukier z wanilia); miksujemy. Dodajemy miód i żółtka; ponownie całość miksujemy.
* Teraz pora na dodanie składników sypkich (mąki, cynamonu, proszku do pieczenia i sody)
* Zmiksowane ciasto połączymy z namoczonymi w oleju składnikami (owocami, rodzynkami i żurawina), delikatnie mieszamy i całość przelewamy do tortownicy.
* Pieczemy 45-50 minut (robimy test suchego patyczka sprawdzając czy ciasto się dopiekło).
* Wystudzone ciasto oblewamy polewą czekoladową i obsypujemy posiekanymi orzechami.
Zjadłabym taki porzadny kawalek :D
OdpowiedzUsuńTakie ciasta baardzo kojarzą mi się z jesienią - są więc idealne na ten moment :)
OdpowiedzUsuńFajne ciasto, ja bym z chęcią zjadła :)
OdpowiedzUsuńUpieczone - pyszne - zjedzone :) Przepis trafia do zeszytu, polecam wszystkim, którzy tu trafili :)
OdpowiedzUsuń