KOTLETY JAGNIĘCE Z PISTACJAMI I SOSEM Z BIAŁYCH WARZYW
Kotlety jagnięce to prawdziwy rarytas. Jagnięcina jest mięsem pozyskiwanym z młodych owiec lub baranów żywionych wyłącznie mlekiem matki. Ich wiek nie przekracza 60 dni.
Przygotowanie kotletów jagnięcych nie jest tak trudne jak ich zdobycie. Z pewnością nie uda wam się ich kupić w każdym "sklepie za rogiem" ale warto poszukać w swojej okolicy dostawcę jagnięciny bo jest to niezwykle delikatne, lekkostrawne,
soczyste i chude mięso. Często bywa niedoceniane, a szkoda, bo z medycznego
punktu widzenia jest bardzo zdrowe. Ma wysoką wartość odżywczą - dużo białka i witamin A, B1 i B2. Zawiera kwasy orotowe powstrzymujące namnażanie się komórek
nowotworowych. Dzięki nim u owiec nie występują nowotwory złośliwe co jest absolutnym
fenomen z biologicznego i medycznego punktu widzenia. Lekarze i
dietetycy zalecają jedzenia owczego mięsa i mleka jako formę diety
połączonej z profilaktyką. Jest bogate w kwas linolowy mający silne działanie przeciwutleniające i obniżający poziom złego cholesterolu we krwi.
Unikalne walory kulinarne jagnięciny sprawiają, że trafia na najznamienitsze stoły i do najlepszych restauracji.
Proponujemy wam dziś danie wyjątkowo smaczne i aromatyczne, a przy tym łatwe w wykonaniu. Aby je przygotować nie będziecie musieli godzinami stać w kuchni przy garach. Podpowiemy wam jak ułatwić sobie jego przygotowanie. Kotlety jagnięce z pistacjami i sosem z białych warzyw uświetnią uroczysty obiad rodzinny i romantyczną kolację we dwoje; doskonale sprawdzą się jako danie świąteczne.
SKŁADNIKI NA 4 PORCJE:
* 12 kotletów jagnięcych (liczymy 3 na jedną porcję)
* 100 g solonych pistacji
MARYNATA DO MIĘSA:
* 3 gałązki świeżego rozmarynu
* 1 duży ząbek czosnku
* 2 gałązki świeżej mięty
* kolorowy pieprz
* 5 łyżek oleju rzepakowego
DODATKI:
* 400 g brązowego ryżu
* 300 g jarmużu
* 2 ząbki czosnku
* 3 łyżki oleju rzepakowego
* sól
* świeżo zmielony pieprz
SOS Z BIAŁYCH WARZYW:
* 1 opakowanie zupy krem z białych warzyw POLTINO
* 1 łyżka zimnego masła
MARYNOWANIE MIĘSA:
Do oleju dodajemy grubo tłuczony pieprz kolorowy, cienkie plastry czosnku, gałązki świeżego rozmarynu, listki mięty i majeranku. Tak przygotowaną marynatą pokrywamy kotlety jagnięce i pozostawiamy je w lodówce na minimum 1 godzinę.
DODATKI:
Brązowy ryż gotujemy zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.
Z dokładnie umytych liści jarmużu wycinamy wszystkie twarde łodyżki i żyłki. Jarmuż siekamy i dusimy przez kilka minut na oleju (do odparowania wody). Doprawiamy go zmiażdżonym w wyciskarce czosnkiem, sola oraz świeżo zmielonym pieprzem i mieszamy go z ugotowanym brązowym ryżem.
SOS:
Dziś pójdziemy na skróty, ale nie będzie to zła droga. Do przygotowania gęstego, aksamitnego sosu z białych warzyw wykorzystamy mrożoną zupę POLTINO. To pierwszy tego typu produkt na polskim rynku. Wyprodukowano go wyłącznie z polskich warzyw, w 100% z naturalnych składników (bez dodatku konserwantów, wzmacniaczy smaku i sztucznych barwników). W składzie zupy: kalafiory, ziemniaki, pietruszka, selery, cebula, masło, skrobia kukurydziana, bulion wegetariański, cukier, olej roślinny rzepakowy, przyprawy, woda). Produkt ten może służyć nam zarówno do błyskawicznego przygotowania smacznej, pełnowartościowej, kremowej zupy jak i do przyrządzenia aksamitnego, pełnego smaku sosu.
WYKONANIE:
Zawartość opakowania z zupą przekładamy do garnka i często mieszając doprowadzamy do wrzenia. Następnie gotujemy na bardzo małym ogniu stale mieszając przez około 5 minut (do momentu aż odparuje 1/3 płynu). Garnek z sosem zdejmujemy z kuchenki i dodajemy do niego łyżkę zimnego masła; mieszamy. Sosu już nie zagotowujemy; jest gęsty, aromatyczny, pyszny i co najważniejsze - bardzo szybki i łatwy w wykonaniu. Firma POLTINO wprowadziła na rynek kremowe zupy w 4 smakach: pomidory z bazylią, zielony groszek z tymiankiem, brokuły z koperkiem i białe warzywa. Wszystkie świetnie nadają się do błyskawicznego przygotowania smacznych sosów, które doskonale wzbogacą smak wielu potraw.
KOTLETY JAGNIĘCE:
Solone pistacje obieramy ze skorupek i drobno siekamy.
Zamarynowane kotlety jagnięce smażymy na dobrze rozgrzanej patelni przez około 3 minuty z każdej strony. Gotowe posypujemy posiekanymi pistacjami i podajemy z brązowym ryżem z jarmużem oraz sosem z białych warzyw.
Fajny przepis na pożywne danie dla rodziny. Gratuluje pomysłu i pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńsuper
OdpowiedzUsuń