TRYB JASNY/CIEMNY

RESTAURANT WEEK KRAKÓW TOWARZYSKOŚĆ TO ZDROWIE

restaurant week, restaurant week polska, restauracja biala roza, krakow, festiwal, zycie od kuchni


Przed nami jesienna edycja FESTIWALU RESTAURANT WEEK, który odbędzie się w Polsce w dniach od 21 do 30 października. Od 2014 roku uczestniczą w nim starannie dobrane, najlepsze, autorskie Restauracje z największych polskich miast. Jest to prawdziwe święto dla miłośników dobrego jedzenia, które umożliwia jego uczestnikom obserwowanie jak zmienia się polska scena gastronomiczna. Celem Festiwalu jest wspieranie rozwoju i promocja najlepszych, polskich restauracji i przybliżanie gościom zarówno tradycyjnej, regionalnej kuchni jak i światowych trendów kulinarnych.

Tematem przewodnim nadchodzącej edycji festiwalu jest hasło TOWARZYSKOŚĆ TO ZDROWIE ! 

To fantastyczna okazja aby spotkać się z bliskimi i przyjaciółmi przy wspólnym stole, rozmowie i dobrym jedzeniu. Tak najprzyjemniej i najłatwiej budować dobre relacje z innymi. Mają one zbawienny wpływ nie tylko na nasze dobre samopoczucie, ale również na nasze zdrowie. Takich bezpośrednich, życzliwych kontaktów z innymi ludźmi nic nam nie zastąpi. Jak pokazują badania naukowe aby długo żyć i zachować dobre zdrowie nie wystarczy przestrzegać odpowiedniej diety; równie ważne jest wspólne spożywanie posiłków z bliskimi i zachowanie z nimi serdecznych relacji.
Wspólnie z przyjaciółmi odwiedźcie więc najlepsze polskie restauracje. Aby jeszcze bardziej rozbudzić polską towarzyskość, organizatorzy Festiwalu Restaurant Week promują liczniejsze wspólne wyjścia na Festiwal. Przy rezerwacji 8-osobowego stolika ósmy gość odwiedza restaurację za darmo. Na stoliki można już polować w Warszawie, Krakowie, Poznaniu, Wrocławiu, Trójmieście, Toruniu, Lublinie, Łodzi, Szczecinie i Białymstoku. To najlepsza okazja by poznać nowe, ciekawe smaki, kuchnie i Restauracje. Każda z restauracji biorąca udział w Restaurant Week przygotowuje specjalne, popisowe trzydaniowe menu festiwalowe na które składa się przystawka, danie główne i deser w niezwykle przystępnej cenie 39 zł od osoby. 


Jako ambasadorzy Festiwalu Restaurant Week mieliśmy niezwykłą przyjemność poznać festiwalowe menu, które zaprezentuje w czasie nadchodzącego Festiwalu jedna z krakowskich Restauracji. 

restaurant week, restaurant week polska, restauracja biala roza, krakow, festiwal, zycie od kuchni

Prezentując fotoreportaż z naszej wizyty  w Restauracji Biała Róża w Krakowie pragniemy zachęcić was do udziału w nadchodzącej edycji Festiwalu Restaurant Week. 

Festiwalowe menu wszystkich Restauracji biorących udział w Festiwalu możecie poznać na stronie RESTAURANT WEEK. Tam również możecie dokonywać rezerwacji stolików w wybranych przez was miastach i restauracjach. 


restaurant week, restaurant week polska, lukasz cichy, restauracja biala roza, krakow, festiwal, zycie od kuchni
Autorem festiwalowego menu w krakowskiej Restauracji Biała Róża jest Łukasz Cichy, Szef Kuchni tej restauracji, który przygotował  dla gości festiwalu dwa warianty menu do wyboru (w tym jedno wegetariańskie).
Mieliśmy przyjemność próbować obydwu, trzydaniowych zestawów festiwalowych. Te dania niesamowicie oddziaływały na wszystkie nasze zmysły. Nie tylko doskonały, wyważony smak czy aromat potrawy decydował o jej odbiorze, ale równiej jej żywe, intensywne barwy i różnorodna tekstura, która nie tylko zmysł dotyku, ale i słuchu angażuje. Łukasz Cichy fenomenalnie wykorzystuje kontrasty. Posługując się różnymi technikami kulinarnymi w jednym daniu zgrabnie łączy elementy o delikatnej, kremowej naturze ze składnikami chrupiącymi, przejrzysty sos pojawia się na talerzu obok gęstego musu, składniki płynne obok stałych. Tego nie można opisać, to trzeba spróbować ! Tworząc na talerzu kompozycję dania jest jak artysta. Sztuka kulinarna, to jest takie wieloznaczne określenie, takie słowo klucz doskonale oddające to co odnajdziecie w Restauracji Biała Róża w Krakowie. 

