TRYB JASNY/CIEMNY

SAŁATKA Z KACZKĄ


salatka, sosta, olej sosta, kaczka, piers z kaczki, danie na impreze, salatka z rukola, kolacja we dwoje, zycie od kuchni

SAŁATKA Z KACZKĄ to doskonałe danie na kolację czy spotkanie towarzyskie. Na półmisku układamy soczyste, kruche plastry mięsa w towarzystwie pełnych smaku i aromatu warzyw i owoców. Orzechowe nuty smakowe oleju, pestek dyni i rukoli fantastycznie korespondują tu z burakami, dynią i mięsem z piersi kaczki. Powiadamy wam - bajka !
Bardzo starannie wybraliśmy oleje na bazie których przygotowaliśmy sos do sałatki.


skladniki na salatkę, rukola, dynia, buraki, gruszki, sosta, olej sosta, zycie od kuchni

składniki:

* pierś z kaczki
* 300 g rukoli
* 3 gruszki
* 3 buraki marynowane (przepis znajdziecie poniżej)
* 250 g dyni (obranej i pozbawionej gniazd nasiennych)
* 50 g pestek z dyni

buraki marynowane :

* 3 buraki
marynata :
* 0,5 litra wody
* 50 ml octu jabłkowego 10%
* 1 łyżeczka soli
* 1 łyżka cukru
* 2 liście laurowy
* 4 ziarna pieprzu

sos: 

* 2 łyżki zimnotłoczonego, nierafinowanego oleju z pestek dyni (my używamy tego oleju SOSTA)
* 2 łyżki oleju rzepakowego zimnotłoczonego (my używamy tego oleju SOSTA)
* 2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny
* 1 łyżka miodu
* sól ziołowa (z umiarem)
* świeżo zmielony kolorowy pieprz (do woli)

sosta, olej z pestek dyni, zdrowy olej, nierafinowany olej, olej do zalatki, olej sosta, dynia, zycie od kuchni

Z dużą starannością wybieramy oleje, które wykorzystujemy w naszej kuchni. Do sałatek wykorzystujemy nierafinowane, tłoczone na zimno oleje. Tłuszcz roślinny, jakim jest olej jest nam potrzebny z powodu obecności niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Mają one  istotny wpływ na prawidłowy wzrost, rozwój i właściwe funkcjonowanie wszystkich narządów w organizmie człowieka, a zwłaszcza układu sercowo – naczyniowego, siatkówki oka i mózgu. Są to kwasy niezbędne nam do życia. Organizm nie może ich sam wytworzyć, co oznacza, że muszą być dostarczane z pożywieniem. Proces tłoczenia „na zimno” odbywa się w niskiej temperaturze i dzięki temu zawarte w olejach składniki odżywcze, zwłaszcza nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy i antyoksydanty, zachowują swoją naturalną strukturę i aktywność biologiczną.

sosta, olej sosta, olej z pestek dyni, olej zinmotloczony. olej tloczony na zimno, zycie odkuchni

Dziś polecamy wam oleje firmy SOSTA:

* Olej z pestek dyni - to olej z najwyższej jakości pestek dyni oleistej. Tłoczony jest na zimno dzięki czemu NNKT nie ulegają rozkładowi, a olej zachowuje pełne właściwości odżywcze. Charakterystyczną cechą oleju z pestek dyni jest jego ciemnozielona barwa i niezrównany, orzechowy smak.
* Olej rzepakowy, zwany często „oliwą Północy”, jest rekomendowany w Europie Środkowej oraz Wschodniej jako bardziej wartościowy zamiennik oliwy z oliwek. W porównaniu z innymi olejami, olej rzepakowy ma jeden z najniższych poziomów kwasów tłuszczowych nasyconych, które są niekorzystne dla naszego organizmu, za to wysoki poziom kwasów jednonienasyconych oraz jedną z najwyższych wśród olejów zawartość pożądanego kwasu omega-3. Jednak jednym z najsilniejszych atutów tego oleju jest optymalny stosunek kwasów omega-6 i omega-3 (2:1).

