TRYB JASNY/CIEMNY

III MAŁOPOLSKIE TARGI ŻYWNOŚCI "ZASMAKUJ Z UR" - FOTOREPORTAŻ

zasmakuj z ur, trgi zywnosci, uniwersytet rolniczy w krakowie, malopolska, krakow
III Małopolskie Targi Żywności "Zasmakuj z UR" organizowane corocznie przez Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie dobiegły końca. To impreza kulinarna o charakterze targów żywności połączonych z rodzinnym piknikiem. Głównym celem targów  jest propagowanie zdrowego odżywiania i zdrowego, aktywnego stylu życia dla całej rodziny oraz promocja regionalnych, tradycyjnych i lokalnych produktów z Województwa Małopolskiego. Targi te stanowią więc wsparcie dla rozwoju regionalnej przedsiębiorczości i regionalnej gospodarki, ale także wpływają na wzrost świadomości ekologicznej konsumentów. Alternatywą dla globalnego systemu jest żywność lokalna. Jej wyprodukowanie zużywa daleko mniej energii oraz tworzy mniej zanieczyszczeń, śmieci i gazów cieplarnianych. Z punktu widzenia ekologii niezwykle ważne jest więc wspieranie  lokalnych inicjatyw, producentów lokalnej żywności oraz promowanie lokalnego handlu żywnością ekologiczną. Myśląc o ekologicznej żywności skupiamy się raczej na składzie produktu, na sposobie hodowli roślin i zwierząt, na zanieczyszczeniu gleby i powietrza, na użytych środkach ochrony roślin, a zapominamy o tym jak długą drogę musiały przebyć kupowane przez nas produkty by trafiły na nasze talerze i jaki ma to wpływ na ekosystem. Wzmożony transport żywności wiąże się z emisją do atmosfery dwutlenku węgla oraz innych zanieczyszczeń co przyczynia się do powstawania efektu cieplarnianego. Ilość energii niezbędnej do transportu żywności znacznie przekracza ilość energii jaką organizm czerpie z posiłku i z punktu widzenia ekologii nie jest to rachunek korzystny.

Jako autorzy bloga ŻYCIE OD KUCHNI z przyjemnością objęliśmy patronatem medialnym tegoroczną edycją Małopolskich Targów Żywności "Zasmakuj z UR". 

sosta, olej, zasmakuj w ur, malopolskie targi zywnosci, olej dyniowy, zycie od kuchni

Pogoda sprzyjała piknikowaniu na świeżym powietrzu. Targi odwiedziły tysiące krakowian. Czekały na nich otwarte wykłady na temat zdrowego odżywiania i zdrowej żywności poprowadzone przez wykładowców Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie, pokazy kulinarne, konsultacje z trenerem personalnym, pokazy tańca oraz gimnastyki. Nie zabrakło też atrakcji dla najmłodszych. Dzieciaki doskonale bawiły się podczas warsztatów plastycznych oraz zajęć z animatorami. Czekało na nich również wesołe miasteczko, przejażdżki na koniach i kucykach oraz wystawa ptaków hodowanych w gospodarstwach rolnych. W trakcie Targów odbyły się  występy zespołów folklorystycznych, grup tanecznych, zespołów wokalno-instrumentalnych oraz pokazy Zumby.

Na zdjęciach: elektryzujący występ Show-Balet "Shine".
  
 
Na zdjęciu: Atmosferę podgrzewa zespół Sorrir Por Favor angażując wszystkich do wspólnej zabawy.

Gorąco zachęcamy do obejrzenia w całości naszego fotoreportażu z tego wydarzenia.



Na zdjęciu: Uroczyste otwarcie targów

wojciech kozak, florian gambus, piotr cwik, zasmakuj z ur, malopolskie targi zywnosci


Na zdjęciu od lewej: Wicemarszałek Województwa Małopolskiego Wojciech Kozak, Prof. Florian Gambuś Prorektor ds. Nauki i Współpracy z Zagranicą i Piotr Ćwik Wicewojewoda Małopolski.
 
miod, targi zywnosci, malopolskie targi zywnosci, zasmakuj z urW trakcie dwudniowych targów poznaliśmy wyśmienity smak i aromat jednych z najlepszych w regionie miodów, wędlin, chlebów, soków, win, piw, dań gotowych przygotowanych z regionalnych produktów, serów, wypieków, przetworów i całego bogactwa warzyw i owoców.

