II MAŁOPOLSKA JESIEŃ ENOLOGICZNA - INAUGURACJA WYDARZENIA - FOTOREPORTAŻ
II MAŁOPOLSKA JESIEŃ ENOLOGICZNA 2016 - INAUGURACJA WYDARZENIA
Po raz drugi w Krakowie świętujemy wino i winiarstwo!
Małopolska Jesień Enologiczna jest jednym z największych wydarzeń branży winiarskiej w Małopolsce. Stanowi platformę łączącą kulturę, tradycję i humanizm. Organizatorem Małopolskiej Jesieni Enologicznej jest Stowarzyszenie Kobiety i Wino zrzeszające przedsiębiorcze kobiety: importerki, restauratorki, enolożki, dziennikarki, blogerki oraz miłośniczki wina.
Kontynuując
sukces zeszłorocznej edycji festiwalu Stowarzyszenie KOBIETY I WINO w tym roku szczególną uwagę zwraca na
wpływ europejskiej tradycji winiarskiej na Kraków i Małopolskę. Uczestnicy tego wydarzenia będą mieli okazję poznać tradycję i historię winiarstwa Rumunii, Austrii i Włoch.
Cykl
imprez związanych z drugą edycją Małopolskiej Jesieni Enologicznej
zainaugurowano 28 września 2016 trzema wyjątkowymi degustacjami w
formule Masterclass, które odbyły się w Sali Cnót w Pałacu Biskupa
Erazma Ciołka przy ulicy Kanoniczej 17 w Krakowie oraz uroczystą kolacją w Komnacie Burgrabiego w Restauracji Pod Aniołami. Gośćmi spotkania byli Konsul Honorowy Austrii w Krakowie pan Andrzej Tombiński, przedstawiciel Izby Gospodarczej
Austrii w Warszawie pan Karl Schmidt oraz przedstawiciel Accademia del
Barolo i Dyrektor naczelny - dyrektor ds. marketingu Poderi Gianni
Gagliardo pan Stefano Gagliardo.
Winnica Vereinte Winzer
Na zdjęciu: Hans Dowitch - Winnica Vereinte Winzer
Masterclass - Wina Rumuńskie
Winnica Winery Lacerta
Winnica Winery Lacerta
Na zdjęciu: Monika Bielka-Vescovi, dyrektor Szkoły Sommelierów i prezes stowarzyszenia Kobiety i Wino oraz Mihai Necula, sommelier Winnica Lacerta
Masterclass Barolo
Na zdjęciu: Stefano Gagliardo z winnicy Poderi Gianni Gagliardo i przedstawiciel Accademia del Barolo
Uroczysta kolacja w Komnacie Burgrabiego w Restauracji Pod Aniołami.
Uroczysta kolacja z udziałem Konsula Honorowego Austrii w Krakowie, pana Andrzeja Tombińskiego,
odbyła się w Komnacie Burgrabiego w Restauracji pod Aniołami. Komnata ta znajduje się na pierwszym piętrze XIII wiecznej kamienicy przy
ulicy Grodzkiej 35. Odrestaurowane, XVIII wieczne, oryginalne polichromie
wspaniale oddawały atmosferę królewskiego Krakowa. W średniowieczu Komnata była zamieszkana przez Burgrabiego Zamku Wawelskiego.
Na zdjęciach: Półgęsek wędzony według staropolskich receptur podany z żurawiną i roszponką / 2012 Vereinte Winzer, Dürrau Blaufränkisch, Burgenland
Na zdjęciach: Pasztet z wielu mięs podany z marynowaną gruszką i śliwką w occie / 2013 Lacerta Cuvee X, Rumunia
Na zdjęciach: Świeże borowiki z patelni przygotowane na maśle z szalotką / 2012 San Ponzio Nebbiolo d’Alba DOC
Na zdjęciach: Czerwony barszcz dworski z pierożkami grzybowymi / 2015 Vereinte Winzer, Grüner Veltliner Classic, Burgenland
Na zdjęciach: Comber z sarny marynowany w ziołach, pieczony w całości, podany w ogniu z sosem myśliwskim na czerwonym winie z leśnymi grzybami i kluską śląską / 2013 Lacerta Cuvee IX, Rumunia
2012 Barolo Gianni Gagliardo
2012 Barolo Gianni Gagliardo
Na zdjęciu: Jabłka i śliwy z polskich sadów zapiekane na czerwonym winie z cynamonem, z migdałową kruszonką podane w ogniu.
Na zdjęciu: Wędzona śliwa macerowana w alkoholu podana z płatkami oscypka
To nie koniec winiarskiej przygody w Małopolsce.
Na II Małopolską Jesień Enologiczną składa się bogaty program edukacyjny oraz nauka pewnego stylu życia, łączenia wina i jedzenia oraz języka związanego z winem. Ten festiwal wina i jedzenia adresowany jest do pasjonatów wina i dobrej kuchni oraz do miłośników historii i małopolskich tradycji.
Komentarze
Prześlij komentarz