PRZYSTAWKA :
Menu 1 i 2
Krem z kiszonej kapusty charsznickiej, marynowane jabłko korzenne, piana z cydru, puder z tapioki i oleju lnianego, czips z ciemnego chleba.


restaurant week, restaurant week polska, restauracja biala roza, krakow, kapusta charsznicka, zupa, przystawka,festiwal, zycie od kuchni
restaurant week, restaurant week polska, restauracja biala roza, lukasz cichy, krakow, kapusta charsznicka, zupa, przystawka, festiwal, zycie od kuchni
restaurant week, restaurant week polska, restauracja biala roza, lukasz cichy, kapusta charsznicka, zupa, przystawka,krakow, festiwal, zycie od kuchni


DANIE GŁÓWNE
Menu 1
Pręga wołowa marynowana 24 godziny, a następnie gotowana metodą sous-vide, ziemniaki z popiołem z pora, pure z dyni, pigwowiec, marynowana dynia, sos demi glace


restaurant week, restaurant week polska, restauracja biala roza, lukasz cichy, prega wolowa, danie glowne, krakow, festiwal, zycie od kuchni


restaurant week, restaurant week polska, restauracja biala roza, prega wolowa, krakow, festiwal, zycie od kuchni

DANIE GŁÓWNE
Menu 2 (wegetariańskie)
Grillowany burak, por, dynia, kluseczki z jarmużu, sos yuzu, sorbet z buraka lekko podkręcony chili, kiełki z zielonego groszku, czips z kaszy krakowskiej i gryczanej.

restaurant week, restaurant week polska, restauracja biala roza, lukasz cichy, buraki, danie wegetarianskie, krakow, festiwal, zycie od kuchni

restaurant week, restaurant week polska, restauracja biala roza, buraki, sorbet z burakow, wegetarianskie, krakow, festiwal, zycie od kuchniDESER
Menu 1 i 2
Deser: lody śliwkowe, kruszonka cynamonowa, maślanka, jarzębina, ciasto cygaretkowe, sos szafranowy, beza, kruszone ciastko migdałowe

restaurant week, restaurant week polska, restauracja biala roza, lukasz cichy, deser, krakow, festiwal, zycie od kuchni

W tegorocznej, jesiennej edycji Festiwalu Restaurant Week wezmą udział 33 najlepsze Restauracje w Krakowie:

Albertina Restaurant & Wine, Hotel Pod Różą i Restauracja Amarone, Augusta Restauracja & Cocktail Bar, Barka, Restauracja Biała Róża, Bistro 11, CORSE - Restauracja Korsykańska, Kraków, Dystrykt One, EDO Fusion Japanese Restaurant, Enoteka Pergamin, Etnika, Garden Restauracja, GRUSZKA NOVA, Hilton Garden Inn Krakow Airport, Hurry Curry Kraków, Il Calzone - Restauracja i Winiarnia, Winiarnia - Restauracja Klimaty Południa, Le Scandale, Restauracja Magnifica - Hotel Farmona, Kraków, Restauracja Malva, Musso Sushi, NINE Kitchen - Sushi & Fusion Kraków, Restauracja Qualita, Rzeźnia- Ribs on Fire Stare Miasto, Scandale Royal, Restauracja STóŁ, Restauracja Sukiennice, Trufla, Twój Kucharz, Veganic, Włoska, ZaKładka - Food & Wine, Zalewajka

Komentarze

Prześlij komentarz

SEZONOWA KUCHNIA

STYCZEŃ

LUTY

MARZEC

KWIECIEŃ

MAJ

CZERWIEC

LIPIEC

SIERPIEŃ

WRZESIEŃ

PAŹDZIERNIK

LISTOPAD

GRUDZIEŃ

KOLORY W KUCHNI

WIELOBARWNIE

BIAŁY

CZERWONY

FIOLETOWY

POMARAŃCZOWY

ZIELONY

ŻÓŁTY

POLECANE ARTYKUŁY

POLECANE

instagram @zycie_od_kuchni

Copyright © ŻYCIE OD KUCHNI