PRZYPRAWA DO PIERNIKA
Nigdy nie kupujemy w sklepie gotowej przyprawy piernikowej. Zawsze sami ją przygotowujemy komponując aromatyczną mieszankę z ulubionej proporcji składników. Jej przygotowanie zajmuje tylko chwilę, a różnica w smaku i aromacie jest ogromna.
Oprócz przepisu na przyprawę do piernika przedstawimy wam również nasze przepisy na różne pierniczki oraz świąteczny piernik z powidłami śliwkowymi.
Zapraszamy :)
Zapraszamy :)
(WERSJA PODSTAWOWA - NASZA ULUBIONA)
składniki:
* 6 łyżeczek zmielonego cynamonu
* 1,5 łyżeczki imbiru w proszku
* 1,5 łyżeczki goździków rozdrobnionych na proszek
* 1 łyżeczka drobno zmielonego pieprzu czarnego
* 1 łyżeczka drobno zmielonego czerwonego pieprzu
* 1,5 łyżeczki startej na najdrobniejszym tarle gałki muszkatołowej
wykonanie:
Wszystkie składniki przyprawy piernikowej mielimy w młynku do kawy, malakserze lub rozdrabniamy w moździerzu albo przy użyciu wałka do ciasta.
* Goździki najlepiej najpierw zmiażdżyć w moździerzu, malakserze lub rozdrobnić na drewnianej desce drewnianym wałkiem do ciasta. Można w ten sposób wystarczająco dokładnie je rozkruszyć by móc je od razu wykorzystać do przyprawy piernikowej. Perfekcyjnym paniom domu polecamy zmielenie wstępnie rozdrobnionych goździków w młynku do kawy.
* Laski cynamonu rozdrabniamy w moździerzu lub przy użyciu malaksera, a potem mielimy w młynku do kawy. Możecie też wykorzystać gotowy mielony cynamon.
* My najczęściej kupujemy gotowy imbir w proszku. Można też suszony imbir zmielić w młynku do kawy.
(Kawa zmielona później w tym młynku nabierze cudownego, naturalnego aromatu cynamonu, imbiru i goździków.)
* Gałkę muszkatołową ścieramy na tarle o najdrobniejszych oczkach.
* Ziarna pierzu mielimy bardzo drobno w młynku do pieprzu.
Wszystkie składniki przyprawy bardzo dokładnie mieszamy. Gotową przyprawę piernikową przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku, chronimy przed słońcem.
Robiąc pierniczki na 400 g mąki dodajemy 4 - 4,5 łyżeczki przyprawy piernikowej (przepis na pierniczki znajdziecie poniżej).
DOMOWA PRZYPRAWA PIERNIKOWA
(wersja bardzo aromatyczna )
składniki:
* 6 łyżeczek zmielonego cynamonu
* 1,5 łyżeczki imbiru w proszku
* 1,5 łyżeczki goździków rozdrobnionych na proszek
* 1 łyżeczka drobno zmielonego pieprzu czarnego
* 1 łyżeczka drobno zmielonego czerwonego pieprzu
* 1,5 łyżeczki startej na najdrobniejszym tarle gałki muszkatołowej
* 2 łyżeczki wyłuskanych ziaren kardamonu
* 2 gwiazdki anyżu w całości lub same ziarenka (opcjonalnie)
wykonanie:
Tak jak przy podstawowym przepisie na przyprawę piernikową wszystkie składniki mieszanki mielimy w młynku do kawy, malakserze lub rozdrabniamy w moździerzu.
Gwiazdki anyżu można albo rozdrobnić w całości albo wykorzystać tylko wyłuskane z nich ziarenka. Jeśli nie lubicie ich aromatu możecie ten składnik pominąć.
Ziarna anyżu i kardamonu mielimy w młynku do kawy razem z pozostałymi składnikami przyprawy.
NASZE PRZEPISY NA PIERNIKI:
Święta coraz bliżej. Już
najwyższy czas zabrać się za pieczenie pierników. Zawsze próbuję zrobić to w
konspiracji, ale zapach pierniczków jest zniewalający i nie sposób go ukryć.
Unosi się we wszystkich zakamarkach domu jeszcze długo po pieczeniu. Uwielbiam
ten korzenno-miodowy aromat. Tak mnie świątecznie nastraja. Moje łakomczuchy
małe i duże zawsze go wyczują i większość pierników magicznie znika jeszcze
przed Świętami zanim zdąży zmięknąć ukryta w puszce - to już taka nasza
domowa tradycja :)
Takie pierniczki to też dobry pomysł na świąteczny prezent. Upieczcie
pierniki wspólnie z dziećmi i razem je udekorujcie - to naprawdę fajna zabawa; znacznie
lepsza niż bieganie po sklepach w poszukiwaniu niekoniecznie najlepiej
trafionych podarunków świątecznych dla rodziny i przyjaciół.
* CIASTO NA PIERNICZKI
Przepis znajdziecie na TEJ
STRONIE
* PIERNICZKI "Z WITRAŻEM"
Są nie tylko smaczne ale i niezwykle dekoracyjne. Przepięknie wyglądają powieszone na choince lub oknie. Przepis znajdziecie na TEJ STRONIE
* PIERNICZKI PIEGUSKI
Przepis znajdziecie na TEJ STRONIE
* PIERNICZKI DOMOWE
Przepis znajdziecie na TEJ STRONIE
* PIERNICZKI LEBKUCHEN
Już na następny dzień po upieczeniu są miękkie i idealne do jedzenia. Przepis znajdziecie na TEJ STRONIE
* PIERNIK ŚWIĄTECZNY Z POWIDŁEM ŚLIWKOWYM
Przepis znajdziecie na TEJ STRONIE
Komentarze
Prześlij komentarz