TRYB JASNY/CIEMNY

II MAŁOPOLSKA JESIEŃ ENOLOGICZNA - INAUGURACJA WYDARZENIA - FOTOREPORTAŻ


II MAŁOPOLSKA JESIEŃ ENOLOGICZNA 2016 - INAUGURACJA WYDARZENIA

Po raz drugi w Krakowie świętujemy wino i winiarstwo!
Małopolska Jesień Enologiczna jest jednym z największych  wydarzeń branży winiarskiej w Małopolsce. Stanowi platformę łączącą kulturę, tradycję i humanizm. Organizatorem Małopolskiej Jesieni Enologicznej jest Stowarzyszenie Kobiety i Wino zrzeszające przedsiębiorcze kobiety: importerki, restauratorki, enolożki, dziennikarki, blogerki oraz miłośniczki wina.
Kontynuując sukces zeszłorocznej edycji festiwalu Stowarzyszenie KOBIETY I WINO w tym roku szczególną uwagę zwraca na wpływ europejskiej tradycji winiarskiej na Kraków i Małopolskę. Uczestnicy tego wydarzenia będą mieli okazję poznać tradycję i historię winiarstwa Rumunii, Austrii i Włoch.

Cykl imprez związanych z drugą edycją Małopolskiej Jesieni Enologicznej zainaugurowano 28 września 2016 trzema wyjątkowymi degustacjami w formule Masterclass, które odbyły się w Sali Cnót w Pałacu Biskupa Erazma Ciołka przy ulicy Kanoniczej 17 w Krakowie oraz uroczystą kolacją w Komnacie Burgrabiego w Restauracji Pod Aniołami. Gośćmi spotkania byli Konsul Honorowy Austrii w Krakowie pan Andrzej Tombiński, przedstawiciel Izby Gospodarczej Austrii w Warszawie pan Karl Schmidt oraz przedstawiciel Accademia del Barolo i Dyrektor naczelny - dyrektor ds. marketingu Poderi Gianni Gagliardo pan Stefano Gagliardo.

Więcej zdjęć znajdziecie NA TEJ STRONIE

Masterclass - Wina Austriackie
Winnica Vereinte Winzer
 

Na zdjęciu: Hans Dowitch - Winnica Vereinte Winzer

Masterclass - Wina Rumuńskie
Winnica Winery Lacerta
 
Na zdjęciu: Monika Bielka-Vescovi, dyrektor Szkoły Sommelierów i prezes stowarzyszenia Kobiety i Wino oraz Mihai Necula, sommelier Winnica Lacerta 
Masterclass Barolo 
Na zdjęciu: Stefano Gagliardo z winnicy Poderi Gianni Gagliardo i przedstawiciel Accademia del Barolo 
 
 
Uroczysta kolacja w Komnacie Burgrabiego w Restauracji Pod Aniołami.
Uroczysta kolacja z udziałem Konsula Honorowego Austrii w Krakowie, pana Andrzeja Tombińskiego, odbyła się w Komnacie Burgrabiego w Restauracji pod Aniołami. Komnata ta znajduje się na pierwszym piętrze XIII wiecznej kamienicy przy ulicy Grodzkiej 35. Odrestaurowane, XVIII wieczne, oryginalne polichromie wspaniale oddawały atmosferę królewskiego Krakowa. W średniowieczu Komnata była zamieszkana przez Burgrabiego Zamku Wawelskiego.

Na zdjęciach: Półgęsek wędzony według staropolskich receptur podany z żurawiną i roszponką / 2012 Vereinte Winzer, Dürrau Blaufränkisch, Burgenland 

Na zdjęciach: Pasztet z wielu mięs podany z marynowaną gruszką i śliwką w occie / 2013 Lacerta Cuvee X, Rumunia 

Na zdjęciach: Świeże borowiki z patelni przygotowane na maśle z szalotką / 2012 San Ponzio Nebbiolo d’Alba DOC
 
Na zdjęciach: Czerwony barszcz dworski z pierożkami grzybowymi / 2015 Vereinte Winzer, Grüner Veltliner Classic, Burgenland 
barolo
Na zdjęciach: Comber z sarny marynowany w ziołach, pieczony w całości, podany w ogniu z sosem myśliwskim na czerwonym winie z leśnymi grzybami i kluską śląską / 2013 Lacerta Cuvee IX, Rumunia
2012 Barolo Gianni Gagliardo
Na zdjęciu: Jabłka i śliwy z polskich sadów zapiekane na czerwonym winie z cynamonem, z migdałową kruszonką podane w ogniu.
 
Na zdjęciu: Wędzona śliwa macerowana w alkoholu podana z płatkami oscypka

To nie koniec winiarskiej przygody w Małopolsce.
Na II Małopolską Jesień Enologiczną składa się bogaty program edukacyjny oraz nauka pewnego stylu życia, łączenia wina i jedzenia oraz języka związanego z winem. Ten festiwal wina i jedzenia adresowany jest do pasjonatów wina i dobrej kuchni oraz do miłośników historii i małopolskich tradycji.
 





Komentarze

SEZONOWA KUCHNIA

STYCZEŃ

LUTY

MARZEC

KWIECIEŃ

MAJ

CZERWIEC

LIPIEC

SIERPIEŃ

WRZESIEŃ

PAŹDZIERNIK

LISTOPAD

GRUDZIEŃ

KOLORY W KUCHNI

WIELOBARWNIE

BIAŁY

CZERWONY

FIOLETOWY

POMARAŃCZOWY

ZIELONY

ŻÓŁTY

POLECANE ARTYKUŁY

POLECANE

instagram @zycie_od_kuchni

Copyright © ŻYCIE OD KUCHNI