ZUPOWY DETOKS - WYNIKI KONKURSU
Nie przedłużając, książki "ZUPOWY DETOKS" autorstwa Urszuli Mijakoskiej i Moniki Stachury otrzymują :
1. MAGDALENA WOJTANOWICZ za duże zaangażowanie
"U mnie w domu zupa to podstawa, zawsze na obiad musi być zupa. Bardzo lubię jeść zupy, a dlatego że:
- są łatwe w przygotowaniu,
- jest prze ogromna wodza pomysłów w ich przygotowaniu,
- każdy znajdzie coś dla siebie,
- jedząc zupy jesteśmy zdrowsi,
- dostarczamy wiele witamin, mikroelementów a także błonnika,
- możemy robić je bardziej sycące lub dietetyczne,
- możemy się nimi leczyć: jak to babcia moja powtarzała i powtarza do dziś moja mama "jedz rosołek, jedz on zdrowy jest - zaraz Ci przeziębienie przejdzie w mig "
- możemy je jeść o każdej porze dnia jak i porze roku,
- możemy przyrządzać rozgrzewając na jesień i zimę a także chłodzące jak chłodniki na wiosnę i lato,
- dostępność różnorodności warzyw jak i owoców dostarcza ogromna ilość pomysłów na przyrządzanie zup,
- mamy zupy tradycyjne jak i nowe - nowoczesne"
2. NULEK, aby nauczyła się gotować zdrowe zupy i NIGDY JUŻ NIE UŻYWAŁA BULIONU WARZYWNEGO Z KOSTKI !
"Dlaczego uwielbiam zupy? Bo oszczędzam czas i zdrowie,
gotując je oraz jedząc. A że mam wiele na głowie,
to każdą minutę cenię i ostrożnie je roztrwaniam.
Zupy sprzyjają mi, toteż sporo zwykle ich pochłaniam.
Szybkie, pyszne i sycące, pełne ciekawych składników,
dobrze doprawione, ciepłe - a ja - szczęśliwa w wyniku!
No i jeszcze kwestia kasy - nie zawsze mam dość funduszy
by głód mięsiwem obficie zaspokoić oraz skruszyć.
Zupa to ta tańsza opcja - a przecież smaczna szalenie!
Ze względu na te zalety zupy kocham, pichcę, cenię! :D
A mój ulubiony przepis na szybką zupę to...
MARCHWIANKA czyli pikantny i szybki krem marchewkowy
Składniki na 2 porcje:
250 g posiekanej drobno marchewki
2 łyżki oliwy
1/2 posiekanej drobno cebuli
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki chili w proszku
350 ml bulionu warzywnego z kostki
przyprawy: bazylia, oregano, szczypta soli, pieprz ziołowy
Przygotowanie:
Oliwę podgrzewamy w garnku, a następnie przez 3 minuty delikatnie i na małym ogniu podsmażamy na niej cebulę i czosnek.
Dorzucamy marchew i chili, dusimy przez około 5 minut, od czasu do czasu mieszając.
Wlewamy do garnka przygotowany bulion z kostki, przykrywamy i w ten sposób gotujemy około 20 minut, do zmięknięcia marchewki (jeśli marchew jest starsza, trwa to dłużej, jeśli młoda - 20 minut to wystarczający czas).
Przyprawiamy i, używając blendera, miksujemy całość na krem.
Zupę można podawać bez dodatków, można też do niej dodać grzanki lub makaron.
Robi się ją szybko i bez kłopotów, a smakuje doskonale - aksamitnie, pikantnie, nieco słodko - jak skondensowane marchewkowe słońce! :)
SMACZNEGO!"
* Laureatów
konkursu prosimy o przesłanie danych teleadresowych niezbędnych do
dokonania przesyłki na nasz adres mailowy: ankawell@gmail.com
* Wszystkie konkursowe komentarze możecie przeczytać pod konkursowym wpisem, a nadesłane zdjęcia obejrzeć w albumie na facebooku. Zapraszam, naprawdę warto :)
Ślicznie dziękuję już dane wysłałam ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję! :D ;)
OdpowiedzUsuń