PRALINKI CZEKOLADOWO-MIGDAŁOWE NA BAZIE Z FASOLI
Zazwyczaj
to co dobre jest albo niezdrowe, albo bardzo tuczące, albo w najlepszym
razie niemoralne. Nie będziemy twierdzić, że nasze
czekoladowo-migdałowe pralinki są zdrowe (mają w końcu w swoim składzie
cukier), ale na pewno są pyszne i mają w sobie zaskakująco dużo
wartościowych składników odżywczych. Możecie więc je jeść bez wyrzutów
sumienia :)
CZEKOLADOWO-MIGDAŁOWE PRALINKI NA BAZIE Z FASOLI Z DODATKIEM EKSPANDOWANEGO PROSA I ŻURAWINY
Tak, dobrze przeczytaliście :)
Dziś przedstawiamy wam przepis na pralinki wykonane na bazie fasoli. Smakują genialnie. Jedząc je nigdy nie zgadlibyście że to gotowana fasola jest bazą masy z której zostały wykonane; jest absolutnie niewyczuwalna w smaku. To możemy wam zagwarantować!
CO ZDROWEGO KRYJE SIĘ W NASZYCH PRALINKACH ?
* Fasola Jaś karłowy to doskonałe źródło
łatwo przyswajalnego i pełnowartościowego białka czyli głównego budulca
naszego ciała. Jest bogatym źródłem witamin z
grupy B odpowiedzialnych za prawidłowy stan naszej skory, włosów i
paznokci. Poza tym fasola jest bogata w fosfor, potas, magnez, wapń i
żelazo. Dzięki przyswajalnej frakcji błonnika pokarmowego usuwa z
organizmu nadmiar cholesterolu i jego szkodliwej frakcji – LDL. Obecna w
fasoli lecytyna wpływa korzystnie na tkankę nerwową i mózg, poprawiając
koncentrację i pamięć. Posiada silne właściwości alkalizujące czyli
neutralizujące nadmierną zawartość kwasów w organizmie, powstałą wskutek
zbyt dużego spożycia żywności pochodzenia zwierzęcego oraz wysoko
przetworzonej.
* Ekspandowane proso. Nadaje ono pralinkom bardzo ciekawą teksturę. Ekspandowanie czyli puffing to poddanie ziarna działaniu gorącej pary
pod wysokim ciśnieniem bez dodatku substancji chemicznych. Do puffingu
używa się całych ziaren zbóż, stąd produkty ekspandowane zachowują
większość cennych składników odżywczych znajdujących się w ziarnie.
Dzięki procesowi puffingu produkt posiada atrakcyjną jasnożółtą
barwę.
* Kakao - jest ono bardzo bogatym źródłem magnezu, wapnia, chromu, żelaza, manganu czy cynku. Jest skarbnicą przeciwutleniaczy ( głównie polifenoli).
* Migdały Są doskonałym źródłem witaminy B2, B3 (niacyny), E oraz błonnika, flawanoidów, białka i magnezu. Zawierają dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych i pierwiastków mineralnych (zwłaszcza potasu). Zmniejszają ryzyko rozwoju chorób serca.
* Żurawina Zawiera dużo błonnika i witamin (B1, B2, B6, C, E oraz karotenu), a także minerałów : sodu, potasu, fosforu, wapnia, magnezu, jodu, żelaza. Jest również źródłem przeciwutleniaczy - flawanoidów.
składniki:
* 1,5 szklanki ugotowanej fasoli Jaś karłowy Lestello
* 1 tabliczka (100 g) gorzkiej czekolady (70 % kakao)
* 50 g płatków migdałowych lub migdałów bez skórki
* 4 łyżki cukru pudru
* 1 łyżka kakao
* 4 łyżki prosa ekspandowanego Lestello
* 3 łyżki żurawiny suszonej
* 3 łyżki nalewki malinowej (lub innej owocowej)
do dekoracji:
* 20 g płatków migdałowych lub migdałów bez skórki
* 2 łyżki kakao
* 2 łyżki cukru pudru
wykonanie:
* Suchą Fasolę Jaś karłowaty Lestello (3/4 szklanki) zalewamy na noc zimną wodą. Rano wodę zmieniamy i fasolę gotujemy w świeżej wodzie aż zmięknie. Potrwa to około 1 godzinę 15 minut do 1,5 godziny.
* Suchą Fasolę Jaś karłowaty Lestello (3/4 szklanki) zalewamy na noc zimną wodą. Rano wodę zmieniamy i fasolę gotujemy w świeżej wodzie aż zmięknie. Potrwa to około 1 godzinę 15 minut do 1,5 godziny.
* Żurawinę siekamy i zalewamy malinową nalewką; pozostawiamy na 1 godzinę aby żurawina częściowo wchłonęła nalewkę.
* Migdały wsypujemy na suchą, rozgrzaną patelnię i stale mieszając prażymy
przez około 2 minuty.
* W malakserze rozdrabniamy czekoladę i prażone migdały. Do masy dodajemy gorącą fasolę, cukier puder, kakao i całość mieszamy do uzyskania jednolitej masy.
* Do lekko przestudzonej czekoladowo-fasolowej masy dodajemy ekspandowane proso Lestello i żurawinę; całość dokładnie mieszamy.
* Z masy toczymy pralinki wielkości orzechów włoskich. Gotowe pralinki obtaczamy w rozdrobnionych w malakserze migdałach, kakao lub cukrze pudrze.
Pyszności:D
OdpowiedzUsuń