RESTAURANT WEEK KRAKÓW TOWARZYSKOŚĆ TO ZDROWIE
Przed nami jesienna edycja FESTIWALU RESTAURANT WEEK, który odbędzie się w Polsce w dniach od 21 do 30 października. Od 2014 roku uczestniczą w nim starannie dobrane, najlepsze, autorskie Restauracje z największych polskich miast. Jest to prawdziwe święto dla miłośników dobrego jedzenia, które umożliwia jego uczestnikom obserwowanie jak zmienia się polska scena gastronomiczna. Celem
Festiwalu jest wspieranie rozwoju i promocja najlepszych, polskich
restauracji i przybliżanie gościom zarówno tradycyjnej, regionalnej
kuchni jak i światowych trendów kulinarnych.
Tematem przewodnim nadchodzącej edycji festiwalu jest hasło TOWARZYSKOŚĆ TO ZDROWIE !
To
fantastyczna okazja aby spotkać się z bliskimi i przyjaciółmi przy
wspólnym stole, rozmowie i dobrym jedzeniu. Tak najprzyjemniej i
najłatwiej budować dobre relacje z innymi. Mają one zbawienny wpływ nie tylko na nasze dobre samopoczucie, ale również na nasze zdrowie. Takich bezpośrednich, życzliwych kontaktów z innymi ludźmi nic nam nie zastąpi. Jak pokazują badania naukowe aby długo żyć i zachować dobre zdrowie nie wystarczy przestrzegać odpowiedniej diety; równie ważne jest wspólne spożywanie posiłków z bliskimi i zachowanie z nimi serdecznych relacji.
Wspólnie z przyjaciółmi odwiedźcie więc najlepsze polskie restauracje. Aby jeszcze bardziej rozbudzić polską towarzyskość, organizatorzy Festiwalu Restaurant Week
promują liczniejsze wspólne wyjścia na Festiwal. Przy rezerwacji
8-osobowego stolika ósmy gość odwiedza restaurację za darmo. Na stoliki można już polować w Warszawie, Krakowie, Poznaniu, Wrocławiu,
Trójmieście, Toruniu, Lublinie, Łodzi, Szczecinie i Białymstoku. To najlepsza okazja by poznać nowe, ciekawe smaki, kuchnie i Restauracje. Każda z restauracji biorąca udział w Restaurant Week przygotowuje specjalne, popisowe trzydaniowe menu festiwalowe na które składa się przystawka, danie główne i deser w niezwykle przystępnej cenie 39 zł od osoby.
Jako ambasadorzy Festiwalu Restaurant Week mieliśmy niezwykłą przyjemność poznać festiwalowe menu, które zaprezentuje w czasie nadchodzącego Festiwalu jedna z krakowskich Restauracji.
Prezentując fotoreportaż z naszej wizyty w Restauracji Biała Róża w Krakowie pragniemy zachęcić was do udziału w nadchodzącej edycji Festiwalu Restaurant Week.
Prezentując fotoreportaż z naszej wizyty w Restauracji Biała Róża w Krakowie pragniemy zachęcić was do udziału w nadchodzącej edycji Festiwalu Restaurant Week.
Festiwalowe menu wszystkich Restauracji biorących udział w Festiwalu możecie poznać na stronie RESTAURANT WEEK. Tam również możecie dokonywać rezerwacji stolików w wybranych przez was miastach i restauracjach.
Autorem festiwalowego menu w krakowskiej Restauracji Biała Róża jest Łukasz Cichy, Szef Kuchni tej restauracji, który przygotował dla gości festiwalu dwa warianty menu do wyboru (w tym jedno wegetariańskie).
Mieliśmy przyjemność próbować obydwu, trzydaniowych zestawów festiwalowych. Te dania niesamowicie oddziaływały na wszystkie nasze zmysły. Nie tylko doskonały, wyważony smak czy aromat potrawy decydował o jej odbiorze, ale równiej jej żywe, intensywne barwy i różnorodna tekstura, która nie tylko zmysł dotyku, ale i słuchu angażuje. Łukasz Cichy fenomenalnie wykorzystuje kontrasty. Posługując się różnymi technikami kulinarnymi w jednym daniu zgrabnie łączy elementy o delikatnej, kremowej naturze ze składnikami chrupiącymi, przejrzysty sos pojawia się na talerzu obok gęstego musu, składniki płynne obok stałych. Tego nie można opisać, to trzeba spróbować ! Tworząc na talerzu kompozycję dania jest jak artysta. Sztuka kulinarna, to jest takie wieloznaczne określenie, takie słowo klucz doskonale oddające to co odnajdziecie w Restauracji Biała Róża w Krakowie.
PRZYSTAWKA :
Menu 1 i 2
Krem z kiszonej kapusty charsznickiej, marynowane jabłko korzenne, piana z cydru, puder z tapioki i oleju lnianego, czips z ciemnego chleba.
DANIE GŁÓWNE
Menu 1
Pręga wołowa marynowana 24
godziny, a następnie gotowana metodą sous-vide, ziemniaki z popiołem z
pora, pure z dyni, pigwowiec, marynowana dynia, sos demi glace
Menu 2 (wegetariańskie)
Grillowany
burak, por, dynia, kluseczki z jarmużu, sos yuzu, sorbet z buraka lekko
podkręcony chili, kiełki z zielonego groszku, czips z kaszy krakowskiej
i gryczanej.
DESER
Menu 1 i 2
Deser: lody śliwkowe, kruszonka cynamonowa, maślanka, jarzębina, ciasto cygaretkowe, sos szafranowy, beza, kruszone ciastko migdałowe
W tegorocznej, jesiennej edycji Festiwalu Restaurant Week wezmą udział 33 najlepsze Restauracje w Krakowie:
Albertina Restaurant & Wine, Hotel Pod Różą i Restauracja Amarone, Augusta Restauracja & Cocktail Bar, Barka, Restauracja Biała Róża, Bistro 11, CORSE - Restauracja Korsykańska, Kraków, Dystrykt One, EDO Fusion Japanese Restaurant, Enoteka Pergamin, Etnika, Garden Restauracja, GRUSZKA NOVA, Hilton Garden Inn Krakow Airport, Hurry Curry Kraków, Il Calzone - Restauracja i Winiarnia, Winiarnia - Restauracja Klimaty Południa, Le Scandale, Restauracja Magnifica - Hotel Farmona, Kraków, Restauracja Malva, Musso Sushi, NINE Kitchen - Sushi & Fusion Kraków, Restauracja Qualita, Rzeźnia- Ribs on Fire Stare Miasto, Scandale Royal, Restauracja STóŁ, Restauracja Sukiennice, Trufla, Twój Kucharz, Veganic, Włoska, ZaKładka - Food & Wine, Zalewajka
super
OdpowiedzUsuńd
OdpowiedzUsuń