KORECZKI Z MOZZARELLĄ I POMIDORAMI
Koreczki z mozzarellą i pomidorami to wariacja na temat włoskiej sałatki Caprese. Są idealną sylwestrowo-imprezową przekąską typu finger foods.
Proste w wykonaniu, pyszne i kuszące oko. W ciągu zaledwie kilku minut zrobicie ich całe mnóstwo.
Przekąski FINGER FOOD je się bez użycia sztućców i talerzy. Ich wielkość
powinna być taka, aby każdy mógł rozprawić się z nimi na 1 - 2 kęsy.
Serwujemy w ten sposób tartinki, ptysie napełnione wytrawnym lub słodkim
musem, babeczki, mini quiche, koreczki, mini roladki, warzywa i owoce,
tarteletki.
Podaje
się je na tacy do przekąsek układając w rzędach po kilka ich rodzajów;
mogą być serwowane spięte wykałaczką, ułożone na specjalnych
porcelanowych lub stalowych łyżeczkach lub w papierowych papilotach.
KORECZKI Z MOZZARELLĄ I POMIDORAMI
składniki:
* pomidorki koktajlowe
* mini mozzarella (w jednym opakowaniu jest około 40 kulek małej mozzarelli; do kupienia w dużych sklepach)
* listki świeżej bazylii
wykonanie:
Na patyczki do koreczków lub wykałaczki nabijamy w dowolnej kombinacji, naprzemiennie pomidorki, kulki mini mozzarelli i listki świeżej bazylii (większe pomidorki koktajlowe możecie kroić na połówki).
Obok koreczków stawiamy sos do ich maczania przygotowany wg tej proporcji: po 3 łyżki oliwy z oliwek i octu balsamicznego + sól i świeżo zmielony pieprz do smaku.
Komentarze
Prześlij komentarz