 







platek, wedliny, zasmakuj z ur
adam grzanka, zasmakuj z ur, targi zywnosci, konferansjer

Suchary ze sceny nie leciały, już o to zadbał Adam Grzanka :)

uniwersyteckie grono, uniwersytet rolniczy w krakowie, winnica garlicki lamus
Na zdjęciu: Uniwersytet Rolniczy im. Hugona Kołłątaja w Krakowie - Winnica Garlicki Lamus 
  

ser kozi, zasmakuj z ur, malopolskie targi zywnosci

dynie
sady wincenta, sok



W trakcie Targów otwarte wykłady na temat zdrowego odżywiania i zdrowej żywności poprowadzili wykładowcy Uniwersytetu Rolniczego im. Hugona Kołłątaja w Krakowie.

 WYKŁADY

Sobota 01.10.2016 r.

  •   „Wartość odżywcza i prozdrowotna warzyw” - dr Aneta Grabowska (Wydział Biotechnologii i Ogrodnictwa)
  •   „Rokitnik zwyczajny (Hippophaë rhamnoides L.) nieznany cud natury” - dr Urszula Sadowska (Wydział Inżynierii Produkcji i Energetyki)
  •   „Rola ziół i przypraw w żywności” - prof. dr. hab. Elżbieta Pisulewska (Wydział Rolniczo-Ekonomiczny)


Niedziela 02.10.2016 r.

  •   „Wartość odżywcza i prozdrowotna owoców” - dr hab. Ewa Dziedzic (Wydział Biotechnologii i Ogrodnictwa)
  • „Żywność na przestrzeni wieków” - dr Wiktor Berski (Wydział Technologii Żywności)
  •   „Prośrodowiskowe aspekty rolnictwa ekologicznego” - prof. dr. hab. Kazimierz. Klima (Wydział Rolniczo-Ekonomiczny) 

urszula sadowska Na zdjęciu: dr Urszula Sadowska (Wydział Inżynierii Produkcji i Energetyki).

 



suska sechlonska

idea fiy



 
Na III Małopolskim Festiwalu Żywności "Zasmakuj z UR nie zabrakło również obecności organizacji pozarządowych. To wielki plus tego Festiwalu.
 
Na zdjęciach:  Stoisko Fundacji Anny Dymnej "Mimo Wszystko" i " Koszulki noszone z czułością".
 
Zajęcia z trenerem personalnym.

Atrakcje dla najmłodszych:
 


Warsztaty plastyczne dla dzieci.
I na zakończenie - rozstrzygnięcie konkursu na „Najsympatyczniejszego Wystawcę” III Małopolskich Targów Żywności "Zasmakuj z UR". 

Na zdjęciu od lewej: Prorektor ds. Dydaktycznych i Studenckich prof Sylwester Tabor, dr Aneta Grabowska reprezentująca Stoisko Wydziału Biotechnologii i Ogrodnictwa i Dyrektor Centrum Kultury i Kształcenia Ustawicznego Michał Szandula.
 

Stoisko Wydziału Biotechnologii i Ogrodnictwa.

Więcej naszych zdjęć z  III Małopolskich Targów Żywności "Zasmakuj z UR" znajdziecie na fanpagu naszego bloga na FB [KLIK]

 

Komentarze

SEZONOWA KUCHNIA

STYCZEŃ

LUTY

MARZEC

KWIECIEŃ

MAJ

CZERWIEC

LIPIEC

SIERPIEŃ

WRZESIEŃ

PAŹDZIERNIK

LISTOPAD

GRUDZIEŃ

KOLORY W KUCHNI

WIELOBARWNIE

BIAŁY

CZERWONY

FIOLETOWY

POMARAŃCZOWY

ZIELONY

ŻÓŁTY

POLECANE ARTYKUŁY

POLECANE

instagram @zycie_od_kuchni

Copyright © ŻYCIE OD KUCHNI