III MAŁOPOLSKIE TARGI ŻYWNOŚCI "ZASMAKUJ Z UR" - FOTOREPORTAŻ
III Małopolskie Targi Żywności
"Zasmakuj z UR" organizowane corocznie przez Uniwersytet Rolniczy im.
Hugona Kołłątaja w Krakowie dobiegły końca. To impreza kulinarna o charakterze
targów żywności połączonych z rodzinnym piknikiem. Głównym celem targów
jest propagowanie zdrowego odżywiania i zdrowego, aktywnego stylu życia dla
całej rodziny oraz promocja regionalnych, tradycyjnych i lokalnych produktów z
Województwa Małopolskiego. Targi te stanowią więc wsparcie dla rozwoju
regionalnej przedsiębiorczości i regionalnej gospodarki, ale także wpływają na
wzrost świadomości ekologicznej konsumentów. Alternatywą dla globalnego systemu
jest żywność lokalna. Jej wyprodukowanie zużywa daleko mniej energii oraz
tworzy mniej zanieczyszczeń, śmieci i gazów cieplarnianych. Z punktu widzenia
ekologii niezwykle ważne jest więc wspieranie lokalnych inicjatyw,
producentów lokalnej żywności oraz promowanie lokalnego handlu żywnością
ekologiczną. Myśląc o ekologicznej żywności skupiamy się raczej na składzie
produktu, na sposobie hodowli roślin i zwierząt, na zanieczyszczeniu gleby i
powietrza, na użytych środkach ochrony roślin, a zapominamy o tym jak długą
drogę musiały przebyć kupowane przez nas produkty by trafiły na nasze talerze i
jaki ma to wpływ na ekosystem. Wzmożony transport żywności wiąże się z emisją
do atmosfery dwutlenku węgla oraz innych zanieczyszczeń co przyczynia się do
powstawania efektu cieplarnianego. Ilość energii niezbędnej do transportu
żywności znacznie przekracza ilość energii jaką organizm czerpie z posiłku i z
punktu widzenia ekologii nie jest to rachunek korzystny.
Jako autorzy bloga ŻYCIE OD KUCHNI z przyjemnością objęliśmy patronatem medialnym tegoroczną edycją Małopolskich Targów Żywności "Zasmakuj z UR".
Pogoda sprzyjała piknikowaniu
na świeżym powietrzu. Targi odwiedziły tysiące krakowian. Czekały na nich
otwarte wykłady na temat zdrowego odżywiania i zdrowej żywności poprowadzone
przez wykładowców Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie, pokazy kulinarne,
konsultacje z trenerem personalnym, pokazy tańca oraz gimnastyki. Nie zabrakło
też atrakcji dla najmłodszych. Dzieciaki doskonale bawiły się podczas warsztatów
plastycznych oraz zajęć z animatorami. Czekało na nich również wesołe
miasteczko, przejażdżki na koniach i kucykach oraz wystawa ptaków hodowanych w
gospodarstwach rolnych. W trakcie Targów odbyły się występy zespołów folklorystycznych,
grup tanecznych, zespołów wokalno-instrumentalnych oraz pokazy Zumby.
Na zdjęciach: elektryzujący występ Show-Balet "Shine".
Na zdjęciu: Atmosferę podgrzewa zespół Sorrir Por Favor angażując wszystkich do wspólnej zabawy.
Gorąco zachęcamy do obejrzenia w całości naszego fotoreportażu z tego wydarzenia.
Na zdjęciu: Atmosferę podgrzewa zespół Sorrir Por Favor angażując wszystkich do wspólnej zabawy.
Gorąco zachęcamy do obejrzenia w całości naszego fotoreportażu z tego wydarzenia.
Na zdjęciu: Uroczyste otwarcie targów
Suchary ze sceny nie leciały, już o to zadbał Adam Grzanka :)
Na zdjęciu od lewej: Wicemarszałek
Województwa Małopolskiego Wojciech Kozak, Prof. Florian Gambuś Prorektor ds. Nauki i Współpracy z
Zagranicą i Piotr Ćwik Wicewojewoda Małopolski.
W trakcie dwudniowych targów poznaliśmy
wyśmienity smak i aromat jednych z najlepszych w regionie miodów, wędlin, chlebów, soków, win, piw, dań gotowych
przygotowanych z regionalnych produktów, serów, wypieków, przetworów i całego bogactwa warzyw i owoców.
Suchary ze sceny nie leciały, już o to zadbał Adam Grzanka :)
Na zdjęciu: Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Winnica Garlicki Lamus
W trakcie Targów otwarte wykłady na temat zdrowego odżywiania i zdrowej żywności poprowadzili wykładowcy Uniwersytetu Rolniczego im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.
WYKŁADY
Sobota 01.10.2016 r.
WYKŁADY
Sobota 01.10.2016 r.
-
„Wartość odżywcza i prozdrowotna warzyw” - dr Aneta Grabowska (Wydział Biotechnologii i Ogrodnictwa)
-
„Rokitnik zwyczajny (Hippophaë rhamnoides L.) nieznany cud natury” - dr Urszula Sadowska (Wydział Inżynierii Produkcji i Energetyki)
-
„Rola ziół i przypraw w żywności” - prof. dr. hab. Elżbieta Pisulewska (Wydział Rolniczo-Ekonomiczny)
Niedziela 02.10.2016 r.
-
„Wartość odżywcza i prozdrowotna owoców” - dr hab. Ewa Dziedzic (Wydział Biotechnologii i Ogrodnictwa)
-
„Żywność na przestrzeni wieków” - dr Wiktor Berski (Wydział Technologii Żywności)
-
„Prośrodowiskowe aspekty rolnictwa ekologicznego” - prof. dr. hab. Kazimierz. Klima (Wydział Rolniczo-Ekonomiczny)
Na zdjęciu: dr Urszula Sadowska (Wydział Inżynierii Produkcji i Energetyki).
Na III Małopolskim Festiwalu Żywności "Zasmakuj z UR nie zabrakło również obecności organizacji pozarządowych. To wielki plus tego Festiwalu.
Zajęcia z trenerem personalnym.
I na zakończenie - rozstrzygnięcie
konkursu na „Najsympatyczniejszego Wystawcę” III Małopolskich Targów
Żywności "Zasmakuj z UR".
Na zdjęciu od lewej: Prorektor ds.
Dydaktycznych i Studenckich prof Sylwester Tabor, dr Aneta Grabowska
reprezentująca Stoisko Wydziału Biotechnologii i Ogrodnictwa i Dyrektor
Centrum Kultury i Kształcenia Ustawicznego Michał Szandula.
Stoisko Wydziału Biotechnologii i Ogrodnictwa.
Więcej naszych zdjęć z III Małopolskich Targów Żywności "Zasmakuj z UR" znajdziecie na fanpagu naszego bloga na FB [KLIK]
Stoisko Wydziału Biotechnologii i Ogrodnictwa.
Więcej naszych zdjęć z III Małopolskich Targów Żywności "Zasmakuj z UR" znajdziecie na fanpagu naszego bloga na FB [KLIK]
Komentarze
Prześlij komentarz