salatka, buraki, buraki marynowane, sosta, oleje sosta, zycie od kuchni
wykonanie :  

buraki marynowane:
3 buraki gotujemy, studzimy, obieramy ze skóry, większe kroimy na ćwiartki lub połówki. W garnku łączymy wszystkie składniki marynaty i wkładamy do niej buraki; zagotowujemy pod przykryciem i w takiej formie pozostawiamy do wystudzenia.
Tak zamarynowane buraki kroimy w plastry. 
dynia:
Obraną i oczyszczoną z gniazd nasiennych dynię kroimy w paski o grubości około 1,5 cm. Do garnka wlewamy około 1/2 szklanki wody i przekładamy do niego dynię, dosypujemy szczyptę soli i gotujemy pod przykryciem przez około 10 minut. Tu musicie zachować czujność :) dynia ma zmięknąć, ale nie może się rozpadać (nie gotujemy puree).
gruszki:
Gruszki obieramy, kroimy na ćwiartki, usuwamy z nich gniazda nasienne, każdą ćwiartkę dzielimy jeszcze na pół. Do niewielkiego naczynia wlewamy 1/2 szklanki wody i wyciskamy do niej sok z połowy cytryny. Kawałki gruszek przekładamy do wody z cytryną (zapobiegnie to ich ciemnieniu).
sos:
Wszystkie składniki sosu mieszamy w miseczce kuchenną trzepaczką do uzyskania jednolitej emulsji.
smażenie piersi z kaczki:
Mięso powinno mieć temperaturę pokojową. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni C. Od strony skóry pierś z kaczki nacinamy "w kratkę" uważając aby nie uszkodzić mięsa. Pierś doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i solą i kładziemy skórą do dołu (!) na zimnej patelni z grubym dnem i podgrzewamy na umiarkowanym ogniu przez około 12-14 minut stopniowo wytapiając tłuszcz. Następnie przewracamy mięso skórką do góry i podsmażyć ok. 2 minuty.  


 
Tak podsmażoną pierś z kaczki wstawimy do nagrzanego piekarnika. Jeśli rączka patelni nie może być używana w piekarniku to przekładamy mięso do naczynia żaroodpornego (nagrzewamy je razem z piekarnikiem) kładąc je skórką do góry. Pieczemy przez 8 minut. Wyjmujemy pierś z kaczki na talerz i dajemy mięsu "odpocząć" przez 5 minut przed pokrojeniem w plastry (w tym czasie soki w mięsie ustabilizują się).
prażenie pestek z dyni:
Pestki dyni wsypujemy na gorącą, suchą patelnię i prażymy często mieszając prze około 3 minuty (do momentu aż pestki lekko napęcznieją i zaczną podskakiwać na patelni). Uprażone pestki zsypujemy z gorącej patelni do niewielkiego naczynia  i studzimy.

salatka, sosta, olej sosta, kaczka, piers z kaczki, danie na impreze, salatka z rukola, kolacja we dwoje, zycie od kuchni
sałatka:
Na półmisku układamy rukolę. Na niej rozkładamy naprzemiennie plastry piersi z kaczki, kawałki dyni i gruszki. Na środku układamy plastry marynowanych buraków. Całość obsypujemy prażonymi pestkami dyni i oblewamy równomiernie sosem.

Komentarze

Prześlij komentarz

SEZONOWA KUCHNIA

STYCZEŃ

LUTY

MARZEC

KWIECIEŃ

MAJ

CZERWIEC

LIPIEC

SIERPIEŃ

WRZESIEŃ

PAŹDZIERNIK

LISTOPAD

GRUDZIEŃ

KOLORY W KUCHNI

WIELOBARWNIE

BIAŁY

CZERWONY

FIOLETOWY

POMARAŃCZOWY

ZIELONY

ŻÓŁTY

POLECANE ARTYKUŁY

POLECANE

instagram @zycie_od_kuchni

Copyright © ŻYCIE OD KUCHNI