TRYB JASNY/CIEMNY

SAŁATKA JARZYNOWA


poltino, sylwester, mrozony groszek, zielony groszek poltino, życie od kuchni
SAŁATKA JARZYNOWA
Dziś pokłon w stronę tradycji i sezonowości, a przy tym 
absolutny must have każdego sylwestrowego menu. To klasyk wszystkich rodzinnych spotkań przy stole - jej wysokość sałatka jarzynowa :)
Jej podstawą są korzenne warzywa zimą łatwo dostępne w naszym klimacie. 

poltino, sylwester, zielony groszek, dania na sylwestra, zycie od kuchni
Nie istnieje na nią jeden, jedyny przepis. Ta sałatka w każdym domu smakuje odrobinę inaczej. Ten przepis jest wypadkową naszych sprawdzonych, rodzinnych receptur. Babcia Halinka robiła zawsze bardzo wyrazistą w smaku sałatkę jarzynową. Dodawała do niej sporo pora i domowych, kwaśnych ogórków kiszonych oraz dość dużo musztardy i pieprzu. Babcia Wiesia dodaje jeszcze do sałatki jarzynowej winne jabłko, a w sałatce Babci Marysi nie ma ani ziemniaków, ani jabłka; są za to jajka ugotowane na twardo. A my do naszej najbardziej podstawowej wersji sałatki jarzynowej nie dodajemy ani jajek ani jabłka, bo jak sama nazwa wskazuje jest to sałatka jarzynowa :) Wniosek z tego taki, że warto eksperymentować poszukując swoich ulubionych kombinacji smaków do czego jak zawsze was zachęcamy.



poltino, zielony groszek, zycie od kuchni
SAŁATKA JARZYNOWA

składniki:

* 6 marchewek
* 2 pietruszki
* 1 średni seler
* 4 ziemniaki
* 200 g mrożonego zielonego groszku POLTINO (w sezonie używamy świeży groszek zielony)
* 1/3 pora
* 6 ogórków kiszonych
* 1 winne jabłko (opcjonalnie)
* 4 jajka ugotowane na twardo (opcjonalnie)
* 6 - 7 łyżek majonezu
* 1 łyżka musztardy miodowej
* sól i świeżo zmielony pieprz do smaku

poltino

Sezon na zielony groszek trwa bardzo krótko, więc najczęściej do sałatki jarzynowej dodajemy groszek mrożony (groszku z puszki nie dodajemy; ma on znacząco mniej apetyczny kolor i aromat). Do mrożonek firmy Poltino mamy już zaufanie. Produkowany przez nich mrożony zielony groszek pozyskiwany jest z surowca o najwyższej jakości. W 100% pochodzi z polskich upraw z przyjaznych naturze terenów południowo-wschodniej Polski. Zbierany był w stanie pełnej dojrzałości smakowo-zapachowej i pełni zawartości składników odżywczych. Został poddany szybkiemu mrożeniu dzięki czemu zachował wszystkie wartości odżywcze i naturalne substancje biologicznie aktywne oraz wspaniały, kuszący kolor. I co bardzo ważne - smakuje i pachnie znakomicie.

wykonanie:

Marchewki, pietruszki, ziemniaki i seler dokładnie myjemy. NIE OBIERAMY. Warzywa wkładamy do dużego garnka, zalewamy wodą i gotujemy aż będą miękkie (około 45 minut); odcedzamy, studzimy, obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę. 
Jabłko obieramy ze skórki, wycinamy z niego gniazda nasienne.
Mrożony zielony groszek wrzucamy do wrzącej, lekko osolonej wody. Gotujemy 2 - 3 minuty, odcedzamy, studzimy.
Białą część pora, obrane jabłko, ugotowane jajka na twardo i ogórki kiszone kroimy w kostkę. 
Wszystkie składniki sałatki dokładnie mieszamy. Dodajemy majonez, musztardę i świeżo zmielony pieprz. Całość bardzo dokładnie i delikatnie mieszamy. W razie potrzeby doprawiamy jeszcze solą i pieprzem. Gotową sałatkę wkładamy do lodówki. Smaki powinny "przegryźć się" przez minimum 3 godziny, a najlepiej przez całą noc. 

zielony groszek, poltino, zycie od kuchni

Komentarze

Prześlij komentarz

SEZONOWA KUCHNIA

STYCZEŃ

LUTY

MARZEC

KWIECIEŃ

MAJ

CZERWIEC

LIPIEC

SIERPIEŃ

WRZESIEŃ

PAŹDZIERNIK

LISTOPAD

GRUDZIEŃ

KOLORY W KUCHNI

WIELOBARWNIE

BIAŁY

CZERWONY

FIOLETOWY

POMARAŃCZOWY

ZIELONY

ŻÓŁTY

POLECANE ARTYKUŁY

POLECANE

instagram @zycie_od_kuchni

Copyright © ŻYCIE OD KUCHNI