SAŁATKA Z KACZKĄ
SAŁATKA Z KACZKĄ to doskonałe danie na kolację czy spotkanie towarzyskie. Na półmisku układamy soczyste, kruche plastry mięsa w towarzystwie pełnych smaku i aromatu warzyw i owoców. Orzechowe
nuty smakowe oleju, pestek dyni i rukoli fantastycznie
korespondują tu z burakami, dynią i mięsem z piersi kaczki. Powiadamy wam -
bajka !
Bardzo starannie wybraliśmy oleje na bazie których przygotowaliśmy sos do sałatki.
składniki:
* pierś z kaczki
* 300 g rukoli
* 3 gruszki
* 3 buraki marynowane (przepis znajdziecie poniżej)
* 250 g dyni (obranej i pozbawionej gniazd nasiennych)
* 50 g pestek z dyni
buraki marynowane :
* 3 buraki
marynata :
* 0,5 litra wody
* 50 ml octu jabłkowego
10%
* 1 łyżeczka soli
* 1 łyżka cukru
* 2 liście laurowy
* 4 ziarna pieprzu
sos:
* 2 łyżki zimnotłoczonego, nierafinowanego oleju z pestek dyni (my używamy tego oleju SOSTA)
* 2 łyżki oleju rzepakowego zimnotłoczonego (my używamy tego oleju SOSTA)
* 2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny
* 1 łyżka miodu
* sól ziołowa (z umiarem)
* świeżo zmielony kolorowy pieprz (do woli)
Z dużą starannością wybieramy oleje, które wykorzystujemy w naszej kuchni. Do sałatek wykorzystujemy nierafinowane, tłoczone na zimno oleje. Tłuszcz roślinny, jakim jest olej jest nam potrzebny z powodu obecności
niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Mają one istotny wpływ
na prawidłowy wzrost, rozwój i właściwe funkcjonowanie wszystkich
narządów w organizmie człowieka, a zwłaszcza układu sercowo –
naczyniowego, siatkówki oka i mózgu. Są to kwasy niezbędne nam do życia. Organizm nie może ich sam
wytworzyć, co oznacza, że muszą być dostarczane z pożywieniem. Proces tłoczenia „na zimno” odbywa się w niskiej temperaturze i
dzięki temu zawarte w olejach składniki odżywcze, zwłaszcza nienasycone
kwasy tłuszczowe, witaminy i antyoksydanty, zachowują swoją naturalną
strukturę i aktywność biologiczną.
Dziś polecamy wam oleje firmy SOSTA:
* Olej z pestek dyni - to olej z najwyższej jakości pestek dyni oleistej.
Tłoczony jest na zimno dzięki czemu NNKT nie ulegają rozkładowi, a olej
zachowuje pełne właściwości odżywcze. Charakterystyczną cechą oleju z
pestek dyni jest jego ciemnozielona barwa i niezrównany, orzechowy smak.
* Olej rzepakowy, zwany często „oliwą Północy”, jest rekomendowany w
Europie Środkowej oraz Wschodniej jako bardziej wartościowy zamiennik
oliwy z oliwek. W porównaniu z innymi olejami, olej rzepakowy ma jeden z najniższych
poziomów kwasów tłuszczowych nasyconych, które są niekorzystne dla
naszego organizmu, za to wysoki poziom kwasów jednonienasyconych oraz
jedną z najwyższych wśród olejów zawartość pożądanego kwasu omega-3.
Jednak jednym z najsilniejszych atutów tego oleju jest optymalny
stosunek kwasów omega-6 i omega-3 (2:1).
buraki marynowane:
3
buraki
gotujemy, studzimy, obieramy ze skóry, większe kroimy na ćwiartki lub połówki. W garnku
łączymy wszystkie składniki marynaty i wkładamy do niej buraki;
zagotowujemy pod przykryciem i w takiej formie pozostawiamy do
wystudzenia.
Tak zamarynowane buraki kroimy w plastry.
Obraną i oczyszczoną z gniazd nasiennych dynię kroimy w paski o grubości około 1,5 cm. Do garnka wlewamy około 1/2 szklanki wody i przekładamy do niego dynię, dosypujemy szczyptę soli i gotujemy pod przykryciem przez około 10 minut. Tu musicie zachować czujność :) dynia ma zmięknąć, ale nie może się rozpadać (nie gotujemy puree).
gruszki:
Gruszki obieramy, kroimy na ćwiartki, usuwamy z nich gniazda nasienne, każdą ćwiartkę dzielimy jeszcze na pół. Do niewielkiego naczynia wlewamy 1/2 szklanki wody i wyciskamy do niej sok z połowy cytryny. Kawałki gruszek przekładamy do wody z cytryną (zapobiegnie to ich ciemnieniu).
sos:
Wszystkie składniki sosu mieszamy w miseczce kuchenną trzepaczką do uzyskania jednolitej emulsji.
smażenie piersi z kaczki:
Mięso powinno mieć temperaturę
pokojową. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni C. Od strony skóry pierś z kaczki
nacinamy "w kratkę" uważając aby nie uszkodzić mięsa. Pierś
doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i solą i kładziemy skórą do dołu (!) na
zimnej patelni z grubym dnem i podgrzewamy na umiarkowanym ogniu przez około
12-14 minut stopniowo wytapiając tłuszcz. Następnie przewracamy mięso skórką do
góry i podsmażyć ok. 2 minuty.
Tak podsmażoną pierś z kaczki
wstawimy do nagrzanego piekarnika. Jeśli rączka patelni nie może być używana w
piekarniku to przekładamy mięso do naczynia żaroodpornego (nagrzewamy je razem z piekarnikiem) kładąc je skórką do góry. Pieczemy przez 8
minut. Wyjmujemy pierś z kaczki na talerz i dajemy mięsu "odpocząć"
przez 5 minut przed pokrojeniem w plastry (w tym czasie soki w mięsie
ustabilizują się).
prażenie pestek z dyni:
Pestki dyni wsypujemy na gorącą, suchą patelnię i prażymy często mieszając prze około 3 minuty (do momentu aż pestki lekko napęcznieją i zaczną podskakiwać na patelni). Uprażone pestki zsypujemy z gorącej patelni do niewielkiego naczynia i studzimy.
sałatka:
Na
półmisku układamy rukolę. Na niej rozkładamy naprzemiennie plastry
piersi z kaczki, kawałki dyni i gruszki. Na środku układamy plastry
marynowanych buraków. Całość obsypujemy prażonymi pestkami dyni i
oblewamy równomiernie sosem.
Prezentuje się niezwykle apetycznie!
OdpowiedzUsuń