ZUPA GULASZOWA Z CIECIERZYCĄ
Na jesienne chłody proponujemy
wam sycącą i pyszną zupę gulaszową z ciecierzycą. Smaczku i niesamowitej barwy
dodaje jej czarna marchew (zwana też fioletową). To jedna z najstarszych odmian
marchewki. Można by rzec, że to pramarchew. W smaku nie różni się zasadniczo od
powszechnie dziś uprawianej marchewki pomarańczowej, ale ma 12 razy więcej antyoksydantów i 40 % więcej
beta-karotenu niż ona. Warto więc ją kupować lub uprawiać w przydomowym ogródku. Rodzaj
i ilość zawartych w warzywach i owocach odżywczych związków zależy od
ich barwy. Im intensywniejsza barwa owoców lub warzyw - tym więcej
korzystnych
dla zdrowia substancji w nich się kryje. Są to witaminy, mikroelementy i
przeciwutleniacze. Naukowcy podzielili warzywa i owoce na 5 grup kolorystycznych: białe, żółte, pomarańczowe, czerwone, fioletowe i zielone. Dietetycy
i lekarze radzą, by każdego dnia jeść pięć porcji warzyw i owoców
(surowych, gotowanych lub w formie soku) i aby znajdowały się one w
każdym z naszych posiłków. Ważne jest również aby to były warzywa ze
wszystkich grup kolorystycznych. Do naszej zupy trafiły więc marchewki w trzech kolorach: pomarańczowym, żółtym i fioletowym oraz czerwona papryka i zielony jarmuż. Odnajdziecie w niej również ciecierzycę zwaną także grochem
włoskim. Była powszechnie
stosowana w kuchni staropolskiej, a później jakby zapomniana, ale obecnie
znowu wraca do łask. Świetnie nadaje się do wszelkiego rodzaju past, sałatek, zup i gulaszów. Jest
idealna jako składnik tzw. potraw jednogarnkowych. Do dzieła więc :)
składniki :
* 1 kg łopatki wieprzowej
* 200 g suchej ciecierzycy (polecamy ciecierzycę firmy Lestello)
* 6 marchewek: 2 żółte, 2 fioletowe i 2 pomarańczowe
* 2 cebule
* 1 czerwona papryka
* 500 ml przecieru pomidorowego w kartonie lub domowego
* 250 g jarmużu
* 3 łyżki oleju rzepakowego
* 1 papryczka chili
* 1 duży ząbek czosnku
* 3 gałązki świeżego lubczyku
* sporo świeżo zmielonego kolorowego pieprzu
* sól ziołowa (z umiarem)
* ser żółty długodojrzewający
wykonanie:
Ciecierzycę Lestello zalewamy wodą i pozostawiamy na parę godzin (np. na noc) do namoczenia. Następnie płuczemy ją i po zagotowaniu gotujemy pod przykryciem w lekko osolonej wodzie nieco ponad godzinę; odcedzamy.
Mięso myjemy i kroimy na kawałki.
Kolorowe marchewki obieramy i kroimy w plastry o grubości około 4 mm, a czerwoną paprykę kroimy w dużą kostkę.
Cebule kroimy w niezbyt drobną kostkę.
Papryczkę chili kroimy w cienkie plasterki.
Jarmuż bardzo dokładnie myjemy (w niezliczonych zakamarkach jego liści lubią chować się malutkie żyjątka). Z liści jarmużu wycinamy łodygi oraz twarde nerwy i rwiemy je na mniejsze kawałki.
Gałązki lubczyku związujemy białą, bawełnianą nitką kuchenną.
Ser żółty długodojrzewajacy ucieramy na tarle o grubych oczkach.
Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy na niego kawałki mięsa; obsmażamy je ze wszystkich stron często mieszając do momentu aż mięso zbieleje. Dodajemy cebulę i smażymy nadal przez 5 minut. Wlewamy wodę tak, aby przykryła mięso i dusimy pod przykryciem przez 30 minut. Dolewamy przecier pomidorowy, wrzucamy pokrojone marchewki, paprykę, wiązkę lubczyku i papryczkę chili. Solimy z umiarem. Całość dusimy przez kolejne 30 minut (do momentu aż mięso będzie miękkie). W razie potrzeby dolewamy wodę; ma powstać gęsta od warzyw i mięsa zupa. Dodajemy ugotowana ciecierzycę i porwany na kawałki jarmuż. Wyławiamy związane gałązki lubczyku (już oddały swój smak). Całość doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem kolorowym oraz zmiażdżonym w wyciskarce czosnkiem i zagotowujemy.
Zupę podajemy posypaną tartym serem długodojrzewajacym.
Zupa gulaszowa to jedno z moich ulubionych dań :)
OdpowiedzUsuńnie jadłam takiego jeszcze
OdpowiedzUsuń