TARTINKI Z OGÓRKA
TARTINKI Z OGÓRKA
Prezentujemy wam kolejne przekąski typu finger food, które w oka mgnieniu znikają zawsze ze stołu.
Tartinki to urocze, dekorowane z fantazją, maleńkie kanapki koktajlowe. Takie niezobowiązujące, "na jeden gryz" - czytaj: czas jaki zajmuje ich zjadanie jest niewspółmiernie krótszy od tego, który trzeba poświęcić na ich przygotowanie ;) Ale efekt wart jest zachodu!
Tartinki to urocze, dekorowane z fantazją, maleńkie kanapki koktajlowe. Takie niezobowiązujące, "na jeden gryz" - czytaj: czas jaki zajmuje ich zjadanie jest niewspółmiernie krótszy od tego, który trzeba poświęcić na ich przygotowanie ;) Ale efekt wart jest zachodu!
Zazwyczaj robi się je na bazie pieczywa lub krakersów, ale dziś mamy dla was inną propozycję - lekkie, świeże tartinki z ogórka. Drogie Panie, prawda, że w sylwestrową noc chętnie sięgamy właśnie po takie lekkie przekąski? Nasza wymarzona sukienka leży tej nocy na nas doskonale, co kosztowało nas w ostatnim czasie wystarczająco wiele wysiłku i wyrzeczeń by nie objadać się teraz bigosem. No dobra, tak gdzieś po północy czasoprzestrzeń się z lekka zaczyna wszystkim zaginać i ta zasada przestaje obowiązywać przywracając bigos do łask ;) Ale do północy jesteśmy fit !
TARTINKI Z OGÓRKA
składniki:
* 1 długi ogórek wężowy
* 250 g serka kanapkowego (jogurtowego, śmietankowego, chrzanowego lub ziołowego)
* 300 - 350 g wędzonego łososia w plasterkach
* sól i świeżo zmielony pieprz do smaku * do dekoracji:
- świeża zielenina: koperek lub natka pietruszki
- kawałek świeżego ogórka
wykonanie:
Ogórek myjemy i kroimy w plastry o szerokości około 1,5 cm, obsypujemy świeżo zmielonym pieprzem (nie solimy go by nie puszczał soku).
Serek kanapkowy doprawiamy według uznania solą, pieprzem, posiekanymi świeżymi ziołami (koperkiem, zieloną pietruszką)
Na plastry ogórka nakładamy serek używając do tego celu dekoratora lub łyżeczki.
Na wierzchu tartinek układamy z fantazją plasterki wędzonego łososia. Całość dekorujemy świeżymi ziołami i pokrojonym w cienkie słupki ogórkiem.
Komentarze
Prześlij komentarz