TRYB JASNY/CIEMNY

TERRA MADRE SLOW FOOD FESTIWAL - ZAPROSZENIE

terra madre
W TEN WEEKEND KRAKÓW ZMIENIA SIĘ W KULINARNĄ STOLICĘ EUROPY ŚRODKOWEJ ! A wszystko za sprawą III edycji festiwalu Terra Madre Slow Food Festival organizowanego przez Slow Food Polska
W programie ponad 30 pokazów kulinarnych i laboratoriów smaków, 10 kolacji tematycznych w krakowskich restauracjach przygotowanych przez najlepszych szefów kuchni, debaty, dyskusje, degustacje, konkurs Win Świętomarcińskich, sensoryczny plac zabaw dla dzieci, warsztaty tematyczne dla dorosłych i dzieci.
W dniach od 12 do 13 listopada 2016 w ICE Kraków Congress Centre blisko 150 wystawców zaprezentuje swoje produkty podczas dwudniowych, największych targów kulinarnych w Europie Centralnej!

Festiwal ma być platformą łączącą rolnika, przetwórcę i konsumenta; wieś i miasto. Lokalne produkty można będzie kupić bezpośrednio u producenta.
– Chcemy, by Terra Madre Slow Food Festival był świętem „Matki Ziemi”, z szeroką prezentacją dobrych, czystych i sprawiedliwych produktów spożywczych. Podczas trzeciej edycji szczególną uwagę poświęcimy kaszom, roślinom strączkowym, kuchni wegetariańskiej i wegańskiej, jak również serom z Europy Środkowej, takim jak Bryndza, Motal, Kaszkawał, tzw. Sery Wołowskie z całego pogórza Karpat czy też klasyczne twarogi. Przestawimy też na przykładzie największego w Europie gospodarstwa biodynamicznego w Juchowie, jak ważne jest sprzężenie produkcji i hodowli rolnej z troską o środowisko naturalne. Dzisiaj ekologia i biodynamika to nie mowa trawa, to rzeczywistość, która gwarantuje nam pyszne i zdrowe produkty oraz godne traktowanie zwierząt hodowlanych i właśnie Matki Ziemi - stwierdza dr Jacek Szklarek, prezes Slow Food Polska i pomysłodawca festiwalu.
Miłośników dobrej kuchni ucieszy fakt, że podczas Terra Madre Slow Food Festival do Krakowa przyjadą szefowie kuchni restauracji rekomendowanych przez Slow Food Polska: Witek Iwański (Aruana - Serock), Dominik Narloch (Herbarium – Chomiąża Szlachecka), Przemek Błaszczyk (Manana - Chorzów), Mariusz Kucharczak (Rosevia Resort), Łukasz Rakowski (Cristal – Białystok), Marzena Imiłkowski (Food Art – Gdańsk), Bartosz Gadzina (Beksien Bistro – Bielsko-Biała), Mariusz Siwak (Park Hotel – Szczecin) czy Wojciech Deres (Kafe Zielony Niedźwiedź – Warszawa). Z każdym z nich będą organizowane pokazy, warsztaty oraz kolacje w następujących krakowskich restauracjach: Trzy Rybki (szef Krzysztof Żurek), Ed Red (sous szef Przemek Skibiński i Artur Szwacki), Biała Róża (szef Michał Cichy), Amarylis (szef Michał Cienki), Filipa 18 (szef Marcin Sołtys), Miodova (szef Mateusz Turaj), Qualita (szef Marcin Dudek) i Albertina (szef Grzegorz Fic).
 W dniach od 12 do 13 listopada 2016 w ICE Kraków Congress Centre będzie można zarówno kupić wyroby najwyższej jakości jak i nawiązać kontakt z ich producentami. „Terra Madre” ma przedstawiać całą jesienną paletę płodów Matki Ziemi z Europy Środkowej. A będzie w czym się rozsmakować ! Będą: świeże i wędzone ryby (dorsze, flądra, sandacz, turbot, sielawa, węgorz, śledź i łosoś bałtycki); fantastyczne sery (oryginalny cheddar i gouda, alpejski beaufort, parmezan, grana padano, roquefort i stilton, ekologiczny nabiał z niepasteryzowanego mleka oraz kozi i owczy Motal z Armenii, dojrzewający w ceramicznych słojach zamkniętych naturalnym woskiem, polskie sery kozie i krowie); egzotyczne i bardziej znane nam kiszonki (kiszone winogrona, limonki, rdestowiec japoński, szalotki, rzepa daikon, fermentowane shiso, całe głowy kapusty, ogórki, jabłka, warzywa); naturalne chleby, miody i przetwory; przyprawy, tłoczone soki, oleje, doskonałe oliwy, dziczyzna i wędliny z polskiej świni rasy puławska; nalewki, miody pitne, piwa rzemieślnicze, polskie i zagraniczne wina, świeżo palone kawy i naturalne herbaty; naturalne kosmetyki, mydła, ubranka dla dzieci, odzież z lnu i konopi, książki kulinarne i literatura dziecięca, rzemieślnicze przedmioty z drewna.


W strefie otwartej kuchni w ICE Kraków Congress Centre będzie można spróbować dań regionalnych bazujących na dziczyźnie, podrobach, rybach i serach.
Te oraz wiele innych wspaniałości do kupienia na Targach Terra Madre już w ten weekend 12-13 listopada między godziną 10-19 w budynku Centrum Kongresowego ICE ul. Marii Konopnickiej 17 w Krakowie.
Szczegółowy program festiwalu, wraz z kolacjami tematycznymi, warsztatami, laboratoriami i pokazami znajdą Państwo NA TEJ STRONIE.
Wstęp na targi kosztuje 5 zł, dzieci do 12 roku za darmo
BĘDZIE SIĘ DZIAŁO ! PRZYBYWAJCIE ! :)

Komentarze

  1. Z wielką chęcią przejdę się na ten festiwal. Tylko wcześniej muszę odwiedzić "Pana Bankomata" gdyż bez zapasu gotówki raczej tam byłoby mi ciężko. Uwielbiam dobre jedzonko i z pewnością coś zakupię. I nie ważne, że jeszcze mam zapasy z zeszłotygodniowej Vegemanii :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

SEZONOWA KUCHNIA

STYCZEŃ

LUTY

MARZEC

KWIECIEŃ

MAJ

CZERWIEC

LIPIEC

SIERPIEŃ

WRZESIEŃ

PAŹDZIERNIK

LISTOPAD

GRUDZIEŃ

KOLORY W KUCHNI

WIELOBARWNIE

BIAŁY

CZERWONY

FIOLETOWY

POMARAŃCZOWY

ZIELONY

ŻÓŁTY

POLECANE ARTYKUŁY

POLECANE

instagram @zycie_od_kuchni

Copyright © ŻYCIE OD KUCHNI