ZAKWAS Z BURAKÓW
ZAKWAS Z BURAKÓW
Przepis na zakwas z buraków czerwonych.
Święta tuż tuż. To już najwyższa pora by zrobić zakwas z buraków. Jeśli słój z burakami postawicie w ciepłym miejscu to zakwas będzie gotowy już po 7 dniach.
Jest on genialnym dodatkiem do świątecznego czerwonego barszczu. Warto go również pić bo jest bardzo zdrowy i smaczny. Doskonale wzmacnia odporność, oczyszcza krew, jest naturalnym probiotykiem (polecamy jego picie po terapii antybiotykowej), zawiera mnóstwo antyoksydantów (jest zalecany w profilaktyce antynowotworowej), pomaga z leczeniu niedokrwistości (zalecany jest przy anemii i osłabieniu), świetnie odkwasza organizm. Jest świetnym źródłem witamin C, A, E, K, witamin z grupy B (w tym kwasu foliowego) oraz potasu, kobaltu,magnezu,żelaza i potasu.ZAKWAS Z BURAKÓW SKŁADNIKI
proporcje na 3 butelki po 750 ml
* 2 kg buraków (najlepiej z ekologicznej uprawy)
* około 2 litry wody (tyle by przykryło buraki w słoju)
* 1 - 1,5 łyżki soli (na 1 łyżce mieści się 15 g soli)
* 6 dużych ząbków czosnku (można dodać nawet całą główkę czosnku)
* 4 liście laurowe
* 4 ziarna ziela angielskiego
* 4 ziarna ziela angielskiego
* STARTER (opcjonalnie): do zakwasu można dodać jako starter 2 łyżki płynu spod domowych, kiszonych ogórków lub 2 łyżki poprzedniego zakwasu z buraków
dodatkowo:
duży słój lub kamionkowe naczynie
Do przygotowania zakwasu można wykorzystać różne rodzaje soli. Sól kamienna (np. kłodawska) dodatkowo wzbogaci zakwas w cenne minerały. Sól kuchenna jodowana to również dobry wybór (zawarty w soli jod nie zaburza procesu fermentacji).
ZAKWAS Z BURAKÓW WYKONANIE
SOLANKA: zagotowujemy wodę, dodajemy do niej sól, mieszamy, studzimy do temperatury pokojowej.
Słój dokładnie myjemy i wyparzamy wrzątkiem. Nie chcemy wyhodować w nim niepożądanych form życia :)
Ząbki czosnku obieramy z łupinek i kroimy w plastry.
Ząbki czosnku obieramy z łupinek i kroimy w plastry.
Buraki myjemy, obieramy, kroimy w plastry i przekładamy do wyparzonego słoja lub kamionkowego naczynia. Pomiędzy plastry buraków dajemy plastry czosnku, ziele angielskie i listki laurowe. Całość zalewamy przestudzoną solanką, tak by przykryła ona całkowicie buraki. Teraz jako starter możemy dolać 2 łyżki przygotowywanego poprzednio zakwasu z buraków lub 2 łyżki wody spod domowych ogórków kiszonych. Przyśpiesza to proces fermentacji, ale nie jest to dodatek konieczny. Jeśli plastry buraków wypływają na powierzchnię wody to koniecznie należy je obciążyć kładąc na nich np. małą, wyparzoną miseczkę.
Słój z zakwasem zakręcamy (jeśli jest to słój z zakrętką) lub przykrywam talerzykiem (fermentacja to proces beztlenowy) i odstawiamy słój w ciemne miejsce na 10 - 12 dni. Temperatura optymalna to około 18 st. C. Im jest cieplej, tym proces fermentacji szybciej się odbywa. Latem, w trakcie upałów, zakwas może być gotowy już po 7 dniach. Odstawiając słój w ciemne miejsce zapobiegamy utracie witamin. Słój można również owinąć bawełnianą ściereczką (w wypadku kiszenia buraków w kamionkowym naczyniu nie ma tego problemu).
Po kilku dniach fermentacji sprawdzamy czy na powierzchni zakwasu nie pojawiła się piana. Jeśli tak się stanie zbieramy ją dobrze umytą, wyparzoną łyżką.
Gotowy zakwas przecedzamy do wyparzonych butelek lub słoików, zakręcamy i przechowujemy w lodówce (by przerwać proces fermentacji).
Słój z zakwasem zakręcamy (jeśli jest to słój z zakrętką) lub przykrywam talerzykiem (fermentacja to proces beztlenowy) i odstawiamy słój w ciemne miejsce na 10 - 12 dni. Temperatura optymalna to około 18 st. C. Im jest cieplej, tym proces fermentacji szybciej się odbywa. Latem, w trakcie upałów, zakwas może być gotowy już po 7 dniach. Odstawiając słój w ciemne miejsce zapobiegamy utracie witamin. Słój można również owinąć bawełnianą ściereczką (w wypadku kiszenia buraków w kamionkowym naczyniu nie ma tego problemu).
Po kilku dniach fermentacji sprawdzamy czy na powierzchni zakwasu nie pojawiła się piana. Jeśli tak się stanie zbieramy ją dobrze umytą, wyparzoną łyżką.
Gotowy zakwas przecedzamy do wyparzonych butelek lub słoików, zakręcamy i przechowujemy w lodówce (by przerwać proces fermentacji).
JAK PIĆ ZAKWAS Z BURAKÓW
Najlepiej zakwas z buraków jest pić regularnie, rano, na czczo. Należy rozpocząć od małej jego ilości (50 ml) by nasz układ trawienny powoli przyzwyczaił się do porannej dawki żywych, zdrowych bakterii i powoli ją zwiększać (nawet do 200 ml).
BARSZCZ NA ZAKWASIE Z BURAKÓW
Zakwas z buraków doskonale wzbogaca i wzmocnia smak świątecznego czerwonego barszczu. Poznaj nasz niezawodny przepis na BARSZCZ CZERWONY NA ZAKWASIE
POZNAJCIE WSZYSTKIE NASZE PRZEPISY KULINARNE ZWIĄZANE ZE ŚWIĘTAMI BOŻEGO NARODZENIA
nigdy takiego nie robilem :)
OdpowiedzUsuńmnie trochę przeraża robienie własnego zakwasu, wiec póki co barszczem posiłkuje się gotowym ze sklepu, a wszystko inne robię sama.
OdpowiedzUsuń