PROJEKT REBEL I KRAKOWSKI TYDZIEŃ KAWY
PROJEKT REBEL wkracza do Krakowa!
To mobilna mapa niezależnych kawiarni która zbiera informacje o znajdujących się w pobliżu was najlepszych kawowych miejscach i pozwala na kupowanie kawy w obniżonych nawet o 50% cenach dla stałych klientów zamawiających przez aplikację REBEL. Aplikacja pozwala też odkrywać nowe lokale i nieznane wam dotąd smaki kawy.
W ramach PROJEKTU REBEL w najbliższy poniedziałek startuje KRAKOWSKI TYDZIEŃ KAWY.
Potrwa od 7.11 do 13.11. W ramach tego wydarzenia każdy kawosz będzie mógł w jednej z 16 partycypujących w PROJEKCIE REBEL lokali wypić espresso za 2 PLN, cappuccino za 4 PLN i flat white za 6 PLN.
W REBEl obowiązuje jeden standard - dbałość o jakość kawy. Kawa musi być jakości speciality, bariści muszą znać się na swojej pracy, a sprzęt musi pozwalać na zrobienie dobrego produktu.
W REBEl obowiązuje jeden standard - dbałość o jakość kawy. Kawa musi być jakości speciality, bariści muszą znać się na swojej pracy, a sprzęt musi pozwalać na zrobienie dobrego produktu.
W REBEL Krakowski Tydzień Kawy biorą udział kawiarnie: Coffeece, Coffee Proficiency, SweetLife, Żarówka, Kiosk Coffee, Castor Coffee&Lunch, Castor Coffee Club, Kaboom Stary Kleparz, Kaboom, Salwator, Soho Coffee, Pan i Pani Smith, Knitted Coffee, Kawalerka, Etnika, De Revolutionibus, Coffee Eleven.
APPKĘ MOŻECIE BEZPŁATNIE POBRAĆ NA STRONIE: PROJEKT RABEL.
Aby znaleźć
najbliższy lokal uczestniczący w KRAKOWSKIM TYGODNIU KAWY nie musicie ręcznie sprawdzać jego
lokalizacji w Google - wystarczy włączyć aplikację i znaleźć
interesujące Was miejsce na liście bądź mapie :)
Co zrobić, aby skorzystać z promocji? Jak to działa?
Wystarczy pobrać aplikację REBEL na swój telefon z systemem IOS lub Android. Następnie należy zarejestrować się, doładować konto punktami REBEL (cena 1 pkt już od 1,98 PLN) i już można swoje punkty wymieniać na kawę zawsze w stałych cenach bez względu na lokalizację. Poza promocyjnym tygodniem espresso zawsze jest w cenie 2 pkt czyli 3,98 PLN, cappuccino 3 pkt czyli 5,94 PLN, a duże latte w cenie 4 pkt czyli 7,92 PLN. W trakcie Krakowskiego Tygodnia Kawy ceny zostaną obniżone o jeden punkt i dlatego można się będzie cieszyć espresso za mniej niż 2 PLN.
Dzięki PROJEKTOWI Rebel możecie pić pyszną kawę w przystępnej cenie zamiast kawopodobnego wytworu z sieciówki. Wybór należy do was.
Dzięki PROJEKTOWI Rebel możecie pić pyszną kawę w przystępnej cenie zamiast kawopodobnego wytworu z sieciówki. Wybór należy do was.
PROJEKT REBEL wskaże wam miejsca w których możecie wypić kawę najlepszej jakości po przystępnej cenie.
Pijąc poranną czy popołudniową filiżankę kawy nie myślimy o tym,
że pod względem wielkości obrotu handlowego kawa zaraz po ropie naftowej
zajmuje drugie miejsce na świecie. Z niezrozumiałego powodu nie przywiązujemy jednak dużej wagi do jakości kawy jaką pijamy. Dzieje się tak zapewne dlatego, że nigdy nie próbowaliśmy kaw najwyższej jakości (tzw. speciality), które mają bardzo rozbudowane
profile smakowe. Kształtują je: gatunek kawy, jej rodzaj, kraj, region i plantacja w której kawa wyrosła, a nawet farma, z której pochodzi.
Ogromne znaczenie ma również gleba, warunki klimatyczne, wysokość nad poziomem morza, stopień zacienienia, okoliczna fauna i flora, sposoby uprawy, zbioru, selekcji i pozyskiwania pestki z owocu. Staranność w uprawie i selekcji
pozwala odseparować ziarna wyjątkowe od przeciętnych, a także usunąć
niedoskonałości kawy (tzw. defekty) co stanowi podstawę uzyskiwania kaw najwyższej
jakości. Niezwykle ważna jest również świeżość surowca i kawy po wypaleniu. Dobre palarnie zawsze zamieszczają na opakowaniu informację o
czasie zbioru kawy oraz dacie jej palenia.
Coffee Taster's Flavor Wheel - koło smaków kawy. Jest to uniwersalne narzędzie, którego zadaniem jest ułatwić obiektywne
określenie smaku i aromatu kawy. Po raz pierwszy pojawiło się w latach
90-tych ubiegłego wieku. Próbnik okazał się być przełomowym osiągnięciem dla całego kawowego rynku – ujednolicił
terminologię i ułatwił komunikację między plantatorami,
palarniami i sprzedawcami. Przy tworzeniu koła smaków pracowało całe grono
specjalistów, a związane z tym prace koordynowało amerykańskie
stowarzyszenie SCAA (Specialty Coffee Association of America).
Na zdjęciu: cupping baristyczny - profesjonalna ocena jakości kawy
Niezliczone bogactwo aromatów i smaków kawy tworzy złożone charakterystyki sensoryczne. Prawdopodobnie trochę was zaskoczy informacja, że kawa posiada ponad dwukrotnie szerszą paletę smaków i aromatów niż
wino!
Szlachetna,
właściwie zaparzona kawa sprawia, że warta jest ona prawdziwej
degustacji. Dobrą kawę cechuje przede wszystkim naturalna słodycz i czystość smaku. Ma przyjemną
kwaskowatość sprawiającą, że napar jest ciekawy, a nie płaski. Oceniając kawę bierze się pod uwagę również jej body (inaczej „ciężar” lub jej „cielistość”; to dająca się
odczuć fizyczna gęstość płynu i wrażenie, że napój jest aksamitny,
pełny, czyli „ciężki”, lub przeciwnie, jego konsystencja jest delikatna
i „lekka”), balans i aftertaste (czyli posmak; dobra kawa
powinna pozostawiać w ustach przyjemne, harmonijne wrażenia). Gorzki i cierpki napój o aromatach drewna, spalenizny, ziemi, zjełczałego tłuszczu to smak kawy niskiej jakości.
Bardzo interesujący artykuł.
OdpowiedzUsuńKrakowski tydzień kawy to z pewnością ważne wydarzenie dla wszystkich jej smakoszy. Na takiej imprezie nie zabraknie również cateringu kawowego Bike Café . Dzięki takiej mobilnej kawiarni, goście mogą napić się kawy przygotowanej przez profesjonalnych baristów.
OdpowiedzUsuń